Άντε πάλι με την ατελείωτη κουβέντα για τα οφσάιντ που η αυτοματοποιημένη τεχνολογία υποδεικνύει στα ματς του Champions League. Τελευταία περίπτωση το γκολ του Κέιν στη Βαρκελώνη, και στην Αγγλία πάλι άρχισε μία ατέρμονη συζήτηση για το αν πρέπει να ακυρώνεται ένα γκολ για τόσο λίγο ή γιατί προεξέχει λίγο το παπούτσι και όλα τα πανέμορφα γραφικά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα αφήνει όλους ικανοποιημένους; Ή ας αποδεχτούμε πως ήρθε για να μείνει ο VAR και ας πάψει η γκρίνια;
Πρέπει να υπάρχει κάποιο επίπεδο οφσάιντ που να έχει συμφωνηθεί από όλους; Αυτή είναι η βασική κουβέντα. Ως σύγχρονοι Σαίξπηρ, όλοι μας έχουμε μπροστά μας έτοιμη την ερώτηση, όχι φυσικά του «Να ζει κανείς ή να μην ζει», αλλά το περιβόητο «Τι είναι οφσάιντ και τι δεν είναι».
Ας ξεκινήσουμε από μία παραδοχή, αφού όπως ξέρουμε όλοι, αν είσαι ο προπονητής της ομάδας που δέχεται το γκολ, θα πεις ότι είναι οφσάιντ, αν είσαι ο προπονητής της ομάδας που σκοράρει, θα κυματίζεις τα χέρια σου σαν… γλάρος και θα διαμαρτύρεσαι. Έτσι συμβαίνει πάντα και έτσι θα συμβαίνει. Πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι: δεν είναι δική μας απόφαση, πότε κάποιος είναι οφσάιντ ή όχι, αλλά των κανονισμών. Και ναι, πρέπει να υπάρχουν νόμοι, αυτοί πρέπει να συμφωνηθούν αν είναι να αλλάξουν και μετά να αποδεχθούμε ότι έτσι θα είναι. Και το παιχνίδι τώρα, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι αυτό: οφσάιντ είναι ακόμα και το μισό εκατοστό. Για αυτό, δεν έχει νόημα να αναλύουμε γιατί είναι τόσο το οφσάιντ και όχι λίγο πιο πολύ ή αν η λογική θα έλεγε πως επειδή ο βοηθός όταν είναι οφσάιντ δεν το είδε, να προχωρήσουμε με την ανθρώπινη απόφαση και τον περιθώριο λάθους! Συγγνώμη, αλλά είναι αστείο και ταυτόχρονα επικίνδυνο και αφήνει περιθώρια σε ηθελημένα λάθη.
Ακόμα κι αν ο Αρσέν Βενγκέρ περάσει την πρότασή του με το σώμα να πρέπει να είναι ολόκληρο μπροστά από τον αμυντικό για να βγει κάποιος οφσάιντ, πάλι θα έχουμε τον ίδιο παρονομαστή! Γιατί θα υπάρχουν πάντα λεπτές γραμμές και πάλι οδικές αποφάσεις. Όπου κι αν τραβήξεις την γραμμή, θα είναι χιλιοστά είτε έτσι είτε αλλιώς για μια απόφαση οφσάιντ που σηκώνει κουβέντα.
Είναι αστείο όταν όλοι συμφωνούν με την τεχνολογία γραμμής, πότε πρέπει να είναι γκολ και ποτέ δεν πρέπει, καθώς κανείς δεν μπαίνει σε σοβαρή συζήτηση να πει πως εγώ ξέρετε πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνουν γκολ αν σχεδόν – αλλά όχι εντελώς – περάσει τη γραμμή του γκολ και έτσι είναι το σωστό και είναι κρίμα για μισό εκατοστό και όλα τα γλαφυρά που ακούγονται για τα οφσάιντ!
Εκεί, πραγματικά κανείς δεν μπαίνει σε κουβέντα γιατί αρχίζουμε και τελειώνουμε από το σημείο του ότι εφόσον η μπάλα δεν πέρασε ολόκληρη, δεν είναι γκολ. Πόσο δύσκολο λοιπόν είναι να αποδεχθούμε πως και στα οφσάιντ έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και λύσαμε το πρόβλημα μας. Αυτή η ατελείωτη κουβέντα με τις… χήρες στο κρεβάτι για το πώς χάνεται η μαγεία του ποδοσφαίρου επειδή κάποιος πανηγυρίζει αλλά μετά πρέπει να τσεκαριστεί η φάση, είναι πραγματικά ουτοπική!
Εκείνο που πρέπει να κοιτάξουν όλοι να βελτιώσουν είναι το να μην επεμβαίνει τόσο πολύ ο VAR στη ροή ενός αγώνα, επειδή έγινε κάτι πολύ εξεζητημένο σε ένα μαρκάρισμα και να προχωράμε με την άποψη του διαιτητή στις φάσεις που εμπεριέχουν πολύ υποκειμενικότητα.
Ναι, σε μία τέτοια περίπτωση καλό είναι να προχωράμε εφόσον δεν μπορεί να βγει άμεσα μία απόφαση για κάτι διαφορετικό και χρειάζεται να δει κάποιους 5,6, ακόμα και 10 φορές μία φάση στο replay, με την πρώτη εντύπωση που είχε ο διαιτητής στο ματς και έτσι θα βοηθήσουμε πολύ περισσότερο και την καχυποψία. Αλλά γιατί… Ενώ έχουμε ένα ξεκάθαρο πράγμα στα χέρια μας και λύσαμε (κατά πολύ μεγάλο ποσοστό) το πρόβλημα των οφσάιντ, πρέπει να γυρίσουμε ξανά πίσω και να μπλέξουμε, φορτώνοντας στους βοηθούς και διαιτητές επιπλέον άγχος για τις αποφάσεις;
Η τεχνολογία ήρθε, θα μείνει εδώ και δεν πάει πουθενά και ας πάρουμε την απόφαση ότι πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε το παιχνίδι και όχι να αφήνουμε πράγματα στην τύχη τους, περιμένοντας και ευελπιστώντας ότι ο διαιτητής θα έχει δει καλά μία φάση που στις περιπτώσεις οφσάιντ και στην τεχνολογία γραμμής, βρήκαμε λύση. Τώρα, ας προχωρήσουμε να λύσουμε τα πιο δύσκολα.
Πηγή: England365