Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Αν δεν γνώριζες την ιστορία του και τον έβλεπες πρώτη φορά στο Παρί – Μίλαν να έχει αυτή την αγωνιστική συμπεριφορά και τελικά αυτή την απόδοση, και άκουγες ότι πρόκειται για ένα παιδί 17 ετών, ο εγκέφαλός σου θα ζοριζόταν πολύ να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να τις αποδεχθεί. Ο Γουόρεν Ζαϊίρ Εμερί ήταν όλο το μυαλό της Παρί Σεν Ζερμέν απέναντι σε μια πολύ καλά προετοιμασμένη Μίλαν σε ένα κρίσιμο αγώνα Champions League για την ομάδα του. Παρατηρούσες ότι όλο το τακτικό πλάνο του Λουίς Ενρίκε ήταν βασισμένο πάνω στα στοιχεία ενός 17χρονου παιδιού, και προσπαθούσες να επιβεβαιώσεις ότι πράγματι αυτό συμβαίνει στο Παρίσι, στην Παρί Σεν Ζερμέν – την ομάδα πρότυπο της προσπάθειας για αγορά της επιτυχίας.

Δεν θυμάμαι την προηγούμενη φορά που είχα εκπλαγεί τόσο με ένα ποδοσφαιρικό παράδοξο τέτοιας λάμψης. Στην ομάδα που εδώ και χρόνια δεν κάνει κάτι άλλο από το να αγοράζει έτοιμες λύσεις και να στελεχώνει την ενδεκάδα και τον πάγκο της με διάσημους αγορασμένους ποδοσφαιριστές να βλέπεις να γίνεται ηγέτης ένας 17χρονος που μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής αυτού του συλλόγου.

Σε αυτό το ματς η ιδέα του Λουίς Ενρίκε ήταν να δημιουργήσει συνθήκες προκειμένου να δίνει την μπάλα στον Εμπαπέ και τον Ντεμπελέ σε στιγμές και χώρους όπου θα είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο έναν αντίπαλο. Για να συμβεί αυτό απέναντι σε μια καλά προετοιμασμένη ομάδα, η Παρί έπρεπε να κρατήσει την μπάλα και να τραβήξει πάνω στην μπάλα την αντίπαλη άμυνα ώστε να δημιουργηθεί η συνθήκη “1 vs 1” για τον Εμπαπέ ή τον Ντεμπελέ στα πλάγια. Και αυτή τη δουλειά ο Λουίς Ενρίκε την εμπιστεύθηκε σε ένα παιδί που την εκτέλεσε υποδειγματικά.

Η Παρί δεν μπήκε στο γήπεδο για να κάνει μόνο αυτό κατά την φάση επίθεσης. Ο προπονητής της είχε και μια άλλη ιδέα σε αυτό το ματς – να στέλνει τον Εμπαπέ στον κεντρικό άξονα, κοντά στον Κόλο Μουανί για να καταφέρουν να συνδυαστούν σε μικρό χώρο και να διασπάσουν έτσι την άμυνα της Μίλαν. Ο ρόλος του Ζαΐρ Εμερί ήταν κομβικός και σε αυτό το πρότυπο ανάπτυξης. Από τις δικές του αποφάσεις και τις δικές του τεχνικές δεξιότητες περίμενε να φτάσει η μπάλα στον Εμπαπέ ή τον Κόλο Μουανί. Και όλα αυτά ένα παιδί 17 χρονών τα διαχειριζόταν με ηρεμία που συνήθως διακρίνει έναν 30άρη ποδοσφαιριστή.

Δεν είναι εύκολο να υποθέσεις ότι ο Ζαΐρ Εμερί θα μπορεί να αποδίδει με σταθερότητα σε αυτό το επίπεδο σε κάθε παιχνίδι. Όταν όμως κοιτάζεις πίσω, διαπιστώνεις ότι στα 2 παιχνίδια που έπαιξε με τον Βιτίνια και τον Ουγκάρτε δίπλα του, απέναντι σε Ντόρτμουντ και Μίλαν, έκανε πράγματα και θαύματα. Συνεπώς ο Λουίς Ενρίκε έχει μπροστά του μια καθαρή διαπίστωση ότι βρίσκει έναν συνδυασμό προσώπων από τον οποίο αναδύονται τα στοιχεία που εκείνος θέλει να δώσει στην αγωνιστική ταυτότητα της Παρί.

Όπως έλεγα στην αρχή, όταν ξέρεις ότι αυτό το παιδί “πηδούσε τάξεις” από πολύ μικρό στο ποδόσφαιρο και έμπαινε από τα 14 του να παίζει στις U19 ομάδες, ή ότι ο Τιερί Ανρί τον έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχηγό της U21 Εθνικής Γαλλίας – τον νεότερο στην ιστορία των τελευταίων 30 ετών, τότε όλα αυτά που έκανε απέναντι στην Μίλαν σου φαίνονται “νορμάλ”. Κάνοντας όμως ένα βήμα πίσω και βλέποντάς τον να τα καταφέρνει ως ηγέτης του παιχνιδιού σε αυτή την νεανική έκδοση της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία είναι απαλλαγμένη από τους “Galacticos” με εξαίρεση τον Εμπαπέ, σκέφτεσαι αφενός ότι το φετινό project της Παρί δείχνει να έχει περισσότερη “υγεία” και λογική συγκριτικά με τα προηγούμενα και αφετέρου ότι η Παρί μπορεί να αναπτύξει μια δυναμική που δεν κατάφερε να δημιουργήσει στα προηγούμενα χρόνια με τον Νέιμαρ και τον Μέσι στο Champions League.

Σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον απολύτως παρανοϊκό, ένα παιδί 17 ετών βρίσκει τον τρόπο να κλείσει τα αυτιά του σε όλη αυτή την φασαρία και να αποδώσει στο γήπεδο με ωριμότητα και επίγνωση σαν να είναι βγαλμένος από AI λογισμικό. Αν αυτό κρατήσει, αυτό το παιδί θα γίνει ο νέος σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Πηγή: Gazzetta