Του Αντώνη Καρπετόπουλου
Παρά την προσπάθεια της Παρί Σεν Ζερμέν να διορθώσει την δήλωση του προπονητή της Κριστόφ Γκαλτιέ όλα δείχνουν πως το παιγνίδι της πρωταθλήτριας Γαλλίας με την Κλερμόν θα είναι το τελευταίο στο οποίο ο Λίο Μέσι θα αγωνιστεί με την φανέλα της. Στη λήξη της περιπέτειας του Αργεντίνου στο Παρίσι αναρωτιέμαι, όχι γιατί αυτός πήγε εκεί, αλλά γιατί η Παρί του πλήρωσε 80 εκατ ευρώ για δυο χρόνια όταν ήταν αδύνατο και μέρος των χρημάτων αυτών να τα πάρει πίσω και να χτίσει μια ομάδα γύρω του. Κι όμως στο ποδόσφαιρο του καιρού μας όλα έχουν τις εξηγήσεις τους.
Ατραξιόν, αλλά στο Κατάρ
Το καλοκαίρι του 2021 ο Μέσι πήρε μια απόφαση που αποδείχτηκε σοφή. Αφησε την Μπαρτσελόνα και υπέγραψε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Λίγοι πλέον θυμούνται το πώς έφτασε στην απόφαση. Ο Μέσι ήταν έτοιμος να υπογράψει το τελευταίο του συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα: θα ήταν πενταετούς διάρκειας και θα του επέτρεπε να εισπράξει περισσότερα από 160 εκατ ευρώ αν κι εφόσον το εξαντλούσε. Παρότι συμφωνία με τους Καταλανούς υπήρχε από τον Μάιο, τον Ιούλιο (και εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών της Μπαρτσελόνα) έγινε κατανοητό ότι ενεργοποίηση της συμφωνίας θα οδηγούσε την Μπάρτσα στη χρεοκοπία αφού θα ήταν αδύνατο να βρεθούν χρήματα για να πληρωθεί το συμβόλαιο, να τηρηθούν οι κανόνες του FFP και να υπάρχει κι ένα ρόστερ της προκοπής. Ο Μέσι φεύγοντας έσωσε την Μπάρτσα από το κραχ. Αλλά η απόφαση του να φύγει σίγουρα συνδέεται και με το μεγάλο του σκοπό που ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.
Ο Μέσι έχει χτίσει πολύ καλά την δημόσια εικόνα του. Για τους πολλούς ήταν πάντα ένα ανέμελο παιδί που αγαπούσε να τρέχει στο γήπεδο με μια μπάλα κτλ – βοηθούσε και το σουλούπι του. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας κι ένας ικανότατος υπολογιστής. Ο Μέσι κατάλαβε ότι πρέπει να φύγει από την Μπαρτσελόνα γιατί δεν άντεχε πια να την κουβαλάει στις πλάτες του. Διάλεξε ένα ευκολότερο πρωτάθλημα, μια ομάδα στην οποία δεν θα ήταν υποχρεωμένος να ζει και να αγωνίζεται πιεσμένος, αφού είχε συμπαίκτες (ειδικά στην επίθεση…) εξίσου ικανούς, και γνωρίζοντας πως στο Παρίσι θα έβρισκε μια διοίκηση που θα τον βοηθούσε σε ό,τι ήθελε για να πάει στο Κατάρ να κάνει τη διαφορά, αφού ο ιδιοκτήτης της Παρί ήταν και διοργανωτής του μουντιάλ. Μόνο αυτό μπορεί να εξηγεί και το γιατί οι ιδιοκτήτες της Παρί του έδωσαν αυτό το συμβόλαιο: κατά πάσα πιθανότητα δεν τον διάλεξαν γιατί τον θεωρούσαν απαραίτητο στην ομάδα τους, αλλά του πρότειναν μια συνεργασία για να γίνει η απόλυτη ατραξιόν του μουντιάλ του Κατάρ.
Γκολ πολλά, προσφορά μικρή
Ο Μέσι με την φανέλα της Παρί πέτυχε 33 γκολ σε 74 ματς – πολλά για ένα ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίζεται ως σέντερ φορ, λίγα για τον Μέσι που είχε ένα συμβόλαιο 75 εκατ ευρώ για δυο χρόνια. Η Παρί επί των ημερών του στο Παρίσι κέρδισε δυο πρωταθλήματα – που θα τα κέρδιζε έτσι κι αλλιώς – κι αποκλείστηκε δυο φορές στους 16 του Τσάμπιονς λιγκ – κι αυτό νομίζω πως θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς, αφού αντίπαλο είχε την μια χρονιά την Ρεάλ Μαδρίτης και την άλλη την Μπάγερν Μονάχου. Το πέρασμα του Μέσι από το Παρίσι δεν ήταν ούτε κακό, ούτε καλό: ήταν σχεδόν αδιάφορο. Όμως η επιλογή αυτή του έδωσε την δυνατότητα να παίξει στο Κατάρ το μουντιάλ της ζωής του διότι είχε την ευκαιρία να προετοιμαστεί και να φτάσει σε αυτό στην καλύτερη φόρμα χωρίς να έχει το παραμικρό άγχος ούτε για τα ματς της Παρί που από αυτό προηγήθηκαν, ούτε για τα ματς που αυτό ακολούθησαν. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο μοιάζει ο Μέσι να έκανε τα δυο τελευταία χρόνια την επιλογή η ομάδα του να είναι η Εθνική Αργεντινής. Μόνο που επειδή αυτή δεν δίνει ματς διαρκώς χρειαζόταν ένα σύλλογο που να του επιτρέπει να κάνει σε αυτόν προετοιμασία για τις υποχρεώσεις της πραγματικής του ομάδας. Και βρήκε την Παρί. Που τον χρυσοπλήρωσε. Γιατί οι ιδιοκτήτες της είναι Καταριανοί κι όχι Γάλλοι.
Παράξενο αλλά καταπληκτικό
Οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί πλήρωσαν 75 εκατ ευρώ σε δυο χρόνια σε ένα σούπερ σταρ χωρίς να τον πιέσουν για τίποτα, χωρίς να φτιάξουν μια ομάδα γύρω του και χωρίς – κατά πάσα πιθανότητα – να περιμένουν από αυτόν το παραμικρό, πέρα από το να κάνει ένα μεγάλο μουντιάλ! Είναι παράξενο; Είναι. Αλλά για σκεφτείτε τι θα ήταν το μουντιάλ του Κατάρ χωρίς τον Μέσι και τις συγκινήσεις που αυτός πρόσφερε: νομίζω το απόλυτο τίποτα. Αν ο Μέσι και η Αργεντινή του έφευγαν νωρίς, όπως στην Ρωσία το 2018 πχ δεν θα υπήρχε καμία απολύτως συγκίνηση και καμία απολύτως ιστορία: θα ξαναζούσαμε το μουντιάλ της Ρωσίας χωρίς μάλιστα να υπάρχει ένας 18χρονος ΕμΠαπέ για να μας ξαφνιάσει ευχάριστα με την ποδοσφαιρική του ωριμότητα. Αυτό δεν το λέω εγώ: το λέει η ίδια η διοργάνωση κοιτάζοντάς την εκ των υστέρων. Οι Ιταλοί δεν πήγαν. Οι Αγγλοι αποκλείστηκαν από τους Γάλους μάλλον εύκολα. Οι Γερμανοί μπερδεύτηκαν με τους Γιαπωνέζους. Η Βραζιλία δεν είχε στόφα πρωταθλήτριας – αλλιώς δεν θα αποκλειόταν από την Κροατία. Η Ολλανδία είχε τον Φαν Γκααλ και μόνο – κι αυτό δεν της έφτασε για να αγωνιστεί στον τελικό ούτε το 2014. Οι Ισπανοί ήταν τόσο μέτριοι που οι περισσότεροι δεν θυμούνται ποιος τους απέκλεισε. Ευτυχώς υπήρχε ο Μέσι. Που πληρώθηκε από την Παρί για τη δόξα του Κατάρ.
Χωρίς αντίπαλο
Το αληθινά αστείο της ιστορίας είναι ότι δεν υπήρχε ο Μέσι και η Αργεντινή, το μουντιάλ θα το κέρδιζαν κατά πάσα πιθανότητα οι Γάλλοι παίζοντας στον τελικό με μια ομάδα σαν το Μαρόκο ή την γερασμένη Κροατία ή κάτι ανάλογο – θα το κέρδιζαν δηλαδή χωρίς αντίπαλο! Η Παρί, η μόνιμη πρωταθλήτρια Γαλλία, υιοθετώντας τον Μέσι για να του δώσει την δυνατότητα να προετοιμαστεί σωστά για το μουντιάλ, έφτιαξε ένα αντίπαλο για την Εθνική Γαλλίας. Στο παγκοσμιοποιημένο μας ποδόσφαιρο οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί στέρησαν από τους Γάλλους ένα μουντιάλ : ποιος θα το φανταζόταν ποτέ;
Η συνεργασία της Παρί με το Μέσι ολοκληρώθηκε μάλλον άσχημα: τον αποδοκίμασαν οι οπαδοί της στα τελευταία ματς, αλλά πιστεύω πως ένα τελευταίο χειροκρότημα θα του δώσουν. Ποιος να υποψιαστεί ότι ο παμπόνηρος Μέσι πήγε στο Παρίσι για να κερδίσει το μουντιάλ (και) από τους Γάλλους; Τώρα μάλιστα θα πάρει κι ένα ακόμα συμβόλαιο, όχι για όσα έκανε στην Παρί, αλλά για όσα έκανε στο Κατάρ. Δεν είναι απλά έξυπνος: είναι πανούργος…
Πηγή: Κάρπετ Show