Του Κωνσταντίνου Κωλαΐτη
Η συνάντησή τους το 2018 ήταν «άγουρη». Στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ, υπό αρκετά διαφορετικούς όρους και status. Ο μεν σε μια εθνική ομάδα που βρισκόταν σε βαθιά κρίση, με το ομολογουμένως φτωχότερο ρόστερ της σύγχρονης εποχής της, ο δε ως νεαρός αστέρας που δεν είχαμε ξαναδεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Πλέον, ο Λιονέλ Μέσι παίζει το τελευταίο του παιχνίδι σε Μουντιάλ. Και ο Κιλιάν Μπαπέ, ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη, διεκδικεί τον back-to-back τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.
Το Μουντιάλ 2022 δεν θα μπορούσε να χαρίσει τελικά καλύτερο σενάριο για τον τελικό. Αργεντινή εναντίον Γαλλίας, Μέσι εναντίον Μπαπέ, δύο συμπαίκτες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Παρί Σεν Ζερμέν, στοιχείο που η αλήθεια είναι τείνει να… ξεχαστεί στη φετινή διοργάνωση. Πολύ περισσότερο, οι δύο κορυφαίοι παίκτες, τα δύο απόλυτα «υπερόπλα» αυτού του τουρνουά, για τους οποίους θα πλήρωνες να δεις αγώνα τους.
Ο Λέο, στην πιο ηγετική και άγρια έκδοσή του, πραγματοποιεί μακράν του δεύτερου το καλύτερο Μουντιάλ από τα πέντε της καριέρας του. Ο Κιλιάν αποτελεί απλά… cheat. Μαζί στέκονται στην κορυφή των σκόρερ. Και ο νικητής της Κυριακής, τα παίρνει όλα. Ποιος νικά, όμως, μέχρι τώρα στις επιμέρους κατηγορίες; Ας δούμε παρακάτω την ως τώρα απόδοσή τους με τη βοήθεια του Sofascore.
Μέσι vs Μπαπέ: Η σύγκριση
Εξ αρχής, ο ρόλος των Μέσι και Μπαπέ στο χορτάρι διαφέρει για τις ομάδες τους. Ο Λέο είναι η αρχή, η μέση και το τέλος της Αργεντινής, κουβαλά περισσότερο την μπάλα κι από πολύ πιο χαμηλά στο γήπεδο, ενώ ο Μπαπέ είναι καθαρόαιμη επιθετική απειλή, είτε σε set παιχνίδι, είτε στην αντεπίθεση που αποτελεί την ιδανική συνθήκη για να ξεδιπλώσει τα ασύλληπτα φυσικά του προσόντα. Η προσφορά τους, όμως, με τον τρόπο τους είναι ανάλογα καταλυτική και συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία.
- Ο all-around Μέσι και η αριστερή πτέρυγα… δεύτερο σπίτι του Μπαπέ
Όπως φαίνεται και από τα heatmap του Sofascore, ο Μέσι κινείται σε όλα τα μέτρα μεταξύ δεύτερου και τελευταίου τρίτου. Αναγκάζεται πολλές φορές να κατέβει πίσω από τη μεσαία γραμμή για να πάρει μπάλα, όταν οι άμυνες δεν του επιτρέπουν να την υποδεχθεί πιο κοντά στην περιοχή. Η παρουσία του στο «κουτί» είναι σχετικά ασθενής, αφού ο 35χρονος legend έχει τερματίσει την τέχνη του σουτ από τα πέριξ της περιοχής.
Από την άλλη, ο Κιλιάν Μπαπέ υπήρχε λόγος όταν άφηνε αιχμές κατά του Κριστόφ Γκαλτιέ, προπονητή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, για το γεγονός πως τον έβαζε σε θέση κεντρικού φορ και όχι πλάγιου επιθετικού. Και ο λόγος φαίνεται από το πόσο άνετα νιώθει στην αριστερή πτέρυγα, έχοντας το στήριγμα του Ζιρού αλλά και του Γκριεζμάν κεντρικά, για να παίρνει την μπάλα και να διασχίζει κατά μήκος ως την περιοχή. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες που προσπαθούν να χτυπήσουν στην αντίθετη πλευρά από αυτή που υπερφορτώνουν με παίκτες, η Γαλλία απειλεί από την ίδια πλευρά, την αριστερή και αγαπημένη του 24χρονου σταρ, ο οποίος είναι «κίνδυνος θάνατος» αν καταφέρει να πατήσει περιοχή.
- Ανώτερος σε δημιουργία και κερδισμένες μονομαχίες ο Μέσι
Αναμενόμενο. Με τον ίδιο ρυθμό που σκοράρει, δημιουργεί. Αυτό έκανε σε όλη την καριέρα του, αυτό κάνει και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, μετρώντας εκτός από 5 γκολ και 3 ασίστ. Η μία εξ αυτών ανήκει στο νοητό μουσείο ποδοσφαιρικής ιστορίας, αυτή που κατάφερε να βγάλει στον Ναουέλ Μολίνα κόντρα στην Ολλανδία.
Ο Αργεντινός αρτίστας μετράει τρεις πάσες-κλειδιά ανά ματς στις έξι αναμετρήσεις του στο τουρνουά. Συνολικά, έχει δημιουργήσει έξι ευκαιρίες, οι μισές εκ των οποίων έχουν μετουσιωθεί σε γκολ. Απέναντι σε αυτούς τους αριθμούς, είναι λογικό πως ο Μπαπέ δεν μπορεί να συγκριθεί, μια και ο ρόλος του στη Γαλλία, όπως και στην Παρί, είναι αμιγώς εκτελεστικός. Αρκεί για να καταλάβει κανείς πως Μέσι και Νεϊμάρ είχαν 8 και 9 ασίστ αντίστοιχα με την Παρί στα πρώτα 13 παιχνίδια της σεζόν. Ο Μπαπέ στο ίδιο διάστημα δεν μετρούσε ούτε μία.
Παρ’ όλα αυτά, έχει πιστωθεί ήδη δύο ασίστ στο Μουντιάλ, οι μοναδικές ευκαιρίες που δημιούργησε και μετράει κάτι λιγότερο από 2 πάσες-κλειδιά ανά παιχνίδι. Η ελευθερία του στο παιχνίδι της Γαλλίας και η πολύ καλή συνεργασία με τους Ζιρού-Γκριεζμάν παίζει σημαντικό ρόλο γι’ αυτό.
- Ισορροπία σε τελικές και ποσοστό ευστοχίας
Στο κομμάτι της τελικής προσπάθειας, ισορροπούν στο ανώτατο επίπεδο. Πρώτοι σκόρερ με πέντε γκολ έκαστος, πάνω από 4 τελικές ανά παιχνίδι αμφότεροι, με ανάλογους δείκτες ευστοχίας (20% ο Μπαπέ, 19% ο Μέσι).
Αν επιβεβαιώσουν τα στάνταρ τους, τότε ο τελικός προμηνύεται γεμάτος από φάσεις των δύο σταρ και συμπαικτών στην Παρί και το πιο πιθανό είναι να σκοράρει ένας εκ των δύο, αν όχι και οι δύο.
Το 2018, στο Γαλλία-Αργεντινή 4-2 για τους «16», το πέτυχε μόνο ο Μπαπέ σκοράροντας δις.