Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου
Η προετοιμασία στον επαγγελματικό αθλητισμό κάνει, πλέον, όλη τη διαφορά. Και όταν λέμε «προετοιμασία», αναφερόμαστε σε πράγματα, που πριν λίγα χρόνια κανένας δεν πίστευε ότι θα είχαν τόσο μεγάλη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Πέρα από την προπόνηση, ψυχολογική και σωματική, η πρόληψη, η συντήρηση και η αποθεραπεία συμπληρώνουν το παζλ της σωστής προετοιμασίας των πρωταθλητών.
Ο Λεωνίδας Παπανικολάου είναι ένας από εκείνους, που έχουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία αθλητών στο υψηλότερο επίπεδο. Αναλαμβάνει όχι μόνο την αποθεραπεία και την προ-αγωνιστική προετοιμασία, αλλά και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης εμφάνισης ή/και επανεμφάνισης μυοσκελετικών τραυματισμών κορυφαίων αθλητών.
Από το ποδόσφαιρο στους κορυφαίους του στίβου
Αρχικά, στο ποδόσφαιρο, με τους Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Παπασταθόπουλο, Ρέτσο, Μαυροπάνο, Καπίνο, Μπατσουάγι, Μπάρτρα, Μχιταριάν να περνούν από τα… χέρια του, ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Οι ώρες που πέρασε στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της αποθεραπείας είναι ατέλειωτες. «Η έρευνα για τις θεραπείες και τις τεχνικές φέρνει συνέχεια εξελίξεις και νέα πράγματα. Κάθε χρόνο θα πρέπει να είσαι ενημερωμένος και να τα μαθαίνεις», λέει ο ίδιος.
Πλέον, έχει κάνει το «άλμα» και στους αθλητές του στίβου. Πριν λίγο καιρό ήταν ο μοναδικός Έλληνας, που βρέθηκε για 18 μέρες στη Φλόριντα, όπου βοήθησε στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ανέλαβε, μεταξύ άλλων, τον Αντρέ Ντε Γκρας, ο οποίος προερχόταν από τραυματισμό, έχοντας αναρρώσει και από τον κορονοϊό. Ο Καναδός τον εμπιστεύτηκε στην τρομερή προσπάθεια που έκανε για να λάβει μέρος στο τουρνουά, κάτι που τελικά κατάφερε, έστω κι αν δεν έφτασε μέχρι τον τελικό.
Τώρα, όμως, χάρη και στη δική του βοήθεια έτρεξε στη σκυταλοδρομία, κάνοντας τα 100 μέτρα σε 8.79! Δεύτερος στη σκυταλοδρομία ήταν ο Μάρβιν Μπρέισι, επίσης ένας από τους αθλητές, που συνεργάστηκαν με τον Παπανικολάου, για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα ξεχωρίζουν εκείνα των Τρέιβον Μπρόμελ, Λινα Ραμς, η οποία έσπευσε να ευχαριστήσει όλη την ομάδα των φυσικοθεραπευτών στον επόμενο αγώνα της.
Συνολικά, βοήθησε 18 αθλητές, έχοντας δίπλα του τον Τέρνερ, φυσικοθεραπευτή του Ασάφα Πάουελ. Μέλος μίας «ελίτ» ομάδας υπό την αιγίδα και του Σιμόνε Κόλιο (πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στα 100 μέτρα) και της Wintacare, που ειδικεύεται στην προετοιμασία πρωταθλητών και ανά τακτά διαστήματα θα ταξιδεύει στο εξωτερικό, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Μετά τις ΗΠΑ, μάλιστα, βρέθηκε και στο Παρίσι για το Diamond League, ώστε να είναι κοντά στους αθλητές, που τον είχαν ήδη εμπιστευτεί.
Ξεκίνημα κι… επιστροφή στην Καλαμάτα!
Πώς έχει φτάσει μέχρι εδώ; Η πορεία του ξεκίνησε από την Καλαμάτα, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φυσικοθεραπεία. Ξεκίνησε από την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, βρέθηκε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και αποφάσισε να επιστρέψει από εκεί που έγινε η αρχή, για να ιδρύσει στον τόπο καταγωγής του το πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας, το Physioanalysisproject στο κέντρο της πόλης.
«Είναι κάτι που ήθελα πολύ», τονίζει. «Η δουλειά με όλους αυτούς τους μεγάλους ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Η ώρα είχε φτάσει για το επόμενο βήμα, να φέρει «αυτή την τεχνογνωσία», όπως λέει, στην Ελλάδα. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Αμέτρητα σεμινάρια και εκπαίδευση υψηλού επιπέδου τον έφεραν στη θέση να καλύπτει τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών αθλητών.
«Έχω κάνει μετεκπαίδευση σε πληθώρα επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών αποκατάστασης. Μεταξύ άλλων σε Manual Therapy, Myofascial Release, Kinetic Control, I.A.S.T.M., Kinesio Taping, ενώ έχω την κατάρτιση να χειρίζομαι μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως Indiba Activ, Piezowave 2, Zimmer emField Pro, K-laser Cube 4, Sanza Therapy, Deep Oscillation, Game Ready, Recovery Pump. Αυτά είναι μόνο κάποια από αυτά. Αυτή την περίοδο είμαι, πλέον, και φοιτητής οστεοπαθητικής», αποκαλύπτει με περηφάνεια.
Χωρίς ρεύμα στο σπίτι του Ρέτσου!
Πώς είναι, λοιπόν, να δουλεύει κάποιος τόσο κοντά σε μεγάλους αθλητές; «Απλά χαρά!», τονίζει με ενθουσιασμό. «Όταν δουλεύεις μαζί τους και τους βλέπεις να βελτιώνονται και να μένουν ικανοποιημένοι, το συναίσθημα είναι απίστευτο. Έχω κρατήσει με όλους πολύ στενή επαφή. Υπάρχουν πολλές αστείες ιστορίες. Όταν είσαι μαζί τους βλέπεις ότι είναι απλά άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με όλους στην καθημερινότητά τους. Μία φορά θυμάμαι ότι είχαμε μείνει χωρίς ρεύμα για ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του Ρέτσου, ενώ μία άλλη φορά είχα χάσει τα κλειδιά από το σπίτι του Μαυροπάνου. Οι αναμνήσεις που έχω από τις οικογενειακές στιγμές του Ομπαμεγιάνγκ είναι υπέροχες. Εκτός γηπέδου όλοι θέλουν τα απλά πράγματα. Ακόμη κι αυτοί που δείχνουν να λατρεύουν την υπερβολή».
Οι επαγγελματίες αθλητές είναι το ένα κομμάτι της δουλειάς του. Το άλλο είναι να βοηθήσει και όποιον άλλον μπορεί, μέσω του Physioanalysisproject, το οποίο διαθέτει και το δικό του πλήρως εξοπλισμένο θεραπευτικό γυμναστήριο.
Τα μυστικά της επιτυχίας
Ποιος είναι, όμως, ο πιο σημαντικός παράγοντας μίας θεραπείας; «Η εμπειρία, τα χέρια, η ευγένεια και ο σεβασμός. Αν ένας φυσικοθεραπευτής δεν τα έχει αυτά, τότε η θεραπεία δεν πρόκειται να φέρει τα αποτελέσματα που περιμένει ο ασθενής. Η τεχνολογία και τα μηχανήματα προφανώς και βοηθούν πολύ, όμως αν δεν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις, τότε τίποτα δεν θα γίνει στο 100%», απαντάει. «Και ευτυχώς αυτά τα έχω σε μεγάλο βαθμό», ολοκληρώνει χαμογελώντας.
Πηγή: Gazzetta