Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου
Ο Γιάννης Δημητρούλιας ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων φυσικοθεραπευτών. Και πριν λίγο καιρό έγινε ο πρώτος που είχε την τύχη να βρεθεί στη Μέκκα των μαραθωνοδρόμων, την Κένυα. Μετά από χρόνια εμπειρίας και εκπαίδευσης βοηθά στην προετοιμασία, στην πρόληψη και στη συντήρηση των πρωταθλητών κάθε αθλήματος. Άλλωστε, τα πάντα γύρω από τον επαγγελματικό αθλητισμό εξελίσσονται και έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Η σωματική προετοιμασία και η αποθεραπεία είναι εξίσου σημαντικά με όλους τους άλλους τομείς.
«Στην Κένυα μαζεύονται οι κορυφαίοι φυσικοθεραπευτές του κόσμου, για να βοηθήσουν στην προετοιμασία των ελίτ αθλητών και φέτος έλαβα κι εγώ την πρόσκληση», λέει ο Δημητρούλιας. «Η εμπειρία ήταν απλά φανταστική και ένα ταξίδι ζωής για μένα. Είδα τις συνθήκες που προπονούνται αυτοί οι αθλητές, την καθημερινότητά τους, την προσήλωσή τους, τη διατροφή τους. Η προπόνηση διεξάγεται σε δύο προπονητικά κέντρα, που βρίσκονται στα 2.000 και στα 3.000 μέτρα αντίστοιχα. Σκέψου ότι προσπάθησα να τρέξω για λίγο, αλλά δεν τα κατάφερα. Το οξυγόνο είναι πολύ λιγότερο εκεί».
Ο ίδιος μας είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία μεγάλη μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένεται σύντομα να δημοσιευθούν σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έχουν κάποιες φυλές της Αφρικής στο τρέξιμο. «Αποδεικνύεται ότι έχουν ένα ανατομικό, μηχανικό πλεονέκτημα, που τους επιτρέπει να τρέχουν, αλλά όχι να κολυμπούν με την ίδια ικανότητα. Δεν είναι μόνο το ότι προπονούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο», αποκαλύπτει. «Βέβαια, η προπόνησή τους είναι άκρως απαιτητική. Από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο βρίσκονται σε αυτά τα δύο καμπς, ξυπνώντας στις 5 το πρωί και κάνοντας δύο προπονήσεις καθημερινά. Το ρεκόρ τους είναι 1,5 μέρα την εβδομάδα».
Τι άλλο του έκανε εντύπωση; Το γεγονός ότι είχαν μόλις 1,5 κιλό λίπος στο σώμα τους κατά μέσο όρο και το ότι η διατροφή τους δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Όλα τα υλικά ήταν τοπικά. «Προσπάθησα κι εγώ να δοκιμάσω τα φαγητά τους, αλλά δυσκολεύτηκα», λέει γελώντας. Στο τέλος, όχι μόνο τους βοήθησε να κάνουν εξαιρετικές επιδόσεις στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, αλλά και ο ίδιος πήρε πολύτιμες εμπειρίες για το πώς να αντιμετωπίζει την καταπόνηση του σώματός τους. Σώματα, που δεν είχε συνηθίσει στο παρελθόν.
Άλλωστε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα ειδικεύεται και στη Manual Therapy. «Μόνο μέσα από αυτό θα μπορέσεις να πας ένα βήμα πιο πέρα», μας λέει. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου. Νιώθεις τον ασθενή και καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στο σώμα του. Πονάει, για παράδειγμα, ο ώμος; Δεν πρέπει να δουλέψεις μόνο στον ώμο. Θα πρέπει να δουλέψεις και στον αυχένα και στην πλάτη. Ποιες είναι οι δομές γύρω-γύρω από την προβληματική περιοχή, που μπορούν να τον βοηθήσουν να ανακτήσει τον έλεγχο των κινήσεών του; Δεν γίνεται να δουλεύεις μόνο στο σημείο που πονάει ο κάθε ασθενής».
Προφανώς και αυτή η θεραπεία από μόνη της δεν φτάνει, όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος. «Χρειάζονται και τα μηχανήματα, αλλά θα πρέπει να είναι προέκταση των τεχνικών σου. Να μην είσαι απλά χειριστής τους. Αυτό μεγιστοποιεί τη δυνατότητα του μηχανήματος να βοηθήσει και σένα και τον ασθενή. Άλλωστε, πλέον δουλεύουμε με κορυφαία σύγχρονα μηχανήματα. Το λάθος είναι να νομίζεις ότι αυτά μπορούν να κάνουν τη δουλειά για σένα», τονίζει ο Δημητρούλιας.
Μία από τις δικές του ιδιαιτερότητες είναι ότι δεν αναλαμβάνει μόνο επαγγελματίες αθλητές και αντρικές ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και γυναικείες, με τον Αστέρα Τρίπολης να τον έχει εμπιστευτεί. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορους συλλόγους, όπως η Καλαμάτα, ο Βύζας Μεγάρων και ο Φωστήρας σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ αυτή την περίοδο προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Απόλλωνα Σμύρνης.
Από τα χέρια του έχουν περάσει ποδοσφαιριστές, όπως ο Μχιταριάν, όταν αγωνιζόταν στην Ντόρτμουντ, ενώ συνεχίζει να βοηθά παίκτες, όπως ο Μαυροπάνος και ο Παπασταθόπουλος. Από τον χώρο του στίβου ξεχωρίζει ο Παναγιώτης Καραΐσκος, επαγγελματίας μαραθωνοδρόμος, που αποτελεί μοναδική περίπτωση για έναν φυσικοθεραπευτή, ενώ υπάρχει και ο Γιώργος Καράβης, πρωταθλητής Ελλάδας στο CrossFit. Αυτοί είναι μόνο κάποια από τα ονόματα, που έχουν περάσει από τα χέρια του Δημητρούλια, ο οποίος δεν αναλαμβάνει μόνο την εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης εμφάνισης ή/και επανεμφάνισης μυοσκελετικών τραυματισμών κορυφαίων αθλητών, αλλά ακολουθεί πλέον μία ολιστική μέθοδο θεραπείας, που αφορά όλους.
Οι ώρες που πέρασε στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της κάθε αποθεραπείας είναι ατέλειωτες. «Η έρευνα για τις θεραπείες και τις τεχνικές φέρνει συνέχεια εξελίξεις και νέα πράγματα. Κάθε χρόνο θα πρέπει να είσαι ενημερωμένος και να τα μαθαίνεις», λέει ο ίδιος. Η δική του εξέλιξη τον έφερε στο Γιουτζίν του Όρεγκον ως ο πρώτος προσκεκλημένος Έλληνας της Wintacare στο Diamond League. Εκεί, η δουλειά του μίλησε από μόνη της, καθώς όποιον αθλητή ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, είτε πήρε μετάλλιο είτε έκανε ρεκόρ!
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση του αθλητή, ώστε να μπορεί το σώμα του να ξεπεράσει το 100%. Είναι κάτι που έχουμε μάθει να εφαρμόζουμε με τα χρόνια εμπειρίας μας στον χώρο. Δεν είναι κάτι που σου μαθαίνει κάποιος άλλος. Είναι κάτι που πρέπει να εξελίξεις μόνος σου», συνεχίζει ο Δημητρούλιας. «Οι επιδόσεις των αθλητών είναι κάτι μετρήσιμο. Συνεπώς, μπορείς να καταλάβεις αν βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, όταν τους βλέπεις να κάνουν την υπέρβαση χάρη στη δική σου βοήθεια». Ανάμεσα σε εκείνους που ανέλαβε και εντυπωσίασαν με τις επιδόσεις τους είναι μεγάλα ονόματα, όπως οι Λεστίλ Τεμπόγκο, Αντρέ Ντεγκράς και Φρεντ Κέρλι.
Βέβαια, δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες αθλητές, στους οποίους προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς στο ιατρείο του στη Δυτική Αττική δέχεται όλους όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ και αυτή την περίοδο είναι τελειόφοιτος οστεοπαθητικής, ενώ συνεχίζει την ειδίκευσή του σε διάφορα μηχανήματα, με την τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς και να προσφέρει όλο και περισσότερες δυνατότητες θεραπείας. Indiba Activ CT8, K-laser cube 4, Piezowave 2, Wintecare tecar, Deep Oscillation, D-Wall, Kineo isokinetic machine, Smart CUFFS Pro (BFR) Therapist είναι μόνο κάποια από αυτά.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο πιο σημαντικός παράγοντας μίας θεραπείας; «Να βρεις από που προέρχεται το πρόβλημα και όχι απλά να αντιμετωπίσεις το σύμπτωμα», τονίζει. Η φιλοσοφία του είναι απλή: όποιος και να είναι ο ασθενής, είτε επαγγελματίας αθλητής είτε όχι, η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτό που ο ίδιος ονομάζει «θεραπεία κλινικού συλλογισμού». Τι ακριβώς είναι; «Θεραπεία έπειτα από δομημένο ιστορικό, με σκοπό να βρούμε τον μηχανισμό που δημιουργεί το πρόβλημα». Αυτό οδηγεί στις «λιγότερες δυνατές θεραπείες για τον ασθενή», συνεχίζει, υπενθυμίζοντας ότι η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική.
Είναι μία τακτική που έχει μάθει από τη θεραπεία αθλητών, όταν ο χρόνος παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και τα αποτελέσματα πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορα. Τώρα, αυτήν την τακτική την εφαρμόζει σε όλους. «Θέλουμε κατά μέσο όρο ο ασθενής να κάνει 5-6 θεραπείες και να βλέπει τα αποτελέσματα. Το να συναντάς και να βοηθάς μεγάλους αθλητές να κάνουν την υπέρβαση είναι κάτι πολύ ικανοποιητικό. Νιώθεις ότι έχεις παίξει ρόλο στη δική τους επιτυχία και αισθάνεσαι την ίδια ικανοποίηση. Το να χρησιμοποιείς αυτή την εμπειρία, για να βοηθήσεις κάποιον με σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά του, σου δίνει ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση». Και «αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, επενδύοντας πολύ χρόνο για να βρει την καλύτερη εφαρμογή η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια».
Όλα αυτά συμπληρώνονται από τη θεραπευτική άσκηση. Μαζί με τους συνεργάτες του θα καταρτίσουν ένα «εξειδικευμένο πρόγραμμα, βασισμένο πάνω στο πρόβλημα, στις ανάγκες και στους στόχους του καθενός», συνεχίζει. Στόχος είναι ο «κινητικός έλεγχος». Να αποκτήσει, δηλαδή, ο ασθενής ξανά τον έλεγχο της κίνησης. «Ο εγκέφαλος, όταν υπάρχει πόνος και πρόβλημα, μπερδεύεται. Έτσι, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τον επανεκπαιδεύσουμε. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο αποκατάστασης και όλα γίνονται σε ατομικό επίπεδο», τονίζει.
«Η αγάπη για τη δουλειά σημαίνει αγάπη για τον ασθενή. Δεν θέλουμε να φύγει κανένας ασθενής χωρίς να δει βελτίωση της κατάστασής του. Θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, θα προβληματιστούμε και έχουμε την εμπειρία και την εκπαίδευση να βρούμε τη λύση. Η συζήτηση με τον ασθενή είναι εξίσου σημαντική, ώστε να ξέρει σε κάθε βήμα τι κάνουμε και ποιο είναι το πρόβλημά του. Αυτό είναι κάτι που έμαθα από τα χρόνια που ασχολούμαι με επαγγελματίες αθλητές, που έχουν την εμπειρία να… ακούν το σώμα τους, να το γνωρίζουν και να μας καθοδηγούν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μάθει ο καθένας, ώστε να βοηθήσει και εμάς και τον εαυτό του», καταλήγει ο Δημητρούλιας, που ετοιμάζεται για τα επόμενα ταξίδια, ώστε να βρεθεί δίπλα σε ελίτ αθλητές, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Ήδη έχει λάβει πρόσκληση από την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο χάντμπολ, ενώ ήταν παρών και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στη Βουδαπέστη. Τέλος, ο Δημητρούλιας βρέθηκε με τον Μαυροπάνο στο Λονδίνο, για να τον βοηθήσει στην προσαρμογή του στη Γουέστ Χαμ.
Πηγή: Gazzetta