Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη
Εάν οι φιλικοί αγώνες με Πολωνία, Μαυροβούνιο και Μπαχάμες προετοίμασαν ιδανικά την Εθνική μας για το Προολυμπιακό τουρνουά του Φαλήρου, το αποψινό, με το ζημιάρικο Πουέρτο Ρίκο που είχε χρόνια να παρουσιάσει τόσο καλή ομάδα, ήταν ό,τι έπρεπε για τη μετωπική σύγκρουση που μας περιμένει στις 27 Ιουλίου στη Λιλ.
Έμαθε να ξορκίζει την ήττα

Ο Χοσέ Αλβαράδο δεν είναι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και ο Τρεμόντ Γουότερς δεν πλησιάζει τον Τζαμάλ Μάρεϊ ούτε στο μικρό δαχτυλάκι, αλλά η ελληνική ομάδα βρήκε απέναντί της έναν αντίπαλο με πολύ γρήγορους γκαρντ, έντονη αθλητικότητα και υψηλό ρυθμό αγώνων: έναν Καναδά-light. «Είναι ντροπή, σας περνάνε σαν σταματημένους», παραπονέθηκε ο Βασίλης Σπανούλης στους παίκτες του στο τέλος της γ’ περίοδου.

Η Εθνική μας μπορεί να παρατάχθηκε με σοβαρές ελλείψεις, αλλά βρήκε ένα σχήμα ικανό να γεμίσει το γήπεδο (με τον Καλαϊτζάκη στο «2» δίπλα στον Παπανικολάου), έπαιξε για ένα δεκάλεπτο το μπάσκετ που μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο σε «αμερικάνικες» ομάδες και τελείωσε τον αγώνα με σερί 19-7, μετουσιώνοντας τη δυναμική άμυνα σε τρέξιμο που την έφερνε σε πλεονεκτική θέση.

Μέχρι το 30ο λεπτό, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος δεν πίστευε στα μάτια του, βλέποντας την Εθνική εγκλωβισμένη σε ένα παθητικό παιχνίδι χαμηλού ρυθμού. «Μου φαίνεται ότι ο Σπανούλης ζήτησε επίτηδες να παίξουμε έτσι, για να δοκιμάσει την ομάδα σε συνθήκες πέντε εναντίον πέντε», έλεγε από το μικρόφωνο της ΕΡΤ.

Σχεδόν όλοι οι αιφνιδιασμοί που υπάρχουν καταγεγραμμένοι στην τελική στατιστική (6/7) έγιναν στο τελευταίο δεκάλεπτο, με αφετηρία τις άμυνες του Καλαϊτζάκη και των συνοδοιπόρων του. Όταν η Εθνική έφερε το ματς στα ίσα και αφύπνισε τη διψασμένη για χαμόγελο κερκίδα, βρήκε λύσεις και στο «σετ» παιχνίδι, πρώτα με τον Ντίνο Μήτογλου και κατόπιν με τον Κώστα Παπανικολάου, που πέτυχε το νικητήριο καλάθι με μπούκα.

«Χάσαμε λίγο τον ρυθμό μας με το τετραήμερο ρεπό», ομολόγησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής. Η πρόβα τζενεράλε, στις 22 του μήνα στο Βελιγράδι απέναντι στη Σερβία του Νίκολα Γιόκιτς, θα είναι ένα πραγματικό crash test απέναντι σε μία από τις δύο ομάδες που μοιράστηκαν με τους Καναδούς το βάθρο της Μανίλα.

Η Εθνική έπαιξε χωρίς τον ασθενή Γιάννη Αντετοκούνμπο, χωρίς τους Καλάθη, Λαρεντζάκη και χωρίς τον Κώστα που παραμένει αμφίβολος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχασε και τον Τολιόπουλο στα μισά του αγώνα. Και όμως, νίκησε έναν φορμαρισμένο αντίπαλο, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη δίχως απουσίες, με την ίδια σύνθεση που απέκλεισε Λιθουανούς και Ιταλούς.

Η ελληνική ομάδα μοίρασε 22 ασίστ ενώ είχε τον μετρ του είδους παροπλισμένο (Παπανικολάου 5, Γουόκαπ 6), έγραψε 57% στα δίποντα, πήρε 31 πόντους και 15 ριμπάουντ από τους βασικούς ψηλούς της, είχε έναν γκαρντ (Καλαϊτζάκης) στην κορυφή των ριμπάουντερς, όπου το κοντέρ έγραψε +14.

«Πάνω απ’ όλα, κρατήσαμε έναν δυνατό αντίπαλο στους 65 πόντους και βρήκαμε τρόπο για να κερδίσουμε», τόνισε ο Σπανούλης, υπενθυμίζοντας τη νοοτροπία με την οποία η Εθνική μιας άλλης εποχής αναρριχήθηκε στην κορυφή: «Εμείς δεν παραδινόμασταν ποτέ. Η σημερινή νίκη, έτσι όπως ήρθε, θα μας χρησιμεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Αν δεν το προσέξατε, ήταν η πρώτη ελληνική ανατροπή του καλοκαιριού από διψήφια διαφορά.

Η αποψινή σύνθεση της Εθνικής υπαινίσσεται ότι το ματσάκι ήταν μία -ίσως τελευταία ευκαιρία- για τους εφέδρους ώστε να διεκδικήσουν θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφ’ όσον αποκλειστεί τελικά ο τραυματίας Κώστας Αντετοκούνμπο, αλλά ο Σπανούλης έδωσε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής στους Κουζέλογλου, Χουγκάζ, Τανούλη.

Εάν υπάρχει παίκτης που κέρδισε γαλόνια απόψε, με τα 13 λεπτά της συμμετοχής του, αυτός ήταν ο Μιχάλης Λούντζης. Βασικός -για να μη ξεχνιόμαστε- πέρυσι στο Μουντομπάσκετ, σκληραγωγημένος σε συνθήκες πρωταθλητισμού με τον Ολυμπιακό, ο Λούντζης παίζει το μπάσκετ που ταιριάζει στο dna της Εθνικής και βοήθησε πολύ στη σημερινή ανατροπή.

Δεν θα εκπλαγώ εάν τον δω να διεκδικεί θέση στο αεροπλάνο για τη Λιλ, εννοείται με αναπροσαρμογή των αγωνιστικών ισορροπιών. Οι τρεις ομάδες που θα συγκρουστούν με την Εθνική μας έχουν ικανούς γκαρντ και οι Γιάννης, Μήτογλου μπορούν να υπηρετήσουν θαυμάσια τη θέση «5» δίπλα στον Παπαγιάννη.

Ελπίζω μόνο να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους οι Καλάθης, Λαρεντζάκης, Τολιόπουλος και να μην προκύψει άλλο απρόοπτο σαν εκείνο το φριχτό περυσινό με τον Ντίνο Μήτογλου. Η σύγκρουση με τους Καναδούς στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων απέχει πλέον μόλις ένδεκα νύχτες.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This