Επιλογή Σελίδας

Συνέντευξη στον Ηλία Σχορτσιανίτη

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας του Ιάλυσου Ρόδου, Άκης Γεωργίου. Ο Κατερινιώτης προπονητής μίλησε εν όψει της νέας σεζόν αλλά και γενικά για το γυναικείο ποδόσφαιρο. 

Ο Άκης Γεωργίου υπήρξε πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για 15 χρόνια και συνολικά με 365 συμμετοχές στο ενεργητικό του. Η ποδοσφαιρική του διαδρομή ήταν μεγάλη, καθώς πέρασε από πολλές ομάδες: ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, Πύδνα Κίτρους, Πιερικός, Πυρσός Γρεβενών, Αετός Σκύδρας, Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Τύρναβος 2005, Απόλλων Λάρισας, Διαγόρας Σεβαστής, Διαγόρας Ρόδου, Ιάλυσος Ρόδου και ΑΣ Ρόδος. Ως προπονητής ανέλαβε την Ακαδημία του ΑΣ Ρόδος στα τμήματα Κ6 και Κ8. Από τον Αύγουστο του 2020 ανέλαβε το ”τιμόνι” της τεχνικής ηγεσίας της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας Ialisos Ladies Football Club.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Τι αντίκτυπο είχε η καραντίνα στο έμψυχο δυναμικό των ομάδων και αν πιστεύεις τα επόμενα γυναικεία πρωταθλήματα των τριών κατηγοριών θα ολοκληρωθούν;

”Σίγουρα η καραντίνα που μπήκαμε από αρχές Νοεμβρίου του 2020, επηρέασε σημαντικά πρώτα απ’ όλα την ψυχολογία των κοριτσιών, καθώς καταλάβαιναν ότι δεν θα αγωνιστούν ούτε για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο εν συνεχεία είχε αντίκτυπο και στις ομάδες μας, ενώ αρκετές παίκτριες ήθελαν να αγωνιστούν, να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο και αυτό θα το είχαν μόνο αν πήγαιναν σε ομάδα της Α’ Κατηγορίας, πράγμα που έγινε. Ελπίζω και εύχομαι η αγωνιστική περίοδος 2021-2022 να ξεκινήσει με το καλό και να ολοκληρωθεί ομαλά! Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά! Ήδη ομάδες, ανάμεσα τους και η δική μας, ξεκίνησαν προετοιμασία και έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους σύμφωνα με την προκήρυξη που ανακοίνωσε η ΕΠΟ και ημερομηνία έναρξης όσον αφορά την Β’ Κατηγορία, στις 10 Οκτωβρίου.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, παίζει αμερικανικό ποδόσφαιρο, στέκεται και γρασίδι

Από την άλλη τόσο η αγωνιστική δράση όσο και η προετοιμασία των ομάδων θα αργήσει πολύ. Πόσο σας επηρεάζει όλο αυτό;

”Εμείς επιστρέψαμε στο γήπεδο, ξεκινώντας την προετοιμασία μας από τις 17 Αυγούστου. Είναι ένα διάστημα 8 εβδομάδων μέχρι και την 10η Οκτωβρίου. Θα είναι ακόμη μια ιδιαίτερη περίοδο προετοιμασίας όπως και η περσινή. Πρέπει να δώσουμε βάση στην φυσική κατάσταση και την ενδυνάμωση που είναι δύο παράγοντες που μετά από τόσο καιρό έχασαν τα κορίτσια και θέλει ένα μεγάλο διάστημα για να αποκτήσουν ξανά! Όμως υπάρχει ένα πλάνο και μια φιλοσοφία τόσο δική μου, αλλά και της ομάδας που ταιριάζει απόλυτα και αυτό μεταδίδεται στα κορίτσια, τα οποία ξέρουν και καταλαβαίνουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει.”

Μπορεί να είναι εικόνα 19 άτομα και άτομα που στέκονται

Πιστεύεις πως όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας και αν έχουν αλλάξει συνήθειες που θεωρούνταν δεδομένες;

”Η επιστροφή στην κανονικότητα που όλοι αναφέρουν και λένε, νομίζω θα αργήσει να γίνει! Κύριο μέλημα ήταν και είναι να επιστρέψουμε στον Αθλητισμό και στα γήπεδα, πράγμα που προς το παρόν γίνεται. Οπότε είναι ένα βήμα και αυτό! Οπότε αναλόγως το τι ”απελευθερώνεται” με τον καιρό προσπαθούμε όλοι να προσαρμοστούμε όσο πιο άμεσα γίνεται!”

Είναι εύκολο για έναν άνδρα προπονητή να διαχειριστεί τον τρόπο παιχνιδιού και τον χαρακτήρα κάθε γυναίκας ποδοσφαιρίστριας;

”Κάθε προπονητής είτε ανδρών είτε γυναικών οφείλει να είναι και ψυχολόγος! Οφείλει να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν ή μπορεί να παρουσιαστούν. Στα κορίτσια διακρίνω μια θέληση μεγαλύτερη από ότι έχω αντιμετωπίσει στους άνδρες. Βλέπω μια δίψα για ποδόσφαιρο, εξέλιξη και προπόνηση. Αυτό που παρατήρησα από την αρχή είναι ότι υπάρχει μια ”αδυναμία” στην ατομική, αλλά και στην ομαδική τακτική. Να γνωρίζει η κάθε παίκτρια τι πρέπει να κάνει βάση της θέσης της, αλλά και τι πρέπει να κάνει σε συνεργασία με όλη την ομάδα, που θα πρέπει να είναι, πότε θα πρέπει να είναι, είτε στην φάση της επίθεσης είτε στην φάση της άμυνας. Είμαι πολύ περήφανος που τα κορίτσια μου ξέρουν ακριβώς τι, αλλά και πότε να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια τους!”

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Πως διαχειρίζεσαι την νίκη, αλλά και την ήττα μετά από έναν αγώνα ιδιαίτερα σε μικρές ευαίσθητες ηλικίες;

”Η ήττα είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε. Γιατί η ήττα στο γήπεδο μπορεί να μας μάθει να διαχειριστούμε τις ”ήττες” που θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας! Το γήπεδο είναι μια μικρογραφία της ζωής!!! Όλα τα συναισθήματα που βιώνουμε μέσα σε αυτό αντιπροσωπεύει και μια κατάσταση που θα ζήσουμε έξω από αυτό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε. Η νίκη πάντα είναι νίκη, μα πολλές φορές μας παρασύρει και μας κάνει να ξεχνάμε τις αδυναμίες που έχουμε. Ενώ η ήττα είναι αυτή που που πάντα μας προβληματίζει, τότε βλέπουμε τι έχει πάει λάθος. Στις νίκες πάντα θα ευθύνονται τα κορίτσια μου. Στις ήττες πάντα θα ευθύνομαι εγώ!”

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Ένα νέο κορίτσι μπορεί να ανταγωνιστεί εξίσου καλά ένα αγόρι στο ποδόσφαιρο;

”Αυτό που διαφέρει στο ποδόσφαιρο γυναικών σε σύγκριση με αυτό των ανδρών είναι ο ρυθμός και η δύναμη. Μέχρι την ηλικία των 16 ετών, δηλαδή μια Κ16 τα κορίτσια μπορούν να ανταγωνιστούν. Από εκεί και πέρα η διαφορά στη δυναμικότητα είναι εμφανής. Όπως προανέφερα, αλλάζει ο ρυθμός και η δύναμη όπου υπερέχουν τα αγόρια.”

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Στην Ελλάδα τα νέα παιδιά αγκαλιάζουν τον αθλητισμό; Επικρατεί ταλέντο και αν ναι αυτό προωθείται κατάλληλα;

”Στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο! Αγόρια και κορίτσια. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην μείνουν ταλέντα. Πρέπει το κάθε πλεονέκτημα της κάθε παίκτριας να το αναγνωρίσουμε εγκαίρως και να το αξιοποιούμε μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας παίκτης ή μία πάικτρια. Να μην πατήσουμε μόνο πάνω στο ένα (π.χ. ταχύτητα ή τεχνική που μπορεί να έχει ως ταλέντο)και να αφήσουμε όλα τα άλλα στην άκρη. Πρέπει να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση και προσπάθεια, ώστε ένα αγόρι ή κορίτσι να μπορεί να φτάσει στην ηλικία των 17-18 χρόνων και πλέον να μην λέγεται ταλέντο, αλλά έτοιμη παίκτρια.”

Προσωπικά μια στιγμή που σας συγκίνησε και σας άγγιξε παράλληλα ως άνθρωπο εντός γηπέδων;

”Συγκίνηση θα ένιωθα σίγουρα στον πρώτο μου επίσημο αγώνα ως προπονητής, μα δυστυχώς δεν κατάφερα να το ζήσω την περασμένη σεζόν. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος ευαίσθητος, οπότε πολλές φορές που κάτι βγαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τα κορίτσια μου τόσο καλά όσο θέλω, είναι κάτι που με ανατριχιάζει ακόμα και σε προπόνηση. Μπορεί να με συγκινήσει ακόμη και ένας ηλικιωμένος που βλέπω στον δρόμο, ακόμα και ένα παιδί που κλαίει!”

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάνουν σπορ, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μέσα σε αυτόν τον πολύπαθο χώρο σημειώθηκε επιτυχία τα τελευταία χρόνια ή όλα μένουν στα ευχολόγια και τις υποσχέσεις;

”Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να πούμε ότι υπάρχει βήμα προόδου στον Αθλητισμό στην Ελλάδα. Προσπάθεια γίνεται μα όχι με τον ρυθμό που πρέπει. Μα όχι με όλες μας τις δυνάμεις και όλη μας την αγάπη. Όπου υπάρχει αγάπη για κάτι, θα συνεχίσει να υπάρχει και βελτίωση.”

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάνουν σπορ, άτομα που στέκονται και γρασίδι

Τι θα συμβουλεύατε στα νέα κορίτσια, αλλά και τις παίκτριες των ομάδων;

”Θα πω μόνο να ξυπνάνε το πρωί ανυπόμονα, να κάνουν αυτό που τους αρέσει και να πέφτουν το βράδυ στο κρεβάτι ικανοποιημένα από την προσπάθεια που έκαναν. Αν καταφέρουν αυτό, θα συνεχίσουν να έχουν κίνητρο και να κυνηγούν το όνειρό τους!!!”

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Ποια είναι η προσωπική σας φιλοδοξία, αλλά και οι στόχοι της ομάδας του Ιάλυσου;

”Προσωπικά το στοίχημα που έχω βάλει με τον εαυτό μου είναι να καταφέρω κάθε κορίτσι μου να έχει την εξέλιξη που πρέπει. Να καταφέρω να βάλω ένα λιθαράκι στην βελτίωση τους. Να καταφέρω από τα πέντε πράγματα που θα τους πω και μεταφέρω, έστω τα δύο να τους συνοδεύουν στην πορεία της καριέρας τους μα και της ζωής τους. Όσον αφορά τον στόχο της ομάδας είναι πολύ νωρίς ακόμα. Αυτό που προέχει ως στόχος είναι η υγεία των κοριτσιών. Η σωστή προετοιμασία για να είναι έτοιμες να ανταπεξέλθουν στον αγωνιστικό χώρο. Όταν γίνει αυτό, νομίζω μπορούμε να μιλήσουμε για στόχο!”

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάνουν σπορ, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Ολοκληρώνοντας τον επίλογο της ολοκληρωτικής αυτής συνέντευξης coach θα ήθελα την προσωπική σου άποψη για την πανδημία που βιώνει η χώρα μας, αλλά και τον πύρινο εφιάλτη που μαίνεται μέχρι και σήμερα.

”Δοκιμαζόμαστε εδώ και 18 μήνες από την πανδημία, είναι κάτι που έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Μα πρέπει να συνεχίζουμε με οποιονδήποτε τρόπο και θα τα καταφέρουμε. Όσον αφορά τις πυρκαγιές είναι κάτι που υπάρχει στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια ξαφνικά τα καλοκαίρια. Πρέπει επιτέλους τα παθήματα να γίνονται μαθήματα. Κάθε ατύχημα που συμβαίνει, βοηθάει στο να βρούμε τι φταίει, γιατί έγινε και πως δεν θα επαναληφθεί. Πρέπει να βρούμε τρόπο να μην επαναληφθεί.

Τέλος, εύχομαι να υπάρχει υγεία και ψυχική ηρεμία σε όλους. Καλή αρχή στις ομάδες που ξεκίνησαν την προετοιμασία τους, αλλά και σε αυτές που θα ξεκινήσουν!!!”

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάνουν σπορ, άτομα που στέκονται και γρασίδι

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Πηγή: Ματιές στο γυναικείο ποδόσφαιρο – Επιμέλεια: Ηλίας Σχορτσιανίτης