Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Στο μυαλό μου η εικόνα της επίθεσης που φέρνει το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ στην Φρανφκούρτη είναι το highlight, ή πιο σωστά το trademark της πορείας της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου προς τους 16 του Conference League. Είναι το “πιστεύω” σε εικόνα.

Ο ΠΑΟΚ κάνει μια επίθεση με 4 ποδοσφαιριστές εναντίον 7 αμυνόμενων – δηλαδή βρίσκεται σε μια κατάσταση παιχνιδιού κατά την οποία μειονεκτεί αριθμητικά. Υπερτερεί, υπερέχει όμως σε νοοτροπία. Φαίνεται στην επιθετική στάση του Τάισον, φαίνεται στην επιθετικότητα και την αυτοπεποίθηση του Κωνσταντέλια που “τα βάζει” με τρεις αντιπάλους, φαίνεται στην εκτέλεση του Μπράντον Τόμας, ο οποίος επιτίθεται στην μπάλα για να σουτάρει. Φαίνεται από την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση του Ζίβκοβιτς.

Αυτή είναι η ιστορία της μέχρι σήμερα πορείας του ΠΑΟΚ στο Conference League. Από πολύ νωρίς, δηλαδή από τις προκριματικές φάσεις είχε αρχίσει να δείχνει στο γήπεδο ότι “πιστεύει”. Δηλαδή ακόμη και όταν το παιχνίδι δεν κυλούσε ευνοϊκά, ακόμη και όταν ο αντίπαλος είχε καλύτερη απόδοση και έβαζε σε πίεση τον ΠΑΟΚ οι ποδοσφαιριστές του αφενός κατάφερναν να ανασυνταχθούν και αφετέρου έδειχναν ότι αρνούνται να χάσουν ή να βγουν από το τερέν χωρίς τη νίκη.

Όλο το παραπάνω προσωποποιείται στην συμπεριφορά του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, του ποδοσφαιριστή που είναι το σύμβολο αυτής της πορείας. Σε κάθε παιχνίδι, σε κάθε έδρα, ακόμη και σε αυτές που οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας προσπάθησαν να τις κάνουν “καυτές” ο Σέρβος διεθνής πλάγιος επιθετικός φώναζε με την συμπεριφορά του προς τους αντιπάλους, τόσο τους θεατές όσο και τους ποδοσφαιριστές, ότι “δεν καταλαβαίνει” και ότι βρίσκεται εκεί για να βγει νικητής.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Λουτσέσκου. Νίκη με τη νίκη, παιχνίδι με το παιχνίδι, ο Ρουμάνος προπονητής κατάφερε να μεταδώσει στη σημερινή του ομάδα την νοοτροπία νικητή που είχε μεταδώσει στην προηγούμενη έκδοση του ΠΑΟΚ με τα “μεγαλύτερα” παιδιά. Και ακριβώς αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος του ΠΑΟΚ από αυτή την πορεία – πολύ μεγαλύτερο από τα εμπορικά έσοδα. Την ώρα που δίνει χαρά στους οπαδούς του, ο ΠΑΟΚ βάζει στα αποδυτήριά του τη νοοτροπία νικητή, η οποία θα κάνει πιο σίγουρο για το μέλλον τον ίδιο τον προπονητή του, ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς αυτή τη νοοτροπία στο γκρουπ των ποδοσφαιριστών του.

Είναι πολύ μακριά ο Μάρτιος για να μπορούμε σήμερα να εκτιμήσουμε αν αυτή η νοοτροπία είναι αρκετή για να τον πάει ακόμη μακρύτερα στο Conference League, άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουμε και τον επόμενο αντίπαλο αλλά και να φτάσουμε κοντά στα παιχνίδια για να εξετάσουμε την δυναμική των δύο ομάδων. Στην μεγαλύτερη εικόνα όμως, αυτή η πίστη της ίδιας της ομάδας στις ικανότητές της είναι μια βάση για να συνεχίσει να χτίζει πάνω της ο Ρουμάνος προπονητής μια ομάδα που στις κρίσιμες στιγμές θα “πιστεύει” και άρα θα αυξήσει τις πιθανότητές της να πετύχει και εγχώριους στόχους.

Την ίδια νοοτροπία έβγαλε και η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα απέναντι στην Μπράιτον. Ήταν μια ομάδα που “πίστευε” παρόλο που απέναντί της είχε μια φορμαρισμένη ομάδα της Premier League με εμπορική αξία μεγαλύτερη κατά 400 εκατ. €. Η ΑΕΚ, το στοιχηματικό αουτσάιντερ, έπαιξε σαν φαβορί και έβαλε την Μπράιτον σε πολύ μεγάλη δοκιμασία, όπως αναγνώρισε μετά τη λήξη του ματς ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι. Μετά το ματς, ο Ιταλός μετέφερε στους ανθρώπους της Μπράιτον την άποψη ότι ο Αλμέιδα δεν θα μείνει για πολύ καιρό ακόμη στην Ελλάδα επειδή δεν θα τον “αφήσει” το ελίτ επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Διότι ναι, ήταν τέτοια η απόδοση του Αλμέιδα σε αυτό το παιχνίδι.

Από το 65’ η ΑΕΚ έπαιζε με παίκτη λιγότερο μετά την αποβολή του Γκατσίνοβιτς. Από το 65’ μέχρι την λήξη του ματς η ΑΕΚ των δέκα παικτών έκανε 60% κατοχή της μπάλας απέναντι σε μια ομάδα που έχει πάντα την κατοχή, πραγματοποίησε τον ίδιο αριθμό επιθέσεων (9) και είχε τον ίδιο αριθμό τελικών προσπαθειών (4). Αυτά μια ελληνική ομάδα απέναντι σε μια αγγλική ομάδα του σημερινού επιπέδου της Μπράιτον δεν μπορεί να τα κάνει παρά μόνο αν τα πιστεύει – δηλαδή αν ο προπονητής έχει πείσει τους ποδοσφαιριστές ότι μαζί μπορούν να το καταφέρουν να υπερβούν τον προηγούμενο εαυτό τους.

Και ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο όφελος της ΑΕΚ από την μέχρι σήμερα πορεία της στον όμιλο του θανάτου που της έτυχε στο Europa League. Σχόλια σαν αυτό της Sun για την “κλοπή” της Μπράιτον που ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Ελγιν, δείχνουν στην ΑΕΚ πόσο καλή είναι η προοπτική της στην περίπτωση που συνεχίσει ο Αλμέιδα να εξελίσσει την ομάδα του. Σε μια χρόνια που επέστρεψε στην Ευρώπη, η ΑΕΚ δείχνει στον εαυτό της αφενός ότι μπορεί να συνεχίσει στο Conference League και αφετέρου ότι έχει γενικότερα ευρωπαϊκό μέλλον με αυτόν τον προπονητή στον πάγκο της.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This