Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Πριν από περίπου δυο μήνες είχα την ευκαιρία μιας μικρής συζήτησης με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Ανάμεσα σε άλλα, η κουβέντα ήρθε στον Τάισον. Έναν παίκτη για τον οποίο, δικαιολογημένα, καμαρώνει ο 78χρονος προπονητής, αφού τον επέλεξε για την Σαχτάρ Ντόνετσκ το 2013 και έκαναν πολύ καλά πράγματα μαζί για μια τριετία. Ο μπαμπάς Μιρτσέα είχε προτρέψει τον γιο Ραζβάν να πάρει τον Τάισον στον ΠΑΟΚ δίχως να “φοβηθεί” την ηλικία του. “Τον παρακολουθούσα από μικρό παιδί, όταν (ήταν 22 ετών τότε) πρωτοπήγε στην Ουκρανία. Έμαθε από νωρίς να δουλεύει, να προπονείται επαγγελματικά. Γι’ αυτό αντέχει τόσο”, έλεγε ο μπαμπάς Λουτσέσκου, ο οποίος έχει να καμαρώνει για το γεγονός ότι πολλοί ποδοσφαιριστές που έμαθαν να δουλεύουν μαζί του έφτασαν να παρατείνουν τα χρόνια της ακμής τους και να παίζουν ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο μετά τα 35 τους χρόνια.

Πιθανόν ακόμη και σήμερα ο ΠΑΟΚ να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλα και διαφορετικά είναι τα οφέλη της συνεργασίας του με έναν πρωταθλητή αυτής της ποιότητας. Στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, η διαδικασία της τεκμηρίωσης είναι απλή: στα 36 του έκλεισε το πρωτάθλημα ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ σε μια πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου. Ο 5ος καλύτερος μεσοεπιθετικός του πρωταθλήματος, σύμφωνα με την κλινική σύγκριση των δεδομένων απόδοσης μέσα από το Comparisonator, ο 3ος καλύτερος στο passing game, έκλεισε τη σεζόν με 68% επιτυχημένες ενέργειες, με 0.19 γκολ και 0.38 ασίστ ανά παιχνίδι , με 55% επιτυχία στις ντρίμπλες, 42% ευστοχία στα σουτ και 44% επιτυχία στις επιθετικές μονομαχίες.

Ακόμη και αν περιοριζόταν στα παραπάνω δεδομένα η συνεισφορά του, με την έμφαση των γκολ που πέτυχε στα Play off, ο ΠΑΟΚ θα ένιωθε πλήρης και ευτυχής για τη συνεργασία του με τον Βραζιλιάνο. Ο Τάισον όμως έδωσε πολλά ακόμη στην αγωνιστική νοοτροπία και την ψυχολογία του συνόλου, δεδομένου ότι ήταν κάποιος που έβαζε πίεση στους συμπαίκτες για τον τίτλο, την ίδια ώρα που ήταν ένας εκ των βασικών συντελεστών κάθε προσπάθειας για αποφόρτιση του κλίματος και δημιουργία μιας “αλεγκρίας” στα αποδυτήρια. Ο διεθνής Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, που είχε “δέσει” από νωρίς με τον Αντρέ Βιεϊρίνια, μπήκε από τον πρώτο καιρό στον πυρήνα των ποδοσφαιριστών που επηρέαζαν την νοοτροπία των αποδυτηρίων. Με άλλα λόγια ήταν κάποιος που “έδινε” στον ΠΑΟΚ πολλά από τα στοιχεία που ζητά ο Ραζβάν Λουτσέσκου για τον χαρακτήρα μιας ομάδας με νοοτροπία και ψυχισμό πρωταθλήτριας.

Το μπόνους πάνω σε όλα τα παραπάνω είναι το μέγεθος της επιρροής που ασκεί ο Τάισον στους νεότερους. Έγινε ο μεγάλος αδερφός του Γιάννη Κωνσταντέλια, όπως ο “Ντέλιας” τον έχει πολλάκις αποκαλέσει με τα ποσταρίσματά του στο Instagram, και έφτασε να ασχολείται με τα διαβάσματα του Στέφανου Τζίμα και το πόσο εκείνος ασχολείται με το σχολείο.

Πράττοντας ορθά, ο ΠΑΟΚ δεν περίμενε να δει την κατάληξη της φετινής προσπάθειας για να προτείνει νέο συμβόλαιο στον Τάισον. Το έκανε νωρίς, με συνέπεια να εξασφαλίσει από τον Φεβρουάριο την υπογραφή του σε ένα συμβόλαιο μέχρι το τέλος της επόμενης σεζόν. Ο ΠΑΟΚ έφτιαξε την τύχη του, όταν ο Ζοσέ Μπότο, που τον ήξερε από τον καιρό που βρίσκονταν μαζί στην Ουκρανία, τον πρότεινε στον Ραζβάν Λουτσέσκου και ο προπονητής του ΠΑΟΚ εμπιστεύθηκε τις συστάσεις του πατέρα του και είπε το “ναι”. Κι ύστερα εκμεταλλεύτηκε την τύχη του, δείχνοντας προς τον Τάισον εμπράκτως την αναγνώριση της προσφοράς του, με συνέπεια να του δώσει ακόμη μεγαλύτερο ηθικό κίνητρο για να “σκοτώνεται” αυτός σε κάθε παιχνίδι μέχρι την ολοκλήρωση των Play off.

Αυτή η ιστορία είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα για τα οφέλη που αποκομίζει μια ομάδα από έναν top class ποδοσφαιριστή με καλή νοοτροπία, ακόμη και στην προχωρημένη ηλικία. Οφέλη σαν αυτά που αποκομίζει η ΑΕΚ από την παρουσία του Ντομαγκόι Βίντα και του Νορντίν Αμραμπατ, ο Παναθηναϊκός από την παρουσία του Μπερνάρ, ο Ολυμπιακός “σήμερα” από τον Ελ Αραμπί και “χθες” από τον Βαλμπουενά.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This