Επιλογή Σελίδας



To gazzetta.gr επιχειρεί να ρίξει φως σε μια υπόθεση που δεν συναντούμε συχνά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δίνει απαντήσεις σχετικά με την πιθανή προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη.

Τι θα γίνει αν αρχίσουν τα play offs και ο Γιάννης Καλπαζίδης δεν έχει πωλήσει το προπονητικό κέντρο και το ξενοδοχείο που αγόρασε από τους ιδιοκτήτες την ΠΑΕ Ξάνθη, ουδείς γνωρίζει. Διίστανται οι απόψεις των νομικών. Το ίδιο ισχύει και για το τι μπορεί να συμβεί σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη αν αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα, η ποινή για την πολυϊδιοκτησία δεν έχει αλλάξει, η καταδίκη των δύο ομάδων παραμένει εν ισχύ και ο Καλπαζίδης παραμένει ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων της ΠΑΕ Ξάνθη. Ολα αυτά θα ξεκαθαριστούν εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και μετά την απόφαση του CAS, εφόσον ο ΠΑΟΚ προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο. Ποια είναι, όμως, τα επόμενα βήματα στην υπόθεση ενόψει της προσφυγής του Δικέφαλου του Βορρά; Το gazzetta.gr επιχειρεί να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα… 

  1. Μέχρι πότε έχει δικαίωμα να καταθέσει προσφυγή στο CAS o ΠΑΟΚ;

Εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

  1. Πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση;

Ουδείς το γνωρίζει, αλλά η υπόθεση δεν έχει χαρακτήρα «κατεπείγοντος», όπως επί παραδείγματι για υποθέσεις εν μέσω Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκειά τους.

  1. Ποιο χρονικό πλαίσιο μπορεί να τεθεί για την υπόθεση;

Δεν υπάρχει ορισμένο χρονικό πλαίσιο. Μπορεί η απόφαση να εκδοθεί τον Αύγουστο, μπορεί και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Θα παίξει ρόλο πότε θα γίνει η εκδίκαση.

  1. Εχει δικαίωμα κάποια πλευρά ή και όλες μαζί να αιτηθούν έκδοση απόφασης μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο;

Ναι και αν γίνει αυτό υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ικανοποιηθεί το αίτημά τους αν τεκμηριώνεται με ισχυρές λογικές αιτίες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδίδεται πρώτα η απόφαση και καθυστερεί η έκδοση του σκεπτικού της.

  1. Πώς αποφασίζεται η σύνθεση του δικαστηρίου;

Δίνεται λίστα με arbitrators στα δύο μέρη και επιλέγουν από έναν. Το τρίτο μέλος ορίζεται από το CAS. Στην προκειμένη περίπτωση, αν καταθέσει προσφυγή ο ΠΑΟΚ, θα οριστεί ένας με επιλογή της ΕΠΟ, ένας με επιλογή του ΠΑΟΚ και ένας από το CAS.

  1. Με βάση ποιο Δίκαιο θα κρίνει την υπόθεση το CAS;

Με βάση το ελληνικό Δίκαιο. Αν το CAS διαπιστώσει κενό νόμου, θα εκδικάσει με βάση το ελβετικό Δίκαιο, αλλά δεν φαίνεται πιθανό κάτι τέτοιο.

  1. Θα εξετάσει την υπόθεση από την αρχή ή θα κρίνει την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ;

Ουδείς το γνωρίζει. Μπορεί να ζητήσει όλα τα στοιχεία ή και περισσότερα στοιχεία και να την εξετάσει από την αρχή, μπορεί και να αξιολογήσει μόνο την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων.

  1. Υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει βαρύτερη ποινή για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη;

Όχι, διότι το CAS θα κρίνει βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, η οποία μετά την «τροπολογία Γεραπετρίτη» δεν προβλέπει υποβιβασμό για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας.

  1. Θα εξεταστούν μάρτυρες από όλες τις πλευρές ή θα κατατεθούν μόνο εγγράφως τα στοιχεία;

Το λογικό είναι να εξεταστούν μάρτυρες από όλες τις πλευρές. Θα είναι αλλόκοτο αν δεν κληθούν για ‘hearing’ οι δικηγόροι των αντίδικων. Ωστόσο αυτό δεν είναι απολύτως βέβαιο, είναι στη δικαιοδοσία των arbitrators να αποφασίσουν. Θα κληθούν και τα εμπλεκόμενα μέρη να απαντήσουν για το αν επιθυμούν να εξεταστούν μάρτυρες.   

  1. Πώς ενδέχεται να επηρεάσει η απαγόρευση ταξιδιών την υπόθεση;  

Δεν προκύπτει πρόβλημα, το CAS έχει εξετάσει πολλές υποθέσεις με τηλε-διασκέψεις στην προ κορονοϊού εποχή.

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This