Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Μπουρλάκη

Από το 1965 η FIBA είχε παρουσιάσει το δικό της All Star Game. Το πρώτο διοργανώθηκε στο διάστημα 15-16/10/1965 στην Κρακοβία της Πολωνίας, με τη συμμετοχή της Μικτής Ευρώπης, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Βίσλα.

Ανάμεσα στα «αστέρια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τη Μικτή Ευρώπης αγωνίστηκε ο σέντερ της ΑΕΚ, Γιώργος Τρόντζος. Ακολούθησε μια μικρή διακοπή.

Το 1968 η διοργάνωση μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι (Μικτή Ευρώπης, Ρεάλ και Ερυθρός Αστέρας) όπως και το 1969, χωρίς να υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Το 1970 όμως η κατάσταση έγινε περισσότερο ενδιαφέρουσα.

Στις 10-12 και 14 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο, για πρώτη φορά θα λάμβαναν μέρος 4 ομάδες: Η πανίσχυρη Ίνις Βαρέζε που μόλις είχε κατακτήσει το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών (ακολούθησαν άλλα πέντε) ενώ είχε ακόμα ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα.

Η Φιντές Νάπολι, που μόλις είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η ΑΕΚ, νικήτρια στο Κυπελλούχων το 1968 και η Μικτή Ευρώπης.

Η οποία θα είχε στο ρόστερ της τον Γιώργο Κολοκυθά, δίπλα στους Τσόσιτς, Πλέτσας, Σιμόνοβιτς, Τσέρμακ, Κάπιτσιτς, Λιουκ, Μπουσκατό, Ράμος και Μασίνι. Ο Φαίδων Ματθαίου θα είχε την τεχνική καθοδήγηση μαζί με τον Πολωνό Βίτολντ Ζαγκόρσκι, προπονητή της Εθνικής ομάδας της χώρας του με την οποία μετρούσε ήδη ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια στα Ευρωμπάσκετ του 1963, του 1965 και του 1967.

Ο Γιώργος Κολοκυθάς ήταν πρώτος σκόρερ στα Ευρωμπάσκετ του 1967 και του 1969 και φυσικά όλα ήταν έτοιμα για μια μεγάλη γιορτή του μπάσκετ.

Στις 9 Ιουνίου 1970, η «Αθλητική Ηχώ» έδινε το ρεπορτάζ για τις αφίξεις των ομάδων και φυσικά την ετοιμότητα της ΑΕΚ όπως και του Γιώργου Κολοκυθά.

Όπως διαβάζουμε ο Κολοκυθάς είχε δηλώσει: «Κοιμάμαι δύο ημέρες συνέχεια για να έχω δυνάμεις»! Επίσης η ομάδα της ΑΕΚ έκανε συνεχείς προπονήσεις και η αποστολή είχε αποσυρθεί «σ’ εξοχικόν ξενοδοχείον».

Μάλιστα μερικά από τα αστέρια της Μικτής Ευρώπης έκαναν και δηλώσεις: «Νομίζω ότι η Μικτή θα υπερισχύσει στο τέλος αλλά η πιο επικίνδυνος αντίπαλος της θα είναι η ΑΕΚ» ήταν η τοποθέτηση του Κρέσιμιρ Τσόσιτς.

Ο αρχηγός της Μπανταλόνα, Νίνο Μπουσκατό είχε πει το εξής εκπληκτικό: «Η ΑΕΚ θα μπορούσε να νικήσει εδώ και το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ιδίως αν έβρεχε»! Οι Κλίφορντ Λιουκ, Μάσιμο Μασίνι και Βιθέντε Ράμος είχαν εκφράσει τη σιγουριά για την πρωτιά της Μικτής Ευρώπης.

Όμως είναι εντυπωσιακό ότι θα γινόταν και κλήρωση με πλούσια δώρα για τους θεατές. Μια τηλεόραση, τρία ρολόγια, ένα λυόμενο σπίτι 31 τ.μ., μια συσκευή κλιματισμού, μια λέμβο κι ένα ψυγείο. Εντυπωσιακά δώρα για την εποχή.

Στις 10 Ιουνίου η εφημερίδα προαναγγέλλει την έναρξη του «φεστιβάλ μπάσκετ» στο Καλλιμάρμαρο.

Την πρώτη ημέρα, η Μικτή Ευρώπης θα αντιμετώπιζε την Ίνις Βαρέζε και η ΑΕΚ την Φιντές Νάπολι.

Όπως μπορείτε να δείτε ο «καταπληκτικός Τσόσιτς» οδήγησε την Μικτή Ευρώπης σε νίκη με 88-72 ενώ η ΑΕΚ ηττήθηκε (72-79) από την Φιντές.

Όμως έχει μεγάλη σημασία το ρεπορτάζ από την πρώτη μέρα του All Star Game της FIBA, του «Φεστιβάλ» όπως το ονόμαζαν εκείνη την εποχή.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτριος Ρίτσος δεξιώθηκε τις ξένες αποστολές. Ο Γ.Γ. της FIBA, Ουίλιαμ Τζόουνς έκανε δηλώσεις όπου χαρακτηριστικά τόνισε: «Η Αθήνα προτιμήθηκε για τρεις λόγους. Πρώτον για το αχανές Στάδιο. Δεύτερον για την αναγνώριση της επιτυχούς συμμετοχής της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και τρίτον για να αναθερμανθούν οι σχέσεις Ελλήνων και Ιταλών που είχαν «κλονιστεί» κατά το πρόσφατο παρελθόν».

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Γιώργος Κολοκυθάς είχε 4 πόντους με τη Μικτή Ευρώπης («έπαιξε με τρακ» γράφτηκε) ενώ ο Γιώργος Τρόντζος ήταν ο κορυφαίος της ΑΕΚ με 22 πόντους στην ήττα από τη Φιντές.

Παρεμπιπτόντως υπολογίζεται ότι 10 χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων.

Κατά τη δεύτερη μέρα η Φιντές επικράτησε στην παράταση 92-85 της Μικτής Ευρώπης κι εξασφάλισε την πρώτη θέση. Οι Αμερικάνοι, Άικεν και Ουίλιαμς ήταν οι κορυφαίοι των Ιταλών ενώ δεν αγωνίστηκε καθόλου με τους All Stars ο Γιώργος Κολοκυθάς.

Η ΑΕΚ ηττήθηκε 99-61 από την Ίνις η οποία είχε πρώτο σκόρερ το σπουδαίο, Μανουέλ Ράγκα, τον «Ιπτάμενο Μεξικανό» όπως ονομαζόταν. Οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν άστοχοι και μάλιστα υπάρχει πολύ σκληρή κριτική στον Θανάση Χριστοφόρου («απλώς έτρεχε και πετούσε πέτρες, έκανε είκοσι σουτ κι έβαλε ένα καλάθι». Πρώτος σκόρερ ήταν ο Γιώργος Αμερικάνος με 14 πόντους.

Η Φιντές νίκησε 76-72 και την Ίνις και πήρε την πρώτη θέση με τους Άικεν και Ουίλιαμς να έχουν από 24 πόντους. Ο Φλαμπορέα είχε 32 για τη Βαρέζε.

Η ΑΕΚ άντεξε ένα ημίχρονο πριν παραδοθεί (100-74) στη Μικτή Ευρώπης που είχε πρώτο σκόρερ τον Τσόσιτς (20 πόντοι) ενώ δεν αγωνίστηκε ο Κολοκυθάς. Από την ΑΕΚ ο Γιώργος Αμερικάνος είχε 16 πόντους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν ισόπαλο (44-44).

Όμως αν υπήρξε κάτι αρνητικό ήταν τα μόλις 1.500 εισιτήρια που κόπηκαν την τελευταία ημέρα.

Πηγή: ΕΟΚ E-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This