Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ενώ περιμένουμε την έναρξη του Euro της Γερμανίας κι ασχοληθήκαμε με τους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τρέχει η ελληνική μας επικαιρότητα κι όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια θεαματική αλλαγή στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Την Κυριακή ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Μάκης Γκαγκάτσης παρουσίασε στην Θεσσαλονίκη την υποψηφιότητα του για την θέση του προέδρου. Έδωσαν το παρών στην εκδήλωση 38 αντιπρόσωποι ποδοσφαιρικών Ενώσεων από όλη την Ελλάδα. Το σύνολο των εκλεκτόρων που ψηφίζουν για τον πρόεδρο είναι 74. Δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εκπρόσωποι των ΠΑΕ της Σουπερλίγκας μας που έχουν κι αυτοί δικαίωμα ψήφου: τουλάχιστον επτά θα ψηφίσουν κι αυτές τον Γκαγκάτση, που έχει υπέρ του 45 εκλέκτορες. Τέσσερις Ενώσεις που δεν πήγαν στην σύναξη θα τον ψηφίσουν και αυτές, όπως και η Ενωση προπονητών, και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου Σάλας και η Ομοσπονδία Γυναικών που έχει διπλή ψήφο. Όλα δείχνουν πως ο Μάκης Γκαγκάτσης έχει τουλάχιστον πενήντα ανοιχτά δηλωμένους υποστηρικτές. Αλλά και τόσους να μην είχε πάλι θα κέρδιζε σχετικά εύκολα. Για ένα απλό λόγο: γιατί δεν έχει αντίπαλο. Με τόσο μεγάλη ανοιχτή υποστήριξη δεν βλέπω κάποιον να κατεβαίνει απέναντί του για να χάσει. Οι εκλογές είναι στο τέλος Ιουλίου, αλλά, πλην θεαματικού απροόπτου, μοιάζει να έχουν ήδη κριθεί.     

https://i0.wp.com/assets.voria.gr/cdn/ff/wGlA85KSuYKAve0R1V_CJR94mnzMjEbSUzgzFlQ2zt0/1670339526/public/2022-12/5Y3nx1cXxSXLxl19lTdV.jpg?resize=1080%2C702&ssl=1

Τι έχει γίνει

Ας θυμηθούμε λίγο τι έγινε. Το όνομα του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ ως διαδόχου του κ. Τάκη Μπαλτάκου κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. Ο Γκαγκάτσης αρχικά προβλήθηκε ως μια υποψηφιότητα που θα στήριζαν κι αυτή την φορά ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Από το 2016 κι έπειτα οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τους δυο Δικεφάλους κερδίζουν τις εκλογές και χάρη στις καλές σχέσεις των δυο ομάδων με την πλειοψηφία όσων διοικούν Ενώσεις. Τι έγινε και χάλασε η σχέση; Κυκλοφορούν πολλά. Άλλοι κάνουν λόγο για καυγάδες στελεχών των δύο ομάδων – πρόκειται για στελέχη που βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις στην εσωτερική ιεραρχία των δυο ΠΑΕ, αλλά μπορούν άνετα να τσακωθούν μεταξύ τους για την έκβαση του πρωταθλήματος της Σουπερλίγκ 2 πχ. Άλλοι καυγάδες ήταν περισσότερο ορατοί. Ο ΠΑΟΚ πχ χρέωνε στους φίλους της ΑΕΚ στην ομοσπονδία της κλήσεις στην Εθνική που γινόντουσαν επί Γουστάβο Πογέτ και είχε βγάλει και ανακοίνωση εναντίον του πρώην ομοσπονδιακού για την μη κλήση (και στήριξη) του Κωνσταντέλια. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έκανε συχνά λόγο για εύνοια της ΑΕΚ από διαιτητές, ενώ τελευταία είχε μιλήσει και «για ένα σύστημα που την προσέχει πολύ». Αλλά και η ΑΕΚ τελευταία είχε ανοιχτά παράπονα από τον ΠΑΟΚ: χρέωσε πχ την γνωστή έκρηξη του Ματίας Αλμέιδα που είχαμε μετά το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (3-2) στον ίδιο τον Γκαγκάτση.

Το τέλος της συμμαχίας

Γιατί η ρήξη

Είναι αυτά τα μικροπεριστατικά ο λόγος της ρήξης στις σχέσεις των δυο; Δεν το πιστεύω. Η σχέση επιδεινώθηκε από τη στιγμή που οι δυο ομάδες έφτασαν να διεκδικούν ένα πρωτάθλημα που δεν μπορούσαν να κερδίσουν και οι δυο. Αλλά δεν αποκλείω να υπήρχαν και επιχειρηματικοί καυγάδες του κ. Ιβάν Σαββίδη με τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη κι αυτοί, όπως συνήθως συμβαίνει, να μεταφέρθηκαν στο ποδόσφαιρο. Ο λόγος ωστόσο της εγκατάλειψης των εκλεκτών της ΑΕΚ από Ενώσεις που ψήφισαν τον Μπαλτάκο έχει να κάνει και με άλλα πολλά. Οι πρόεδροι των Ενώσεων θέλουν να επιστρέψουν στο πρωτάθλημα οι Ελληνες διαιτητές και ο τρόπος που διοικήθηκε η ελληνική διαιτησία δεν τους άρεσε γιατί κάτι τέτοιο με την επιμονή στον Σταύρο Μάνταλο σε ρόλο σκιώδη αρχιδιαιτητή αλλά και σε αόρατους αρχιδιαιτητές δεν μπορούσε να γίνει. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η επιλεκτική χρηματοδότηση Ενώσεων που πήραν χρήματα για να βάλουν φωτοβολταϊκά στα γήπεδα τους: σε αυτές τις περιπτώσεις όποιος δεν επιδοτηθεί γίνεται εύκολα από φίλος εχθρός.                  

https://i0.wp.com/newpost.gr/wp-content/uploads/2023/03/MELISSANIDIS-MARINAKIS-scaled.jpg?resize=1080%2C720&ssl=1

Όταν μάθουμε ποιοι θα εκλεγούν

Η φήμη ότι μεταξύ των ομάδων που θα ψηφίσουν τον Γκαγκάτση είναι και ο Ολυμπιακός, και η παρουσία την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη κάποιων προέδρων Ενώσεων που έχουν καλές σχέσεις με τον Ολυμπιακό, δημιουργεί ένα είδος βεβαιότητας για συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο – τουλάχιστον ανοιχτά. Υπάρχει ωστόσο ένα δεδομένο: η θέση του Ολυμπιακού για το ποια πρέπει να είναι η διοίκηση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός, χρόνια τώρα, είναι υπέρ της πιθανότητας η ομοσπονδία να διοικείται από ανθρώπους που προέρχονται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Γκαγκάτσης στις πρώτες τοποθετήσεις του είπε πως αν εκλεγεί θα ζητήσει από την UEFA ένα ξένο αρχιδιαιτητή (που θα επιλεγεί με την σύμφωνη γνώμη των μεγάλων ομάδων όπως κάποτε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ κι όχι με θολές διαδικασίες όπως όσοι τον διαδέχτηκαν), και ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό με συγκεκριμένα κριτήρια που προβλέπονται στην Ολιστική Μελέτη της UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο για την θέση του CEO της ομοσπονδίας που σήμερα κατέχει ο κ. Ιάκωβος Φιλιππούσης γιατί ήταν αρεστός στην απερχόμενη διοίκηση. Ο Ολυμπιακός αυτά τα ζητά χρόνια τώρα. Αν ο Γκαγκάτσης δεσμευτεί ότι θα τα κάνει πράξη γιατί να μην τον ψηφίσει;  Όλα τα υπόλοιπα περι συμμαχιών κτλ, θα τα δούμε όταν γίνουν οι εκλογές κι έχουμε τα ονόματα  όσων εκλεγούν: τότε θα δούμε ποιος είναι και με ποιον μιλάει ο καθένας από τους εκλεγμένους. Η σελίδα θα γυρίσει μόνο αν δούμε νέα πρόσωπα παντού. Αν πχ μείνει ο Μπαλτάκος ως επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η νέα διοίκηση, εκτός από την ψήφο του Ολυμπιακού, μπορεί να έχει και κάποια περεταίρω υποστήριξη.     

Πιο χαμηλά δεν γίνεται

Θα τα καταφέρει ο νεαρός Γκαγκάτσης; Δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο πήχης είναι χαμηλά: δεν θυμάμαι την ομοσπονδία σε χειρότερη μοίρα. Η ΕΠΟ δεν μπορεί να διοργανώσει ένα κανονικό τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, έχει αρχιδιαιτητή ένα Σουηδό που κανείς δεν έχει δει, καπελώνεται κάθε τόσο από την εκάστοτε Κυβέρνηση και στην Εθνική ομάδα υπάρχει ένας υπηρεσιακός προπονητής – δεν έχω κάτι με τον καλό Νίκο Παπαδόπουλο αλλά ούτε στα όνειρά του δεν το περίμενε να οδηγήσει την Εθνική μας κόντρα στην Γερμανία έστω σε φιλικό. Ο,τι το πράγμα δεν πάει παρακάτω είναι φανερό. Από την άλλη οι θητείες των προέδρων κρίνονται στο τέλος τους. Στις μέρες της «εξυγείανσης», δηλαδή της συμμαχίας ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, εκλέχτηκαν πρόεδροι οι κκ Γραμμένος, Δημητρίου και Μπαλτάκος. Κανείς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Όχι γιατί τους γκρέμισε κάποια αντιπολίτευση: οι ίδιοι που τους ψήφισαν, οι ίδιοι τους μαύρισαν.

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This