Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Ζήτησα χθες από κάποιο μέλος του Παναθηναϊκού ΑΚΤΟR που νταλαβερίζεται επί καθημερινής βάσεως με τον Κέντρικ Ναν να μού τον χαρακτηρίσει με μια μονάχα λέξη.

Πίστευα ότι θα δυσκολευτεί για να συμπυκνώσει μονολεκτικά τα χαρακτηριστικά του λεγάμενου, αλλά επλανήθην πλάνην οικτράν.

«Ρομπότ» μου είπε χωρίς χρονοτριβή και δισταγμό.

Ρομπότ με σάρκα και οστά

Ένα ρομπότ με σάρκα και οστά βεβαίως που δεν αποτελεί προϊόν της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά όπως όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που μοιάζουν με τις μηχανικές συσκευές βγήκε από την κοιλιά της μάνας του!

Αυτό το ρομπότ οδήγησε (μαζί με τους συντρόφους του βεβαίως, όχι μονάχος) τους Πράσινους στο FinalFour μετά από δώδεκα πέτρινα χρόνια, το ίδιο βράδυ χάραξε όρκους αιώνιας πίστης στον κορμό κάποιου από τα δέντρα που στέκει στον περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ και όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Η αυτορρύθμιση κι ο αρουραίος!

Τον Ναν δεν χρειάζεται να τον ρυθμίσει ο Εργκίν Αταμάν, μπορεί και ξέρει να ρυθμίζει ο ίδιος τον εαυτό του και να λειτουργεί όπως τα ρομπότ.

Ο πρώην παίκτης των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς είναι ένας… αρουραίος του γηπέδου καθώς περνάει από επιλογή και όχι από καταναγκασμό τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα στο ΟΑΚΑ και τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τη ρουτίνα του, με τα βάρη, τα σουτ, την ομαδική προπόνηση και την ατομική εξάσκηση.

«Θα μαρκάρω εγώ τον Μπράουν»!

Ο Ναν μοστράρει και «πουλάει» τη δεινότητα του στην εκτέλεση και μπορεί να σκοράρει κατά δοκούν, αλλά δεν λουφάρει στην άμυνα και αυτό φάνηκε στα τελευταία δυο ματς της σειράς με τη Μακαμπί, στα οποία λύσσαξε για να αναχαιτίσει κι ελόγου του τα αντίπαλα στίφη.

Τι παραπάνω και τι διαφορετικό έκανε στο Game 4 και στο Game 5;

Επιδίωξε να μικρύνει την απόσταση του από την μπάλα και χάρη στη σωματική δύναμη του πέρναγε απ’ όλα τα σκριν με ό,τι αυτό συνεπαγόταν στην αμυντική λειτουργία των Πράσινων, χώρια που στον τέταρτο αγώνα ζήτησε από μόνος του, ενώ είχε ήδη χρεωθεί με τέσσερα φάουλ, να μαρκάρει τον Λορέντσο Μπράουν.

Γελώ τώρα που το γράφω αυτό, αλλά εάν σε αυτό το ματς ήταν παρών ο Γουέιντ Μπάλντγουιν με τον οποίο έχει ανοίξει εσχάτως μια φιλονικία, τότε ο Ναν θα ζητούσε να τον μαρκάρει ακόμη κι αν είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ!

Από τον πάγκο και με τα μάτια!

«Δεν μπορείς να μου βάλεις καλάθι»

Τις προάλλες στο διπλό της προπόνησης τον μάρκαρε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης που όντως τα κατάφερνε καλά απέναντι του.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο Ηρακλειώτης φόργουορντ γύρισε και δίκην trashtalking τον προβόκαρε λέγοντας του «φίλε, παραδέξου ότι δε έχω δυσκολέψει και δεν μπορείς να μού βάλεις καλάθι»!

Ο Ναν χαμογέλασε και έπιασε στον αέρα το γάντι που τού πέταξε ο Καλαϊτζάκης.

«Ναι, Πάνο, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε προπόνηση και όχι σε αγώνα» του αποκρίθηκε.

«Το ακούω αυτό, το ακούω»

Έβαλε τότε τα γέλια ο Καλαϊτζάκης και σχολίασε την κουβέντα του Ναν με μια ατάκα του μοντέρνου λεξιλογίου.

«Το ακούω αυτό, το ακούω»!

Και ο Ναν (το) ακούει και γενικώς έχει ανεπτυγμένες και χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις του, περί τούτου δεν χωρεί αμφιβολία.

Ο Αμερικανός γκαρντ κόλλησε από την πρώτη στιγμή με την ομάδα, διότι δεν φανερώνει ποτέ την παραμικρή δόση αλαζονείας ή υπεροψίας: είναι σοβαρός και πολύ αφοσιωμένος στο μπάσκετ, δεν γελάει πολύ και φορά το ίδιο ύφος είτε επιβραβεύει, είτε μαλώνει κάποιον συμπαίκτη του.

Τώρα μετά τον Λορέντσο Μπράουν και τους λοιπούς Μακκαβαίους, ο Κέντρικ Ναν και όλος ο πράσινος οργανισμός άλλαξαν πίστα και μετά το Μαρούσι και το Βελιγράδι εστιάζουν στο Βερολίνο στρέφοντας την προσοχή τους στη Φενέρμπαχτσε…

Μπλέξαμε τα μπούτια μας!

Θα ‘χει πολλώ λογιώ το χάζι του αυτός ο ημιτελικός της 24ης Μαΐου, πέρα βεβαίως από το σοβαρό επίδικο διακύβευμα της πρόκρισης στον τελικό και της ευκαιρίας διεκδίκησης του τίτλου.

Πρώτα απ’ όλα η Φενέρμπαχτσε θα μπορούσε να θεωρηθεί από μια άποψη ένα… υβρίδιο του Παναθηναϊκού και γενικώς εκείνο το βράδυ οι δυο ομάδες θα μπλέξουν τα μπούτια τους!

Οι Πράσινοι θα βρουν απέναντι τους τρεις πρώην δικούς τους ανθρώπους: τον Σαρούνας Γιασικέβιτσους. ο οποίος διαδέχθηκε τον Δημήτρη Ιτούδη, τον Νικ Καλάθη και τον Γιώργο Παπαγιάννη, μάλιστα όλοι τους έχουν «γράψει» από δυο θητείες με την πράσινη φανέλα.

Συν τοις άλλοις στο ρόστερ της Φενέρμπαχτσε βρίσκονται ο (παρών με την Εθνική ομάδα στο EuroBasket 2022) Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Σκότι Γουίλμπεκιν οι οποίοι έχουν αγωνισθεί στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ αντιστοίχως.

Ο Σλούκας, ο Αταμάν, το ουίσκι και το λεωφορείο

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός αντιπαραβάλλει τον Κώστα Σλούκα ο οποίος αγωνίσθηκε επί πέντε συναπτές σεζόν στη Φενέρμπαχτσε και κατέκτησε μαζί της τον τίτλο της Ευρωλίγκας το 2017 και βεβαίως τον Εργκίν Αταμάν, που έχει καθίσει στον πάγκο της Ούλκερ, προτού συγχωνευθεί με τη Φενέρμπαχτσε και συν τοις άλλοις υπήρξε εμβληματικός αντίπαλος της με τη Γαλατασράι και την Εφές.

Οι δυο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ στο πλαίσιο ενός FinalFour, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες στη σειρά των playoffs της σεζόν 2016-17, όταν η Φενέρμπαχτσε σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας και καθοδηγούμενη από τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς «σκούπισε» τον Παναθηναϊκό με 3-0 και τον έστειλε πίσω με το… λεωφορείο!

Πάλι καλά που όπως είχε πει και ο Γιάννης Μπουρούσης, «ήπιαμε ένα ουίσκι για να περάσει η ώρα και να πάνε κάτω τα φαρμάκια»!

Χάρη σε εκείνο το στεγνό καθάρισμα η τουρκική ομάδα, παρόντος του Σλούκα, προκρίθηκε στο FinalFour, που διεξήχθη στην Πόλη, νίκησε στον ημιτελικό τη Ρεάλ και στον τελικό τον Ολυμπιακό και ανέβηκε στον χρυσοποίκιλτο θρόνο για πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά στην ιστορία της.

Το πράσινο 20-18 και η φιλολογία

Συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της σειράς των playoffs και σε σύνολο 38 αγώνων στα χρονικά, ο Παναθηναϊκός πλειοδοτεί στις νίκες με σκορ 20-18, ενώ στην εφετινή σεζόν προέκυψε ισοπαλία με 1-1: οι Τούρκοι επιβλήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου με 83-69 (σε ένα ματς από το οποίο απουσίαζε ο Ντίνος Μήτογλου, ενώ ο Κέντρικ Ναν βουρλιζόταν ακόμη στα πέριξ του ΝΒΑ) και οι Πράσινοι απάντησαν στις Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ με 74-63, χωρίς τον Σλούκα και με τον Ναν να σκοράρει 23 πόντους.

Στις 23 ώρες που μεσολάβησαν από την πρόκριση του Παναθηναϊκού μέχρι να προκύψει ο αντίπαλος του στον ημιτελικό, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη φιλολογία σε ό,τι αφορά το ποια από τις δυο ομάδες που κονταροχτυπήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Πριγκιπάτο θα τον βόλευε περισσότερο από αγωνιστικής πλευράς.

Η Θεία Δίκη της προτίμησης

Κανείς βεβαίως δεν θα κοτούσε να εκφράσει δημοσίως την προτίμηση του, άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος της Θείας Δίκης η οποία κάμποσες φορές έχει παρέμβει για να τιμωρήσει όσους διαλέγουν ή δηλώνουν ότι προτιμούν αντιπάλους.

Σε θεωρητικό επίπεδο και μέχρι επιβεβαίωσης αυτού ή αποδείξεως του εναντίου, η Μονακό θα έβαζε δύσκολες ασκήσεις στους Πράσινους λόγω της αθλητικότητας, της έφεσης των παικτών της στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός και της ηγεμονικής παρουσίας του δυο φορές τροφίμου του ΟΑΚΑ, Μάικ Τζέιμς.

Οι εκτελέσεις, η πίεση και το χάλασμα του μυαλού

Πλέον το όποιο δίλημμα ετίθετο δεν υφίσταται και ο Παναθηναϊκός προσανατολίζεται στο πώς θα αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε, η οποία σε σχέση με τους Μονεγάσκους, υπερτερεί -όπως επισημαίνεται στο πράσινο scouting- στην ποιότητα των εκτελέσεων της.

Με βάση τα όσα συνέβησαν στον αγώνα του Β’ γύρου, σημείο αναφοράς στον ημιτελικό θα αποτελέσει η αποτελεσματικότητα της πίεσης την οποία θα ασκήσουν οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης, ώστε να της χαλάσουν το μυαλό και να τη βγάλουν από το παιχνίδι της.

Η αμυντική πανοπλία

Στο ματς της 9ης Φεβρουαρίου ο Παναθηναϊκός είχε χαμηλό δείκτη δημιουργίας με μόλις εννέα ασίστ λόγω της απουσίας του Σλούκα, αλλά στον αντίποδα φόρεσε την αμυντική πανοπλία του και δέχθηκε μόνον 63 πόντους κυριαρχώντας στα ριμπάουντ με 38 έναντι 29 και αναγκάζοντας τη Φενέρμπαχτσε να ευστοχήσει σε 5/29 τρίποντα.

Εκείνο το βράδυ ο Αταμάν είδε μετά τέρψεως τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να βγάζουν τις αμυντικές δαγκάνες τους και να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην αναχαίτιση των Τούρκων: ο Ισπανός σε 23 λεπτά «έγραψε» πέντε πόντους, οκτώ ριμπάουντ και τρία κλεψίματα και ο Ηρακλειώτης σε 18 λεπτά αντιπαρέβαλε έξι πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και δυο ασίστ, ανεβάζοντας εν τη παρουσία τους επί του παρκέ την επίδοση της ομάδας στις 20 μονάδες στην κατηγορία plus/minus.

Ο Σάρας και το αντίθετο χέρι του Ναν

Δεδομένου ότι ο Σάρας αρέσκεται στο να παίζει πολύ με τα χαρακτηριστικά των αντιπάλων παικτών, ο Αταμάν και οι συνεργάτες του περιμένουν ότι θα επιδιώξει να μαρκάρει τον Κέντρικ Ναν στο λεγόμενο αντίθετο χέρι και προφανώς προετοιμάζονται ήδη για να διαχειρισθούν αυτή την κατάσταση.

Το ίδιο κάνει και ο ίδιος ο Ναν, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του ρομπότ του!

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This