Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Γίνεται να αναπτύξεις ολόκληρο συλλογισμό σχετικά με τις πιθανότητες των ελληνικών ομάδων να προχωρήσουν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων δίχως να αναφέρεις καν τα ονόματα των αντιπάλων τους; Στις επόμενες φάσεις αυτό αποκλείεται, αλλά στη δεδομένη στιγμή η συζήτηση σχετικά με τις πρώτες τους ευρωπαϊκές αποστολές αρχίζει και τελειώνει στην δική τους κατάσταση. Είναι δηλαδή σχετική με το πόσο έτοιμες θα παρουσιαστούν στο πρώτο τους παιχνίδι, και μοιάζει με αξίωμα το “αν προλάβουν να προετοιμαστούν, εξαρτάται κυρίως από τις ίδιες η πρόκριση”.

Προφανώς είναι ποδόσφαιρο και παίζουν δύο, και προφανώς η πρόσφατη ιστορία των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά προκριματικά δεν επιτρέπει μεγάλα λόγια. Όμως, επαναλαμβάνω, στα πρώτα τους παιχνίδια οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης, όπως και ο Ολυμπιακός κρατούν την τύχη κυρίως στα χέρια τους.

Θεωρητικά, η αποστολή έχει μικρότερο συντελεστή δυσκολίας για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ συγκριτικά με τον συντελεστή δυσκολίας του Άρη και του Ολυμπιακού. ΔΙότι ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ συνεχίζουν με τον “περσινό” προπονητή και με έναν κορμό ενδεκάδας που παραμένει αναλλοίωτος. Μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός έχει χάσει μόνο έναν από τους “περσινούς” ποδοσφαιριστές που υπολόγιζε, τον Κουρμπέλη, και ο ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει κανέναν. Θεωρητικά λοιπόν με προπονητή και ποδοσφαιριστές που είναι συνεννοημένοι και έχουν μια πεπατημένη για να ακολουθήσουν, έχει λογική βάση η προσμονή να παρουσιαστούν αρκετά έτοιμοι και ώριμοι για τα πρώτα παιχνίδια τους.

Για τον Άρη και τον Ολυμπιακό η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Άρης έχει προπονητή που κάνει πρώτη φορά προετοιμασία με μεγάλη ομάδα και δεν έχει καμία προηγούμενη ευρωπαϊκή εμπειρία ως προπονητής. Και αλλάζει πολύ το ρόστερ του. Ο Ολυμπιακός έχει νέο προπονητή, που μόλις προσγειώθηκε στην Ελλάδα και σκοπεύει να μετασχηματίσει το ρόστερ. Υπάρχουν λόγοι για να στηρίξει κανείς πάνω τους την προσδοκία να τα καταφέρουν; Για τον Άρη είναι κυρίως δύο: τα ονόματα των υποψηφίων αντιπάλων και το γεγονός ότι τεχνικός διευθυντής και προπονητής φαίνεται ότι έχουν εκμεταλλευτεί τον χρόνο που είχαν προτού λήξει η σεζόν και έχουν προετοιμάσει τις κινήσεις τους για τις αλλαγές στο ρόστερ, τις οποίες κάνουν αυτές της μέρες. Ο νέος τεχνικός διευθυντής και ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά γνωρίζονται καλά και συνεπώς είναι λογική η προσδοκία να καταφέρουν να κόψουν δρόμο στην συνεννόηση και να αξιοποιήσουν τον χρόνο και τους διαθέσιμους πόρους για να φτιάξουν σύντομα το ρόστερ.

Στο πρώτο βήμα ορίζουν την μοίρα τους

Το πρωί του τελικού του Champions League άκουγα, στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η διοίκηση της UEFA, συζητήσεις σχετικά με το μέγεθος της ευκαιρίας που έχει, αυτό το καλοκαίρι, το ελληνικό συλλογικό ποδόσφαιρο να βγάλει λίγο το κεφάλι από τον βυθό και να αρχίσει να αναδύεται. Δεν ξέρω αν του αναλογούσε του ελληνικού πρωταθλήματος αυτή η ευκαιρία ή αν είναι απολύτως πλασματική. Αν βασιστούμε στο “πέρσι” των ευρωπαϊκών προκριματικών, θα πούμε ότι δεν του αξίζει να έχει πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν βασιστούμε στο επίπεδο της απόδοσης που είχαν στις εγχώριες διοργανώσεις κατά την διάρκεια της σεζόν αλλά και στις υποθέσεις που σήμερα κάνουμε σχετικά με την αγωνιστική δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν στην διάρκεια της ερχόμενης σεζόν, θα πούμε ότι υπάρχουν πιθανότητες να την εκμεταλλευτούν οι σύλλογοι την φετινή ευκαιρία και να φτάσουν, τουλάχιστον οι περισσότεροι, στην φάση των ομίλων.

Μέχρι τους ομίλους όμως είμαστε ακόμη μακριά. Ας μείνουμε στο πρώτο βήμα. Μπορούν να το κάνουν όλοι. Εξαρτάται από τις ίδιες τις ομάδες και όχι από την μοίρα τους και το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Σε αυτή τη φάση, ορίζουν οι ίδιες την μοίρα τους στην Ευρώπη. Μακάρι να το έχουν όλοι συνειδητοποιήσει και να έχουν αναλάβει την ευθύνη.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This