Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Όλα έτοιμα για το νέο Champions League, όλοι περιμένουν τη διοργάνωση που θα δώσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο την ώθηση που χρειάζεται. Η αβεβαιότητα, η ανησυχία για κάτι καινούριο υπάρχει, όμως οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες για το νέο φομάτ του Champions League που θα μπει στις ζωές μας από το 2024. Ο CEO της ECA, Tσάρλι Μάρσαλ εξήγησε πως το νέο μοντέλο θα δώσει ελπίδες, χρήματα και ευκαιρίες στις μικρές ομάδες, θα εξαλείψει την… αδιαφορία που υπήρχε στη φάση των ομίλων για τους μικρούς κι ένας ενιαίος βαθμολογικός πίνακας θα δώσει έναν αέρα αισιοδοξίας. Μόνο αυτό;

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης που αποκαλούμε «league phase», κατά διάρκεια αυτών των οκτώ αγωνιστικών που θα διεξάγονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο , θα είναι σημαντικό για τις ομάδες να βρίσκονται στις πρώτες 24 θέσεις. Που σημαίνει ότι πάντα θα υπάρχει κάτι για να παλεύεις. Έχουμε κάνει αρκετές προσομοιώσεις και έχουμε καταλήξει ότι ακόμα και μέχρι την τελευταία αγωνιστική οι ομάδες θα παλεύουν για να καταλάβουν μια από τις 24 πρώτες θέσεις, ώστε να έχουν μια ευκαιρία να προκριθούν στην επόμενη φάση.

Οπότε αν το συγκρίνουμε με το παρόν σύστημα το οποίο ίσως κρίνεται πολύ νωρίς, το νέο φορμάτ θα κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Πάμε να δούμε το περιβόητο νέο φορμάτ…

Πώς θα είναι το Champions League από το 2024-2025 κι έπειτα;

Ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν θα αυξηθεί από 32 σε 36. Άρα, θα γίνονται 189 ματς από τα 125 που διεξάγονται τώρα. Η φάση των ομίλων θα αντικατασταθεί από τη φάση Λίγκας ή αλλιώς γνωστή ως «ελβετικό μοντέλο».

  • Κάθε ομάδα θα έχει εξασφαλισμένα οκτώ παιχνίδια στη φάση της Λίγκας, δύο λιγότερα από τα αρχικά προτεινόμενα 10 τον αριθμό σε συζητήσεις που έγιναν στη Βιέννη. Τα μισά ματς θα είναι εκτός έδρας και τα άλλα μισά εντός.
  • Οι κορυφαίες οκτώ ομάδες στη φάση αυτή θα προκρίνεται αυτομάτως στα νοκ άουτ. Όσοι τερμάτισαν στις θέσεις από 9-24 θα παίξουν σε play-offs δύο αγώνων για να κριθεί ποιος θα περάσει τη φάση των ’16’.
  • Δύο από τις έξτρα τέσσερις θέσεις στον θεσμό θα δίνονται ως επιβράβευση στη χώρα που έχει την πιο καλή απόδοση σε επίπεδο βαθμών στην προηγούμενη σεζόν. Για να γίνεται αυτό ξεκάθαρο το σύνολο των κερδισμένων βαθμών θα ορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όλο αυτό το πλάνο δείχνει μία αλλαγή μετά τη σκληρή κριτική που είχε ασκηθεί για το υπάρχον μοντέλο αλλά και το τι ίσχυε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εάν οι νέοι κανονισμοί είχαν εφαρμοστεί στη σεζόν 2022-2023 τότε οι δυο έξτρα θέσεις θα πήγαιναν σε ομάδες από την Αγγλία και την Ολλανδία. Στις τρεις από τις τελευταίες τέσσερις χρονιές μία ομάδα από τη Premier League θα έπαιρνε μία από τις επιπρόσθετες θέσεις. Όπως είναι τώρα τα πράγματα για τη νέα σεζόν οι θέσεις θα πάνε σε Αγγλία και Ιταλία.

Θεωρητικά σε κάποια χρόνια από τώρα η Premier μπορεί να καταλήξει να έχει επτά εκπροσώπους στο σύνολό της για το Champions League. Και λόγω των εμφανίσεών της και μέσω της κατάκτησης ευρωπαϊκών τροπαίων, όπως φέτος.

  • Ομάδες από την ίδια χώρα θα μπορούν να παίξουν μεταξύ τους στα νοκ άουτ. Με τα τωρινά δεδομένα αυτό δεν μπορούσε να γίνει έως τα προημιτελικά.
  • Το μοντέλο με τα οκτώ παιχνίδια σε στιλ Πρωταθλήματος θα είναι σε ένα χρονικό περιθώριο 10 εβδομάδων. Άρα οι θεσμοί των Champions League, Europa League και Europa Conference League θα έχουν μία εβδομάδα που θα είναι αποκλειστικά δική τους.το νέο format του Champions League

Πώς θα ωφεληθούν οικονομικά οι ομάδες από το νέο Champions League;

Η UEFA θέλησε να διαρρεύσει πως προσδοκά σε αύξηση της τάξεως του 33% σε επίπεδο εσόδων για τις ομάδες μέσω των διοργανώσεών της. Το Champions League προς το παρόν δίνει 3.6 δις για κάθε μία από τις τρεις σεζόν από το διάστημα του 2021 έως το 2024. Ο Τζιόρτζιο Μαρκέτι εκ μέρους της UEFA σχολίασε πως «δουλεύουμε πάνω σε ένα πλάνο και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι σε ένα ποσό ανάμεσα σε 4.6 με 4.8 δις».

Ο CEO της ΕCA μιλώντας στο Gazzetta μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες τονίζοντας: «Τα έσοδα θα είναι δηλαδή περίπου 4,75 με 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα έσοδα ανέρχονται στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπότε ας πούμε ότι η αύξηση θα αφορά ένα ποσό περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εξαρτάται και από το εύρος της αγοράς, αλλά είμαστε περίπου στο 60% της διαδρομής μέσω των πωλήσεων. Θα πρόκειται πάντως για αύξηση τουλάχιστον του ενός δισεκατομμυρίου. Άρα όπως είπατε θα υπάρχουν περισσότερα έσοδα, όχι μόνο για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Το Champions League δεν θα μοιάσει ποτέ στη Super League!

Οι συζητήσεις για τον επανασχεδιασμό του Champions League είχαν αρχίσει από το 2019. Υπήρξαν φυσικά και αρκετά προβλήματα αλλά και το πλάνο της ευρωπαϊκής Super League που ήταν βέβαια μία κίνηση κατά της UEFA που απέτυχε το 2021 και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο. Εάν είχαν περάσει αρκετές προτάσεις ή εάν είχε επιτυχία αυτή τη Λίγκα το Champions League θα είχε γίνει πιο κλειστό club από ποτέ. Η Super League ήθελε μία τέτοια Λίγκα με Γιουβέντους, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων.

Ο ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ήταν ο άνθρωπος – κλειδί για αυτό το πλάνο. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να επιχειρήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με πανίσχυρες οικονομικά ομάδες όπως η Παρί Σεν Ζερμάν και η Μάντσεστερ Σίτι. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είχε περιγράψει την αποτυχημένη απόπειρα δημιουργίας της Super League ως ένα μη ποδοσφαιρικό project. Επίσης πως η UEFA θα έβλεπε το νέο format για το 2024 και ότι όλα όσα συνέβησαν ήταν μία «νίκη» απέναντι στις ομάδες που ήθελαν να αλλάξουν τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η UEFA ξέρει πως χωρίς Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και τις άλλες μεγάλες ομάδες η διοργάνωση δεν έχει την ίδια αξία, βαρύτητα και εμπορικότητα. Ο Τσέφεριν θεωρεί πως η νέα δομή, το νέο format, προσφέρει τη σωστή και κατάλληλη ισορροπία και θα παρέχει και πολύ καλά έσοδα στις ομάδες.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This