Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Νικολάου

Μετά από 15 χρόνια το μπάσκετ της Λαμίας επιστρέφει στην Α2, με τον Έσπερο Λαμίας να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, κερδίζοντας την άνοδο και… τρυπώντας το ταβάνι του όπως λέει χαρακτηριστικά παρακάτω ο κόουτς της ομάδας και ιθύνων νους της δημιουργίας του Έσπερου, Γιάννης Σοφογιάννης!

Ο Ιωνικός του 2008 με τον Έσπερο του 2023 έχουν αρκετές ομοιότητες. Η κυριότερη, είναι πως η σημερινή ομάδα αποτελεί προϊόν συγχώνευσης των δύο σωματείων το 2014.

Εκείνη η συνένωση δυνάμεων αποτέλεσε την απαρχή επιτυχιών. Αρχικά το 2015 το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ και η άνοδος στη Γ’ Εθνική, το 2018 ακολούθησε η άνοδο στη Β’ Εθνική και φέτος επιτεύχθηκε ο μεγάλος στόχος με τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του Έσπερου, την άνοδο στην Α2 Elite League.

Δύο άνθρωποι, που χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο τόσο για την πορεία του Έσπερου αλλά και γενικότερα της πορείας του μπάσκετ της Λαμίας, μας μιλούν για το πώς έφτασε αυτή η ομάδα στην κορυφαία στιγμή της.

Ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Σοφογιάννης, που έχει συνδέσει το όνομά του με πρωταθλητισμό, ως παίκτης και ως προπονητής, κάνοντας το ανέφικτο πολλές φορές εφικτό, καθώς και ο γενικός αρχηγός της ομάδας, Πάνος Κραββαρίτης, ο οποίος διαχρονικά έχει σημαίνοντα ρόλο στις επιτυχίες του μπάσκετ της Λαμίας.

Σοφογιάννης: «Τέσσερις κομβικές κινήσεις μας έφεραν στην Α2 Elite League»

Τι υποστηρίζει ο Γιάννης Σοφογιάννης για τον σχεδιασμό της φετινής ομάδας και τις κινήσεις που έγιναν;

«Όλα τα χρόνια βάζαμε βατούς στόχους. Κάθε φορά που ανεβαίναμε κατηγορία, πρώτα προσπαθούσαμε να μάθουμε το νέο στάτους και μετέπειτα να κινηθούμε αναλόγως ώστε να διεκδικήσουμε την άνοδό μας. Είναι αλήθεια ότι ο κορωνοϊός μας πήγε πίσω στον προγραμματισμό μας. Όσο αφορά τη Β’ Εθνική, πέρυσι είδαμε ότι είχαμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στα playoffs. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε μια ομάδα από την αρχή ώστε να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει. Παράλληλα με εμάς όμως, αρκετές ακόμα ομάδες βάδισαν σε αυτό το στόχο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα με αρκετές ομάδες να έχουν τη δυνατότητα για να πρωταγωνιστήσουν. Το φετινό πρωτάθλημα κρίθηκε στις λεπτομέρειες, εκεί που εμείς ήμασταν καλοί. Από τη στιγμή που είχαμε ρεκόρ 5-1 με τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές ομάδες, ήταν το ‘’κλειδί’’ για να φτάσουμε μέχρι το τέλος της διαδρομής. Τώρα, για να φτάσουμε εκεί χρειάστηκαν τέσσερις κομβικές κινήσεις που μας έφεραν σήμερα στην Α2. Πρώτον, το γεγονός ότι ήμασταν ισχυροί διοικητικά. Κοντά στην ομάδα ήρθε ο πρόεδρος Γ. Ζωγράφος και πολλοί ακόμα άνθρωποι, με κυριότερη όλων την παρουσία του My KTEO Θαλάσση, που μας έδωσε ώθηση ψυχολογική και οικονομική. Δεύτερον, η απόκτηση του Τζόρτζεβιτς, ενός παίκτη εγνωσμένης αξίας τον οποίο κλείσαμε από νωρίς δημιουργώντας γύρω του ένα ισχυρό ρόστερ. Τρίτον, οι γενναίες αποφάσεις που πήραμε τον Δεκέμβρη. Αποφασίσαμε με μεγάλο ρίσκο που μας βγήκε, να κάνουμε αλλαγές στο ρόστερ, να προσθέσουμε νέους φιλόδοξους παίκτες που μαζί με τον Προδρόμου μας έδωσαν το κάτι παραπάνω. Τέταρτον, το ματς στα Τρίκαλα και η νίκη που πετύχαμε εκτός από το 2-0 απέναντι σε μια πολύ ισχυρή ομάδα, μας έδωσε τρομερή αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Με τη φετινή μας άνοδο ξεπεράσαμε το ταβάνι, αλλά δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε. Η δική μας ομάδα είναι μια μεγάλη παρέα που δημιουργήθηκε από την αρχή της με στόχο να παλεύει και να βάζει διαρκώς νέους στόχους. Ευχαριστώ όλους τους παίκτες και τους συνεργάτες μου για τη φετινή πορεία και πάμε πλέον να δούμε την επόμενη μέρα του Έσπερου στην Α2 Elite League».

Κραββαρίτης: «Το μπάσκετ δεν “ανακαλύφθηκε”… χθες στην Φθιώτιδα»

Στο ίδιο μήκος κύματος μιλά στο e-magazine της ΕΟK και ο γενικός αρχηγός του Έσπερου Λαμίας, Πάνος Κραββαρίτης που κάνει και μια ιστορική αναδρομή στο μπάσκετ του νομού Φθιώτιδας.

«Το μπάσκετ στη Λαμία έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το πρώτο αμιγώς σωματείο μπάσκετ που δημιουργήθηκε στη Λαμία, ήταν ο Α.Σ. Φθιώτις το 1976. Αρχικά, το 1976 εντάχθηκε στην Τ.Ε. Θεσσαλίας και το 1980 μαζί με τους Κάδμος, ΑΓΕΧ, ΑΚΟΛ και Ελατειακό αποτέλεσαν τα πρώτα ιδρυτικά σωματεία της Τ.Ε. Αν. Στερεάς-Εύβοιας. Ο Α.Σ. Φθιώτις ήταν η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της Τ.Ε., ενώ το 1993 και αφού έχει μεσολαβήσει από το 1986 η ίδρυση της ΕΣΚΑΣΕ, γίνεται η πρώτη ομάδα της Φθιώτιδας που κερδίζει την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Στη συνέχεια, ο Α.Σ. Φθιώτις μετονομάζεται σε Γ.Σ. Λαμίας με συμμετοχές στη Γ΄’ Εθνική, ενώ από το 2001 ξεκινάει μια συνεχόμενη επιτυχημένη πορεία του Ιωνικού Νέας Μαγνησίας Λαμίας που τον φέρνει από τη Β’ ΕΣΚΑΣΕ στην Α2 το 2006. Μετά από δύο σεζόν στην Α2 το Δ.Σ. του Ιωνικού αποφασίζει την αποχώρηση της ομάδας από τις Εθνικές κατηγορίες και την επιστροφή της στα τοπικά πρωταθλήματα. Το 2015 έπαψε να λειτουργεί το τμήμα μπάσκετ του Ιωνικού Λαμίας και κατόπιν συμφωνίας των Δ.Σ. των ομάδων, απορροφήθηκε από τον Έσπερο Λαμίας. Από εκείνη τη χρονιά, ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία του Έσπερου Λαμίας, στηριζόμενο στον ορθολογικό προγραμματισμό του επιτελείου ανθρώπων, διοίκησης και προπονητών, που γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες του Ελληνικού μπάσκετ και οδηγεί με μεράκι και μεθοδικότητα, στην άνοδο από τα τοπικά πρωταθλήματα, στην ιστορική συμμετοχή της φετινής επιτυχίας με την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία».

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This