Του Μαρίνου Βασιλάκη
Το μπάσκετ παίζεται παντού και δε θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των ανθρώπων που κατοικούν στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την πανέμορφη Ιεράπετρα στις ακτές του Λιβυκού πελάγους. Όταν μάλιστα η πορτοκαλί θεά συνδυάζεται και με την κοινωνική προσφορά, το μείγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Συνδετικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, είναι ο πολυπράγμων προπονητής του ΑΟΚ Ιεράπετρα, Μαρίνος Γαϊτανάκης, ο άνθρωπος που για 27η σερί σεζόν υπηρετεί την ομάδα της πόλης του. Οκτώ χρόνια στη Λυγιά ως παίκτης-προπονητής (τη μοναδική ομάδα μπάσκετ του Ν. Λασιθίου που κατέκτησε Παγκρήτιο τίτλο, το 2006, 13 στον ΑΟ Ιεράπετρας και τα 6 τελευταία στον ΑΟΚ που αποτελεί τη συνέχειά τους στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ).
«Έχω δει όλο το έργο αυτά τα χρόνια από την καλή και την ανάποδη. Τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην ομάδα, τις δύσκολες στιγμές και μια σειρά από πράγματα που σημάδεψαν το τοπικό μπάσκετ. Στην καρδιά μου όμως κρατάω περισσότερο από κάθε τι άλλο, την αγάπη των παιδιών που μεγάλωσαν μαζί μου μέσα στα γήπεδα και την αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας», τονίζει η εμβληματική μορφή του συλλόγου, τον οποίο υπηρέτησε φυσικά και ως παίκτης μετά τα φοιτητικά του χρόνια στην Ιταλία.
Ο Μαρίνος Γαϊτανάκης είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πρώτους σκόρερ στην ιστορία της Ιεράπετρας, ένας χαρισματικός σουτέρ που δούλεψε σκληρά για να… εμφυτεύσει την τέχνη του στις νεότερες γενιές.
«Το μπάσκετ είναι στο dna της οικογένειάς μου. Είμαι ουσιαστικά παιδί του ’87, με μπάσκετ ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε. Χάρηκα που και οι κόρες μου ακολούθησαν για ένα διάστημα αυτό το δρόμο. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να μεταδώσω αυτά που ξέρω. Είμαι γεμάτος και χαρούμενος γιατί με τη στήριξη των ανθρώπων της διοίκησης, καταφέραμε να βοηθήσουμε πολλά παιδιά να βρουν το δρόμο τους και πέρα από το μπάσκετ. Δεν είναι μικρό πράγμα μια ομάδα σαν την Ιεράπετρα που αγωνίστηκε ελάχιστα χρόνια στη Γ’ Εθνική, να έχει αναδείξει 8 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Α1 και πάνω από 30 γενικά στις Εθνικές κατηγορίες».
Τα ταλέντα που άνοιξαν φτερά
Αλέξης Βασιλειάδης στον Άρη, Εμμ. Πλακογιαννάκης στον ΠΑΟΚ, Δημήτρης Μάλλιαρης στον Ολυμπιακό, Ορλάντο Μούτσα στην ΑΕΚ, Κλόντιαν Μούτσα στον Παναθηναϊκό, Γιάννης Κατραντζής στο Μαρούσι, Κώστας Λυκουρίνος στο Ρέθυμνο, Ι. Παπαλεξανδράκης στον Προμηθέα είναι οι γηγενείς παίκτες της Ιεράπετρας που έκαναν το άλμα για τα παρκέ της Α1.
«Τα τμήματα υποδομής της ομάδας μας στηρίχθηκαν πάνω στο πλάνο του επί σειρά ετών προέδρου Βαγγέλη Πλεξουσάκη. Μετά την πτώση από τη Γ’ Εθνική το 2010, η κατάσταση ήταν απελπιστικά δύσκολη στον σύλλογο ωστόσο μπορέσαμε να κρατηθούμε όρθιοι και να κοιτάξουμε μπροστά. Το σύστημα παραγωγής ταλέντων όπως το ονόμασα εγώ, δούλεψε ακριβώς όπως έπρεπε. Με την τεράστια βοήθεια της συναδέλφου Μαρίας Γιαλούση, βγάλαμε στον αφρό πολλά παιδιά. Σήμερα είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που εκπροσωπούμε έστω κι αν η ομάδα δεν παίζει σε υψηλό επίπεδο. Είναι ωστόσο καθαρή από χρέη και έχει συνδεθεί αρμονικά με την τοπική κοινωνία, αναπνέοντας μέσα από τις χορηγίες. Έχουμε περίπου 200 παιδιά στην Ακαδημία μας και ευελπιστούμε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να προσπαθήσουμε για το επόμενο βήμα. Το όραμά μας είναι η ομάδα να στηριχθεί στους δικούς της αθλητές και κάποια στιγμή να επιστρέψει στο αγωνιστικό επίπεδο που ήταν πριν από 15 χρόνια», υπογραμμίζει ο Μαρίνος Γαϊτανάκης που έχει συνεργαστεί με επτά προέδρους όλα αυτά τα χρόνια.
«Εκτός από τον Βαγγέλη Πλεξουσάκη, με τον οποίο έχω ένα ιδιαίτερο δέσιμο, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Ακουμιανάκη επί ημερών του οποίου ανεβήκαμε για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική καθώς και τον μέχρι πριν από λίγες μέρες πρόεδρο Νίκο Τζωρτζάκη που στήριξε την ομάδα με όλες του τις δυνάμεις στα δύσκολα χρόνια του covid».
Ο Μαρίνος Γαϊτανάκης είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας της Ιεράπετρας με τη δραστηριότητά του να επεκτείνεται και εκτός μπάσκετ. Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας της πόλης, κάτοχος έξι ακαδημαϊκών τίτλων, όσον αφορά τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή, ο αεικίνητος κόουτς είναι ευρέως γνωστός στο πανελλήνιο για τις δράσεις του υπέρ της προστασίας των ζώων.
Μάλιστα έγινε ο πρώτος ένστολος που αποφοίτησε από το ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
«Αυτή η ιδιαίτερη συμπάθεια για τα αδέσποτα ζώα γεννήθηκε το 2004, στη διάρκεια μιας δύσκολης επιχείρησης διάσωσης σε μία χαράδρα. Από τότε αφιερώθηκα σε αυτό το σκοπό και προσπαθώ με κάθε τρόπο και μέσο, να ευαισθητοποιώ τους συμπολίτες μου. Μέσω της υπηρεσίας, έχουμε κάνει αρκετά βήματα και είμαι υπερήφανος που η δράση μας έχει αποτυπωθεί σε διεθνή ντοκιμαντέρ, διαφημίζοντας το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλο τον κόσμο».
Επίκειται μάλιστα και μια καινούργια παραγωγή για τη φιλοζωική δράση στην παγκόσμια πλατφόρμα του Netflix, όπου ο κόουτς της Ιεράπετρας θα έχει σημαίνοντα ρόλο.
Πηγή: ΕΟΚ e-magazine