Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

13 Φεβρουαρίου 2023. Η Λαμία γνωρίζει την πιο βαριά εντός έδρας ήττα της στο πρωτάθλημα, με σκορ 4-1 από τον ΟΦΗ. Όλα δείχνουν πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και πως στο φινάλε της σεζόν, οι Φθιώτες θα είναι μία από τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν. Η διοίκηση της ομάδας λύνει άμεσα τη συνεργασία της με τον Σάββα Παντελίδη και μία ημέρα μετά, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, έρχεται ο «γάμος» με τον Λεωνίδα Βόκολο. Η μάχη έδειχνε, τότε, χαμένη, όμως ο 52χρονος τεχνικός ήταν αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους. Με το δικό του τρόπο, ο οποίος ήταν παρόμοιος με αυτόν που είχε ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής. Σοβαρός αμυντικά και με εξαιρετική δημιουργία.

Η Λαμία είχε ξεκινήσει τη σεζόν με τον Τζιανλούκα Φέστα στο «τιμόνι», το Νοέμβριο συνέχισε με τον Σάββα Παντελίδη και μέχρι το Φεβρουάριο, όταν ανέλαβε ο Λεωνίδας Βόκολος, τα νούμερα της ήταν τραγικά. Μετά από 22 αγωνιστικές είχε τη χειρότερη επίθεση (9) και τη χειρότερη άμυνα (39) της κατηγορίας, ενώ είχε πετύχει μόλις μία νίκη. Μια… ξεχασμένη απέναντι στο Λεβαδειακό 4,5 μήνες πριν. Έχοντας εντοπίσει τα κενά στο ρόστερ, την αμέσως επόμενη μέρα ο Βόκολος «σήκωσε μανίκια». Απέκτησε τρεις ελεύθερους ποδοσφαιριστές, ακριβώς εκεί που πονούσε η ομάδα. Έναν τερματοφύλακα (Αλεξέι Κοσέλεφ), έναν κεντρικό αμυντικό (Κυριάκο Παπαδόπουλο) και έναν επιθετικό (Τζέισον Μεδίνα).

 

Μαζί με το υλικό που ήδη υπήρχε στην ομάδα και τις εξαιρετικές προσθήκες που είχαν γίνει στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο (Ρούμπεν Μαρτίνεθ, Βέργος, Αμπαντά, Στάνκο, Τόσιτς), ο Λεωνίδας Βόκολος ξεκίνησε να δουλεύει με ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό μοντέλο. Ανεξάρτητα αντιπάλου ή έδρας, μονιμοποίησε την τετράδα στην άμυνα, με το δίδυμο Τζανετόπουλου-Παπαδόπουλου στα στόπερ να είναι ένα από τα πιο σταθερά όλης της κατηγορίας. Οι δυο τους βρήκαν άμεσα χημεία και ο «Κούλης» θύμιζε τον αμυντικό που όλοι είχαμε θαυμάσει στα νιάτα του. Και, όπως είχαμε γράψει σε ένα υστερόγραφο, να αποτελεί εξαιρετική λύση ακόμα και για τους «μεγάλους».

Αντίθετα με ό,τι κάνει η πλειοψηφία των ομάδων αυτού του επιπέδου – δηλαδή να στηρίζεται στον «κλεφτοπόλεμο» με ένα δυναμικό παιχνίδι και ό,τι βγει μπροστά – ο Λεωνίδας Βόκολος ακολούθησε το δικό του μονοπάτι. Ήθελε η ομάδα του να βάλει την μπάλα κάτω, να δημιουργήσει η ίδια και να παίξει ποδόσφαιρο που θα είναι θελκτικό στο μάτι του θεατή. Και τα κατάφερε. Με τους πολυθεσίτες Νούνιες και Σλίβκα να παίζουν σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, τον Ρούμπεν Μαρτίνεθ να κάνει τη διαφορά με τις «πινελιές» του μεσοεπιθετικά και τον Βέργο να δίνει λύσεις στο σκοράρισμα, η Λαμία άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει βαθμολογικές ανάσες. Και το έκανε, παίζοντας «κανονικό» ποδόσφαιρο.

Μπορεί να χρειάστηκε το τεράστιο comeback στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού με τον Ιωνικό για να σωθεί, όμως η πορεία της Λαμίας από τη στιγμή που ανέλαβε ο Βόκολος την τεχνική ηγεσία, ήταν εφάμιλλη ομάδων με υψηλότερους στόχους. Σε έντεκα παιχνίδια με τον «Λεό» στον πάγκο, οι Φθιώτες μέτρησαν τέσσερις νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες. Ακόμη κι όταν τα πράγματα «ζόρισαν» χθες στη Νίκαια, ο Λεωνίδας Βόκολος απάντησε με ηρεμία από τον πάγκο. Έμεινε ψύχραιμος παρά το εις βάρος του σκορ και με μεθοδικές αλλαγές έκανε «ματ» στον Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος έδειχνε πανικοβλημένος στην επανάληψη. Μία από αυτές τις αλλαγές ήταν και ο πολύπειρος Τόσιτς, ο οποίος μπορεί να μην έπαιξε πολύ από τότε που ήρθε, όμως τα δύο δικά του γκολ, στα ντέρμπι παραμονής με Λεβαδειακό και Ιωνικό, έδωσαν ισάριθμους βαθμούς στην ομάδα του και την κράτησαν στην κατηγορία. Γιατί από όλους είχε κάτι να πάρει ο 52χρονος τεχνικός και στο τέλος τα κατάφερε…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This