Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Ήταν σχεδόν δεδομένο, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η σεζόν, ότι ο Λουίς Πάλμα θα ήταν ο επόμενος παίκτης του Άρη που θα απασχολούσε έντονα το ρεπορτάζ στη θερινή μεταγραφική περίοδο. Αφού «έπαιξε» σε σενάρια για ευρωπαϊκές ομάδες, το όνομά του ακούγεται δυνατά για την ΑΕΚ και όχι άδικα, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ του Γιώργου Τσακίρη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ή ότι δεδομένα ο παίκτης θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, ο διεθνής με την Ονδούρα έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα σεζόν, η οποία τον έφερε στην κορυφή της λίστας με τους πρώτους σκόρερ του Άρη.

Ο Πάλμα σημείωσε 4 τέρματα στη διαδικασία των πλέι οφ. Μόνο ο Μπακαμπού και ο Τσούμπερ είχαν περισσότερα. Στην κανονική περίοδο, έβαλε 7. Σύνολο, λοιπόν, 11 γκολ στο Πρωτάθλημα και 14 συνολικά στη σεζόν. Περισσότερο ωστόσο από τους απόλυτους αριθμούς, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που μπήκαν αυτά τα γκολ και οι ευκαιρίες που χρειάστηκαν.

Λουίς Πάλμα – Γκολ από παντού

Ο Λουίς Πάλμα δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής που καραδοκεί στην περιοχή. Κουβαλάει μπάλα, κινείται σωστά στο επιθετικό τρίτο αναζητώντας τους χώρους από τα αριστερά (και συγκλίνοντας όποτε βρίσκει χώρο), αλλά με εξαίρεση το «εύκολο» τέρμα που σημείωσε στο 1-1 με τον Ολυμπιακό, όταν απλώς πλάσαρε από πολύ κοντά τον αντίπαλο τερματοφύλακα, τα υπόλοιπα είχαν σημαντικό βαθμό δυσκολίας.

Ο 23χρονος σημείωσε πραγματικά πολύ όμορφα γκολ τη σεζόν που πέρασε: Από το απευθείας κόρνερ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, μέχρι την εκπληκτική ατομική ενέργεια και εκτέλεση απέναντι στον ΠΑΟΚ. Από τα δύο απευθείας φάουλ με τον Λεβαδειακό, μέχρι την τρομερή κίνηση που έκανε νωρίς στη χρονιά απέναντι στον Παναιτωλικό και το γκολ με το αριστερό από δύσκολη γωνία εκτέλεσης στο ματς με τον Βόλο. Ακόμα τα εντός περιοχής του γκολ, όπως για παράδειγμα το δεύτερο στο 5-0 με τη Λαμία, δεν ήταν υπό εύκολες συνθήκες. Είχε περιορισμένο οπτικό πεδίο και παίκτη πάνω του, ενώ αντίστοιχα στο τέρμα απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο αμυντικός βγήκε άμεσα πάνω του για να του κλείσει το σουτ κι εκείνος επέλεξε να τελειώσει τη φάση με το δεξί στην αριστερή γωνία, για να περάσει η μπάλα. Στο 1-2 με την ΑΕΚ έκανε σλάλομ και έστειλε το τόπι στην εσωτερική γωνία του Αθανασιάδη, έχοντας μπροστά του πέντε αμυντικούς.

Συνολικά, ο Πάλμα έκανε 2.95 σουτ ανά ματς, γεγονός που τον φέρνει πέμπτο στη σχετική λίστα, στην οποία πρώτοι είναι ο Τσούμπερ και ο Λιβάϊ Γκαρσία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πρώτος στα σουτ εκτός περιοχής με 39 συνολικά, με την απόσταση να είναι ένας παράγοντας που μειώνει τις πιθανότητες να κουνηθεί το δίχτυ.

Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι άλλο. Ο Λουίς Πάλμα είχε συνολικά 15 γκολ και ασίστ, με 9.15 expected goals and assists. Δηλαδή, συμμετείχε σε 6 περισσότερα γκολ από ότι θα «έπρεπε», με βάση τον συντελεστή δυσκολίας των τερμάτων αυτών. Και το βασικό σημείο έχει να κάνει με τα γκολ, μιας και οι ασίστς του (4) είναι κοντά στις αναμενόμενες (4.37). Ο Πάλμα, λοιπόν, σκόραρε 11 φορές στην κανονική περίοδο με τον δείκτη των xGoals του να είναι στο 4.74! Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόκλιση, η οποία δείχνει την ικανότητα και την αυτοπεποίθησή του να τελειώνει φάσεις από δύσκολα σημεία, καθώς και την ταχύτητα στη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων, η οποία τον βοηθά να βρίσκει λύσεις στις δύσκολες συνθήκες. Ο Πάλμα σκόραρε με το αριστερό, με το δεξί, με το κεφάλι, με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με απευθείας εκτέλεση κόρνερ και πρόσθεσε στο παλμαρέ του και το πέναλτι, στο 4-2 με τον Βόλο για τα πλέι οφ. Έστειλε, δηλαδή, με κάθε τρόπο την μπάλα στα δίχτυα.

Λουίς Πάλμα – ΑΕΚ: Η παρουσία του Αλμέιδα

Ο Πάλμα, παράλληλα, δείχνει και μια εξαιρετική ικανότητα εξέλιξης. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 αγωνιζόταν στα ημιεπαγγελματικά της Ονδούρας, με τον Άρη να επενδύει στο ατόφιο ταλέντο του και το στοίχημα να του βγαίνει. Προφανώς, για ένα παιδί που βγήκε μέσω του ποδοσφαίρου από τη φτώχεια και τις δυσκολίες και βρέθηκε ξαφνικά να ακούει πως θα πάρει μεγάλη μεταγραφή στην Ευρώπη, έπειτα από μόλις μία πλήρη χρονιά σε υψηλό επίπεδο, η διαχείριση δεν είναι εύκολη. Συνήθως, μια χρονιά δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα γι’ αυτό και οι περισσότεροι τεχνικοί διευθυντές μελετούν τους ποδοσφαιριστές σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Δεδομένα υπάρχουν στοιχεία στο παιχνίδι του 23χρονου εξτρέμ που χρειάζονται βελτίωση.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για ομάδα από την Ελλάδα, στην οποία και έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει προσαρμοστεί και γνωρίζει το περιβάλλον, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. Παράλληλα, υπάρχει και ο Ματίας Αλμέιδα, που αποδεδειγμένα δημιουργεί το περιβάλλον και τις συνθήκες για την πολύπλευρη βελτίωση ποδοσφαιριστών όπως ο Πάλμα, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε τακτικό. Υπήρχαν σημεία στη χρονιά που o διεθνής με την Ονδούρα έδειξε στοιχεία και χωρίς την μπάλα, τα οποία σαφώς και ενδιαφέρουν τον Αλμέιδα. Αγωνιστικά, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η πορεία του σε περίπτωση που τελικά συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This