Της Σοφίας Βαλσάμη
Η δεύτερη συμμετοχή της Εθνικής Γυναικών σε Ευρωμπάσκετ το 2003 είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί πολύ απλά είχε… άρωμα Ελλάδας! Και αυτό διότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν θα έμπαινε στο αεροπλάνο προκειμένου να ταξιδέψει σε κάποια άλλη χώρα για να πάρει μέρος στην διοργάνωση! Η Ελλάδα θα ήταν οικοδέσποινα, θα έδινε αυτή τη μάχη στο σπίτι της με τις αθλήτριες της Εθνικής Γυναικών να μην βλέπουν την ώρα να γίνει το πρώτο τζάμπολ της διοργάνωσης.
Ο Πύργος Ηλείας έγινε το σπίτι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, εκεί όπου έγιναν οι αγώνες του Α’ ομίλου στον οποίο συμμετείχε. Τα άλλα παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν στην Αμαλιάδα με την τελική φάση να δίνει ραντεβού με τους φιλάθλους στο «Δ.Τόφαλος» της Πάτρας.
Το συγκεκριμένο Ευρωμπάσκετ μάλιστα ήταν ουσιαστικά τα «προεόρτια» για το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, την ιστορική αυτή εποχή για τον ελληνικό αθλητισμό. Μια εποχή που προσμονούσαν όλοι και εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα κορίτσια της Εθνικής Μπάσκετ Γυναικών.
Το Ευρωμπάσκετ ήταν, λοιπόν, η καλύτερη πρόβα ενόψει της Ολυμπιάδας με την Ελλάδα να κατακτά την 9η θέση στη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο του 2003. Μια θέση γλυκόπικρη, καθώς οι διεθνείς αθλήτριες δεν έκρυβαν ότι επιθυμούσαν να μπουν στην 8άδα της διοργάνωσης.
Το ταξίδι, πάντως, ήταν υπέροχο… Όπως όλα τα ταξίδια που έχουν γαλανόλευκο χρώμα, γιατί η αγάπη για την Εθνική και τη φανέλα με το εθνόσημο είναι μοναδική. Οι παίκτριες που αγωνίστηκαν σε ένα οικείο περιβάλλον έδωσαν και την ψυχή τους, συγκρούστηκαν με ομάδες που είχαν γράψει την δική τους ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και πάλεψαν για το καλύτερο δυνατό.
Μεταξύ των 12 αθλητριών που ρίχτηκαν στη μάχη του Ευρωμπάσκετ ήταν και η Πόλυ Σαρέγκου, μια «μπαρουτοκαπνισμένη» παίκτρια με εμπειρίες από τα γήπεδα της Ισπανίας όπου αγωνίστηκε για χρόνια, ως μια από τις πρώτες Ελληνίδες που δοκίμασαν την τύχη τους -με μεγάλη επιτυχία- εκτός Ελλάδας.
Με τη βοήθειά της θα ταξιδέψουμε στη χρονιά του 2003 όπου η πρώην διεθνής παίκτρια θα μας θυμίσει στιγμές από την παρουσία της Εθνικής Γυναικών σε αυτή την τόσο σημαντική -από πολλές απόψεις διοργάνωση- που φιλοξένησε η Ελλάδα.
Η παρουσία της Πόλυς Σαρέγκου ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και ήταν μια παίκτρια την οποία οι αντίπαλοι προπονητές είχαν σημειωμένη σε περίοπτη θέση στο… πινακάκι τους.
«Ήταν μια υπέροχη διοργάνωση και όλες οι παίκτριες, για να πω την αλήθεια, ζούσαμε με την ανυπομονησία πότε θα ξεκινούσαν οι αγώνες. Ήταν το πρώτο Ευρωμπάσκετ Γυναικών που θα φιλοξενούσε η Ελλάδα και πραγματικά για μας όλο αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ξέραμε ότι ακολουθούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτή η διοργάνωση για μας ήταν ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε. Θέλαμε να μπούμε στο πνεύμα των αγώνων ώστε με αυτό τον τρόπο να ‘’προετοιμαστούμε’’ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος μας, πέρα από ένα καλό πλασάρισμα, ήταν να προσελκύσουμε κόσμο στα γήπεδα, να μας γνωρίσει και να μας υποστηρίξει. Θέλαμε να μάθουν την Εθνική Γυναικών, ποιες αθλήτριες την εκπροσωπούν και να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο τους φίλους της Εθνικής μας Ομάδας. Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι μέσα σε 13 μήνες θα είχαμε την μοναδική ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε Ευρωμπάσκετ και Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν κρύβω, ότι η παρουσία μου για χρόνια σε ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος μου έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσω υψηλές μπασκετικές παραστάσεις και εμπειρίες, οι οποίες μου φάνηκαν πολύτιμες στο Ευρωμπάσκετ του 2003», είπε η Πόλυ Σαρέγκου.
Με βάση την κλήρωση η Εθνική Γυναικών στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ αντιμετώπισε την Τσεχία όπου γνώρισε την ήττα με 90-57. «Ήταν ο πρώτος αγώνας για εμάς και δυστυχώς χάσαμε με μεγάλη διαφορά. Υπήρχε διαφορά τόσο στο στυλ παιχνιδιού όσο και στον μεταξύ μας σωματότυπο. Η αντίπαλός μας διέθετε νεαρές, πανύψηλες και ταχύτατες παίκτριες και χρησιμοποίησε έξυπνη τακτική στο παιχνίδι της. Για να πω την αλήθεια μας είχε αιφνιδιάσει αυτή η ήττα. Πριν δύο χρόνια στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ είχαμε κερδίσει την Τσεχία και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και πάλι ένα καλό αποτέλεσμα. Η Τσεχία, τελικά, στο δικό μας Ευρωμπάσκετ έφτασε στον τελικό, χάνοντας στις λεπτομέρειες από την Ρωσία, ενώ πρωταγωνίστησε για χρόνια στην Ευρώπη με τις αθλήτριές της να έχουν μια λαμπρή καριέρα σε μεγάλες ομάδες».
Ακολούθησε το παιχνίδι με την Πολωνία με την Εθνική Γυναικών να ηττάται με 66-49. «Ήταν ένα περίεργο θα έλεγα παιχνίδι. Προσπαθήσαμε, παλέψαμε, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».
Η πρώτη νίκη στο δικό μας Ευρωμπάσκετ ήρθε τελικά στις 21 Σεπτεμβρίου με το ταμπλό να γράφει 78-59 με αντίπαλο το Ισραήλ. «Είχαμε λίγες ώρες μπροστά μας να ξεπεράσουμε την ήττα από την Πολωνία και την απογοήτευση που αυτή μας έφερε και να προσηλωθούμε στον αγώνα με το Ισραήλ. Είχαμε πει ότι κάθε παιχνίδι θα το αντιμετωπίσουμε και διαφορετικά και έτσι κάναμε. Η αντίπαλός μας ήταν μια ομάδα με ψυχή, αλλά εμείς το θέλαμε περισσότερο. Είχαμε δυο ήττες, αγωνιζόμασταν στην έδρα μας με τον κόσμο στο πλευρό μας και δεν βλέπαμε άλλο αποτέλεσμα από την νίκη. Τα καταφέραμε και πραγματικά το χαρήκαμε με την ψυχή μας».
Η συνέχεια έφερε την Εθνική Γυναικών απέναντι στη Σερβία/Μαυροβούνιο που τότε ακόμα κατέβαζαν ενιαία ομάδα στις αθλητικές διοργανώσεις. Για μια πίκρα που έμεινε στο τέλος έκανε λόγο η Πόλυ Σαρέγκου. «Κάναμε μια εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στη Σερβία/Μαυροβούνιο χάνοντας με 5 πόντους (72-67). Γνωρίζαμε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δυνατή αντίπαλο και καταβάλαμε όλες μεγάλη προσπάθεια στο παρκέ. Μακάρι να τα είχαμε καταφέρει. Ήταν μια ήττα που μας γέμισε πίκρα. Νομίζω ότι σε αυτό τον αγώνα έκανα και την καλύτερή μου εμφάνιση στο Ευρωμπάσκετ».
Ο τελευταίος αγώνας του ομίλου μας με αντίπαλο τη Γαλλία ήταν χωρίς βαθμολογική σημασία για την Εθνική Γυναικών, καθώς ακόμα και με νίκη δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η θέση στον όμιλο παίζοντας στη συνέχεια για τις θέσεις 9-12. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι η Γαλλία πήρε τη νίκη με 75-70… «Κάναμε καλή εμφάνιση, με τη Γαλλία να κερδίζει στις λεπτομέρειες το παιχνίδι. Η Γαλλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον όμιλο και μπήκε στην 8άδα, ενώ εμείς θα παίζαμε για τις θέσεις 9-12. Θέλαμε να μπούμε στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, αλλά δεν ήρθε αυτό που θέλαμε».
Η Ελλάδα θα έδινε δύο ακόμα παιχνίδια για τις θέσεις 9-12 με στόχο την όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση στη διοργάνωση. Πρώτος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν η Ουκρανία την οποία και νίκησε με 76-68 μετά από μια καλή εμφάνιση… «Αναπτερώθηκε το ηθικό μας. Ήταν μια νίκη που επιθυμούσαμε πολύ. Ήμασταν οι διοργανωτές του Ευρωμπάσκετ και θέλαμε να παίξουμε για να αποφύγουμε την τελευταία θέση στο φινάλε της διοργάνωσης. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μας».
Το τέλος του Ευρωμπάσκετ 2003 βρήκε την Ελλάδα να καταλαμβάνει τελικά την 9η θέση, καθώς στο τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης νίκησε με 85-83 την Ουγγαρία. «Κλείσαμε με τον καλύτερο τρόπο το Ευρωμπάσκετ, με νίκη και την κατάληψη της 9ης θέσης. Αν είχαμε περάσει στην 8άδα θα μιλούσαμε με άλλα δεδομένα. Πάντα σκέφτεσαι στο τέλος, τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα ή τι να είχες αποφύγει… Σίγουρα παίζει ρόλο και η τύχη. Για μας αυτή τη διοργάνωση ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Μια εμπειρία που εύχομαι το 2025 τα κορίτσια της Εθνικής Γυναικών να την απολαύσουν και να την ζήσουν στο έπακρο, να παρουσιάσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να έχουν μια εξαιρετική πορεία».
Να σημειωθεί ότι το Ευρωμπάσκετ του 2003 φιλοξενήθηκε το διάστημα 19-28 Σεπτεμβρίου 2003 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Πύργο και Αμαλιάδα, ενώ η τελική φάση πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.
Η Ελλάδα βρέθηκε στον Α’ όμιλο έχοντας αντιπάλους τις Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία, Σερβία/Μαυροβούνιο και Ισραήλ καταλαμβάνοντας την 9η θέση.
Τα αποτελέσματα
Α’ Όμιλος
Ελλάδα-Τσεχία | 57-90 |
Ελλάδα-Πολωνία | 49-66 |
Ελλάδα-Ισραήλ | 78-59 |
Ελλάδα-Σερβία/Μαυροβούνιο | 67-72 |
Ελλάδα-Γαλλία | 70-75 |
Αγώνες κατάταξης
Θέσεις 9-12
Ελλάδα-Ουκρανία | 76-68 |
Θέσεις 9-10
Ελλάδα-Ουγγαρία | 85-83 |
Τη 12άδα της εθνικής αποτελούσαν οι: Αταλάντη Τασουλή, Πόλυ Σαρέγκου, Μαρία Σαμορούκοβα, Νένα Νικολαΐδου, Σοφία Κλιγκοπούλου, Ελένη Βασίλειου, Κατερίνα Δελή, Σταυρούλα Πρασσά, Βασιλεία Γκουζίνη, Εβίνα Μάλτση, Λολίτα Λύμουρα, Αναστασία Κωστάκη.
Προπονητής ήταν ο Γιώργος Τσίτσκαρης.
Πηγή: ΕΟΚ e-magazine