Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Στην απίστευτα «γεμάτη» καριέρα του, ο Πεπ Γκουαρδιόλα βίωσε ήδη έναν τελικό Champions League όπου η ομάδα του ήταν, στη θεωρία τουλάχιστον, το απόλυτο φαβορί. Απέναντί του είχε ομάδα του Μιλάνου με Κροάτη μέσο στο ρόστερ της. Ο τελικός διεξήχθη σε Ολυμπιακό Στάδιο πόλης της Νότιας Ευρώπης και είχε, για την ομάδα του Πεπ, μια δραματική εξέλιξη.

Το 1994, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η Ντριμ Τιμ του Γιόχαν Κρόιφ, η Μπαρτσελόνα του Ρομάριο, του Μίκαελ Λάουντρουπ και του Χρίστο Στόιτσκοφ, της μπαλάρας στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η οποία λίγες ημέρες πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, γνώριζε την συντριβή με 4-0 από τη Μίλαν του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν (ο Κροάτης που λέγαμε…), στο ευρύτερο σκορ σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Απόψε, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Κωνσταντινούπολης, η Ντριμ Τιμ του Γκουαρδιόλα, μαθητή του Γιόχαν, η Μάντσεστερ Σίτι του Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, του Κέβιν Ντε Μπρόινε και του Μπερνάρντο Σίλβα, της μπαλάρας σε όλη (σχεδόν) την διάρκεια της σεζόν, η οποία λίγες ημέρες πριν κατέκτησε (και) το Κύπελλο, καλείται να δικαιώσει τον τίτλο του φαβορί κόντρα στην Ίντερ του Μαρσέλο Μπρόζοβιτς.

Μεταξύ των δύο τελικών, βεβαίως, μας χωρίζουν 29 χρόνια και οι διαφορές είναι περισσότερες από τις ομοιότητες. Εκείνη η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο, του Γιουγκοσλάβου καλλιτέχνη Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς, του «σκύλου» πολυτελείας Μαρσέλ Ντεσαγί, είχε αποσυρθεί για μια μίνι προετοιμασία, ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον τελικό του ΟΑΚΑ, την ώρα που η Μπαρτσελόνα πανηγύριζε την δραματική κατάκτηση του πρωταθλήματος για τρίτη διαδοχική σεζόν την τελευταία αγωνιστική και βρισκόταν σε κατάσταση ευφορίας.

Ο Κρόιφ δεν είχε προλάβει να διώξει την ευφορία από τις τάξεις της ομάδας του, κάτι που ο Γκουαρδιόλα (ελπίζει πως) έχει κάνει με την δική του, έστω και αν προηγήθηκε η κατάκτηση του νταμπλ τις προηγούμενες εβδομάδες.

Από την ημέρα που οριστικοποιήθηκε το ζευγάρι του τελικού, όμως, ακούει παντού ότι η ομάδα του έχει ήδη σηκώσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να την χάσει (και φέτος), ότι η Ίντερ δεν είναι του επιπέδου της Σίτι και άλλα τέτοια που μόνο αποπροσανατολισμό και εφησυχασμό μπορούν να προκαλέσουν.

Στα χαρτιά, η Σίτι είναι ανώτερη σε όλα από την Ίντερ: Ανώτερη ως ομάδα, ως μονάδες, ως τακτική προσέγγιση, ως ευελιξία, ως αγωνιστικό πλάνο, ως… τα πάντα. Στο γήπεδο, όμως, η Ίντερ έχει τα όπλα της και ο (εξπέρ σε νοκ άουτ παιχνίδια όπως το αποψινό) Σιμόνε Ιντσάγκι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους βγάλει όλο το ζουμί.

«Κλειδιά» Τζέκο και Ονάνα

Στην φετινή Premier League, η Μάντσεστερ Σίτι γνώρισε μόλις πέντε ήττες σε 38 παιχνίδια. Οι δύο εξ’ αυτών ήταν από την Μπρέντφορντ. Μια ομάδα που, όπως η Ίντερ, ποντάρει σε διάταξη 3-5-2 και παρατάσσει δύο επιθετικούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην γραμμή κρούσης. Όπως, δηλαδή, κάνει και η Ίντερ.

Ο Έντιν Τζέκο, ο μοναδικός από τους αποψινούς μονομάχους που έχει φορέσει την φανέλα και των δύο ομάδων, «πατάει» στα 37 του. Παραμένει, όμως, υπερπολύτιμος για την Ίντερ, με την μαχητικότητα, την αυταπάρνηση, την τεχνική του επάρκεια και την αθόρυβη δουλειά που κάνει μέσα στο γήπεδο.

Η Σίτι αναμένεται να πιέσει ψηλά την Ιντερ, να προσπαθήσει να την πνίξει. Και φρονώ ότι ο Ιντσάγκι θα ψάξει την πλάτη της αγγλικής άμυνας με βαθιές μπαλιές στον Τζέκο, ο οποίος έχει την ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επίθεση με ανοργάνωτα τα μετόπισθεν των Πολιτών.

Στα 60 λεπτά που πάνω – κάτω θα παίξει ο Βόσνιος, έχει τρόπο να κάνει ζημιά και να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μια ομάδα που είναι συνηθισμένη να κυριαρχεί και να μην προβληματίζεται ιδιαιτέρως στα μετόπισθεν.

Μπορεί να δημιουργήσει χώρους για τον Λαουτάρο Μαρτίνες, αλλά και να χτίσει επιθέσεις στις οποίες θα προστίθενται κλιμακωτά από το κέντρο ο Νικολό Μπαρέλα, ο Χένριχ Μκχιταριάν, ο Χακάν Τσαλχάνογλου και από τα άκρα ο Ντένζελ Ντάμφρις.

Και σε αυτό το build up θα παίξει κομβικό ρόλο ένας τερματοφύλακας που μεγάλωσε στη Μπαρτσελόνα υπό την επίβλεψη του Γκουαρδιόλα. Στο Μουντιάλ του Κατάρ, ο Αντρέ Ονάνα έφυγε από την εθνική ομάδα του Καμερούν επειδή τσακώθηκε με τον ομοσπονδιακό προπονητή Ριγκομπέρ Σονγκ, γιατί του ζητούσε να μην κρατάει πολύ την μπάλα στα πόδια του, κάτι που κάνει με πολύ μεγάλη άνεση ο Ονάνα.

Μέσα στο παιχνίδι, ο Αφρικανός γκολκίπερ δημιουργεί από πίσω, έχει την ικανότητα να ψάξει τον Τζέκο και τον Λαουτάρο, να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας υπό πίεση, η οποία αναμένεται να είναι μεγάλη από την Σίτι.

Πεπ, η μπάλα είναι (ξανά) δική σου

Ο Γκουαρδιόλα παραδέχεται ότι το Champions League έχει γίνει κάτι σαν εμμονή για τον ίδιο στην Σίτι, κάτι που προσθέτει πίεση σε παίκτες που δεν έχουν κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους παίκτες της Ίντερ, με την διαφορά ότι ο σύλλογος του Μιλάνο έχει τρεις κούπες, έναντι καμιάς των Πολιτών.

Το 2021, ο Πεπ υπέπεσε σε μέγα λάθος με την μη χρησιμοποίηση κόφτη στον τελικό με την Τσέλσι και, όταν προσπάθησε να το διορθώσει, αποδείχθηκε πως ήταν αργά. Απόψε, ξέρει ότι θα βρει μπροστά του μια συμπαγή αμυντικά ομάδα, όπου όλοι τρέχουν ασταμάτητα και ο ένας δουλεύει για να καλύψει τα νώτα του άλλου.

Είναι σίγουρο ότι θα έχει σκεφτεί λύσεις για να το αντιμετωπίσει – ξεπεράσει, λύσεις που οι ποδοσφαιριστές του θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν στον αγωνιστικό χώρο. Εάν τα καταφέρουν, το Άγιο Δισκοπότηρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο θα είναι λίγο πιο κοντά στους άνδρες με τα γαλάζια.

Εάν όχι, εάν κάτι στραβώσει, ο Καταλανός θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, θα έχει να ακούσει για το πόσο αποτυχημένος είναι, για το πόσο ανήμπορος να πετύχει στο Champions League χωρίς να έχει τον Λιονέλ Μέσι στην ομάδα του.

Πεπ, η μπάλα είναι δική σου, όπως τότε στην Αθήνα, όταν ήσουν ο οργανωτής της ομάδας σου, αλλά εντός των τεσσάρων γραμμών. Μπορείς να δεις και την άλλη όψη του νομίσματος; Απόδειξη!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This