Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Τρεις συμμετοχές σε προημιτελική φάση με ΠΑΟΚ (2) και Ολυμπιακό, μία συμμετοχή σε ημιτελική φάση απόψε με τους ερυθρόλευκους στο Μπέρμιγχαμ και… μία απόπειρα συμμετοχής στον δεύτερο τελικό του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι ο απολογισμός της συμμετοχής μας στην πρώτη τριετία από τη θέσπιση του UEFA Conference League…

Στο πρώτο άκουσμά της πολλοί ήταν εκείνοι που υποτίμησαν τη διοργάνωση και την θεώρησαν… παρακατιανή, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν. Κάποιοι άλλοι μιλούσαν για τη μεγάλη ανάγκη του ελληνικού ποδοσφαίρου να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη διοργάνωση που βοήθησε άλλες χώρες, αλλά και συλλόγους να εκτοξευτούν στο UEFA ranking…

Ποια είναι η αποτίμηση της πρώτης τριετίας; Αν και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι κατά πολύ καλύτερα, το UEFA Conference League είναι τελικά η διοργάνωση, που κράτησε όρθια την χώρα μας σε αυτή την πρώτη τριετία της διαδρομής της! Αν δεν υπήρχε, κανείς δεν γνωρίζει πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η κατάσταση για τη χώρα μας, που τερμάτισε πέρσι στην 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA και φέτος με μία μόλις ισοπαλία του Ολυμπιακού στα δυο ματς με την Αστον Βίλα θα πιστοποιήσει την άνοδο τεσσάρων θέσεων στη 16η θέση και θα τελειώσει την εφετινή χρονιά στη 10η θέση στην Ευρώπη, πάνω από την Ολλανδία.

Και όλα αυτά ενώ σε αυτή την πρώτη τριετία του UEFA Conference League στη φάση των ομίλων από ελληνικής πλευράς αγωνίστηκε μόνο ο ΠΑΟΚ (δύο φορές) και μία μόλις φορά (εφέτος) μετείχε στις νοκ άουτ φάσεις ο Ολυμπιακός, προερχόμενος από το Europa League… Αντίθετα είχαμε έξι αποτυχημένες προσπάθειες πρόκρισης από τα καλοκαιρινά προκριματικά με τον Αρη να αποτυγχάνει τρεις φορές σε ισάριθμες συμμετοχές και από μία τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ! Αυτές οι έξι αποτυχημένες προσπάθειες κάλλιστα μπορούν να αυξηθούν σε οχτώ με την εφετινή αποτυχημένη απόπειρα των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού να συνεχίσουν στη διοργάνωση με την τρίτη θέση στον όμιλό τους στο Europa.

Παρ’ όλα αυτά στο σύνολο των 90,5 βαθμών που κατακτήθηκαν από τις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε αυτή την τελευταία τριετία, που υπάρχει το Conference League, οι 55 βαθμοί ήτοι το 61% της ελληνικής συγκομιδής προήλθε από τη συγκεκριμένη τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση! Με αυτό το 61% των βαθμών, που προήλθαν από τις τρεις πορείες ΠΑΟΚ (πρόπερσι και φέτος) και Ολυμπιακού αλλά και από τις συμμετοχές των ομάδων μας στα καλοκαιρινά προκριματικά, κατάφερε η χώρα μας να επιστρέψει για μία χρονιά στο ευρωπαϊκό top-15, κάτι το οποίο επιχείρησε να πετύχει και εφέτος.

Στο ίδιο διάστημα της τελευταίας τριετίας το υπόλοιπο 31% (28 πόντοι) της ελληνικής συγκομιδής προήλθε από το Europa League και μόλις το 8% (7,5 βαθμοί) από το Champions League στους ομίλους του οποίου η χώρα μας δεν είχε εκπροσώπηση την τελευταία τριετία με δύο αποτυχημένες προσπάθειες του Ολυμπιακού και μία της ΑΕΚ.

Εύκολα λοιπόν μπορεί ο καθένας να καταλάβει πόσο σημαντική για χώρες όπως η Ελλάδα είναι η διοργάνωση του UEFA Conference League και πόσο πολύ πιο καθοριστική μπορεί να αποβεί τα επόμενα χρόνια με το νέο σύστημα διεξαγωγής και το ενιαίο League Phase με τις 36 ομάδες.

Στα μείον το ότι οι δύο ομάδες μας με το εισιτήριο του Conference θα πρέπει με τα τωρινά τουλάχιστον δεδομένα να κάνουν το τρία στα τρία μέσα στο καλοκαίρι για να προκριθούν στην κυρίως φάση της διοργάνωσης. Στα συν το ότι δεν υπάρχει πλέον μετά την πρώτη φάση η επικοινωνία μεταξύ των διοργανώσεων, οπότε έχουν κάθε δυνατότητα από την πρώτη φάση να βάλουν γερές φάσεις για να προχωρήσουν σε… βάθος στις νοκ άουτ φάσεις.

Στο Conference League βεβαίως μπορεί τελικά να καταλήξει, με έναν… αποκλεισμό αλλά και τρεις προκρίσεις ο Κυπελλούχος Ελλάδας, ο οποίος θα ξεκινήσει από τον πρώτο προκριματικό του Europa. Το ίδιο και ο πρωταθλητής Ελλάδας που θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League, αν κάνει μόνο μία πρόκριση στους τρεις καλοκαιρινούς του προκριματικούς…

Πηγή: Gazzetta