Επιλογή Σελίδας

Του Νικόλα Ρεϊζίδη

Αρκετοί ποδοσφαιριστές παίζουν για τη δόξα, τα χρήματα και τα τρόπαια, ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους δεν ήταν ένας από αυτούς. Ο Σταν Μάθιους γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1915 στο Χάνλεϊ, στην περιοχή του Στόουκ. Ήταν ο μικρότερος μιας επταμελούς οικογένειας, με τον πατέρα του που ήταν ερασιτέχνης πυγμάχος θέλησε να τον μυήσει στο άθλημα. Ο νεαρός ωστόσο αγαπούσε το ποδόσφαιρο και κατάφερε στα 15 να γίνει παίκτης της Στόουκ και να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο τρία χρόνια μετά.

Έγινε βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα παίζοντας σαν δεξί εξτρέμ και με τον Νο 7 στην πλάτη η άριστη τεχνική του ξεχώριζε μέσα στον αγωνιστικό καθώς μπορούσε να τρέχει μέχρι το 90′ ενώ, βοήθησε την Στόουκ να ανέβει στην πρώτη κατηγορία το 1933.  Ήταν ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία και ο πιο διάσημος, σε σημείο να του γράφουν 200 γράμματα την ημέρα! 

Μετά από εννέα χρόνια ζήτησε μεταγραφή ωστόσο τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, έκαναν διαδήλωση για να μείνει στην ομάδα και τα κατάφεραν στην οποία αγωνίστηκε για άλλα δέκα χρόνια. Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Μάθιους έχασε τη θέση του στο βασικό σχήμα και το 1947 έφυγε για την Μπλάκπουλ, που ξόδεψε 11.500 λίρες -ποσό ρεκόρ- για να τον κάνει δικό της.

Με τη νέα του ομάδα αλλά και εξαιρετικούς συμπαίκτες (Σταν Μόρτενσεν και Τζάκι Μούντι), έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ωστόσο γνώρισε την ήττα με 4-2 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μπόμπι Τσάρλτον.

Μια… παράσταση για τη Βασίλισσα

Ο «Μάγος» στις 2 Μαΐου του 1953 στο Γουέμπλεϊ είχε την ευκαιρία να παίξει και σε δεύτερο τελικό κυπέλλου απέναντι στην Μπόλτον, εκατό χιλιάδες είχαν γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο με τη βασίλισσα Ελισάβετ να βρίσκεται και αυτή στις εξέδρες – πρώτη που παρέστη σε ποδοσφαιρικό αγώνα – είδαν την Μπλάκπουλ να γυρνά από την… κόλαση του 1-3 και με τον Μάθιους να «χορεύει» στον αγωνιστικό χώρο, έδωσε έτοιμα γκολ στον Μόρτενσεν που πέτυχε χατ – τρικ -το μοναδικό σε τελικό κυπέλλου- ενώ, στις καθυστερήσεις ο Πέρι ολοκλήρωσε την ανατροπή.

Σε ηλικία 40 ετών όχι μόνο δεν σταμάτησε το ποδόσφαιρο αλλά επέστρεψε στην αγαπημένη του Στόουκ, που παράπαιε στην δεύτερη κατηγορία έκανε εκπληκτική σεζόν και κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα αλλά και να την ανεβάσει και πάλι στα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος.

Ένα χρόνο μετά στα 41 του έγινε ο πρώτος και γηραιότερος παίκτης που πήρε την Χρυσή Μπάλα αφήνοντας πίσω του τους Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Ρεϊμόν Κοπά. Mάλιστα αναδείχτηκε και κορυφαίος παίκτης για το αγγλικό πρωτάθλημα. Λίγο πριν σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω τραυματισμού στο γόνατο, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Σερ και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής και μάλιστα εν ενεργεία που ονομάστηκε έτσι από την βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του, συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι τα 50 ενώ, ποτέ στις 709 συμμετοχές που είχε με τις φανέλες των Στόουκ και Μπλάκπουλ δεν αποβλήθηκε . 

Ρεκόρ προσέλευσης για να τον δουν

Ένα από τα πολλά υποκοριστικά με τα οποία αποκαλούσαν κατά καιρούς τον Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, ήταν «ο μάγος της ντρίμπλας» και αποτέλεσε τη μεγάλη… ατραξιόν του αγώνα ανάμεσα στην Σκωτία και την Αγγλία στο «Χάμπντεν Παρκ», όταν και δημιουργήθηκε το ρεκόρ προσέλευσης (149.547 θεατές) όλων των εποχών σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Βρετανία. Στην εθνική Αγγλίας έπαιξε για 23 χρόνια (!) και είχε 54 συμμετοχές με 11 τέρματα. 

Έξω από το γήπεδο της Στόουκ (Britannia Stadium) αλλά και την πόλη που γεννήθηκε το Χάνλεϊ υπάρχουν αγάλματα του Σερ Στάνλεϊ Μάθιους που διέπρεψε με το Νο 7 στην πλάτη και αναφέρουν:«Το όνομά του συμβολίζει την ομορφιά του παιχνιδιού, η φήμη του διαχρονική και διεθνής, το αθλητικό πνεύμα και η κοσμιότητά του αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Ένας μαγικός παίκτης από την ανθρωπότητα, για την ανθρωπότητα».

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This