Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο ασταμάτητος ΠΑΟΚ προσπέρασε την ΑΕΚ την προτελευταία αγωνιστική των play off. Εμοιαζε έτοιμος να γίνει πρωταθλητής ήδη στο παιγνίδι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό και χθες έδειξε σε όλους ότι δικαιούται το πρωτάθλημα. Δεν το κέρδισε και δεν είναι δεδομένο ότι θα το κερδίσει, αλλά με την χθεσινή του νίκη δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης για το ότι είναι καλύτερος από όλους: κυρίως πιο φορμαρισμένος την κατάλληλη στιγμή. Η ίδια ομάδα που λίγους μήνες πριν σε τρία ντέρμπι στη σειρά στην Τούμπα είχε μια ισοπαλία (με την ΑΕΚ) και δυο ήττες (από τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό) στην ίδια ακριβώς δοκιμασία τώρα έκανε τρεις νίκες και πήρε σε αυτή άριστα.  Τα πράγματα ξεκαθάρισαν και σε ότι έχει να κάνει με την κορυφή και στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης τετράδας. Μετά την νίκη του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΟ με 4-1 και την νίκη του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ με 2-0, ο μεν ΠΑΟΚ θέλει νίκη με τον Αρη στο Βικελίδης για να μην χάσει στο νήμα το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ, ο δε Ολυμπιακός πρέπει να μην χάσει στην Λεωφόρο για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Χθες πανηγύρισαν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Υπάρχουν όμως ενενήντα λεπτά ακόμα την Κυριακή και όλα μπορεί να αλλάξουν.

Ας ξαναθυμηθούμε μερικά πράγματα που συνέβησαν την χθεσινή καθοριστική αγωνιστική.

https://i0.wp.com/www.tovima.gr/wp-content/uploads/2024/05/15/PAOK.jpg?w=1080&ssl=1

Ο παλιός νόμος της Τούμπας     

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου πίστευε πως στην σειρά των τριών ντέρμπι που ο ΠΑΟΚ έπρεπε να κερδίσει στην Τούμπα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα το πιο δύσκολο ήταν αυτό με την ΑΕΚ και το πιο εύκολο αυτό με τον ΠΑΟ. Ετσι προχώρησε σε κάποιες  αλλαγές, σε σχέση με την ενδεκάδα που κέρδισε το ματς με τον Ολυμπιακό, ίσως έχοντας ήδη στο μυαλό του και το ματς με τον Αρη, στο οποίο μια νίκη πλέον του δίνει τίτλο. Βρήκαν θέση στην βασική ενδεκάδα αυτή τη φορά ο Οτο αντί του Σάστρε, ο Οζντόεφ αντί του Σβαπ, ο Ντεσπότοφ αντί του Ζιφκοβιτς και ο Μουργκ αντί του Κωνσταντέλια. Ο μικρός έμελλε γρήγορα να πάρει τη θέση του Αυστριακού που τραυματίστηκε και έφυγε από το ματς στο 18’ . Υπήρξε μάλιστα και ο δημιουργός του πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ: στο 37’ εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος που έκανε ο Πέρεθ, γύρισε τη μπάλα στον Τάισον και ο Βραζιλιάνος εύκολα έκανε το 1-0. Κι ο ΠΑΟΚ ξέρουμε πως όταν ανοίγει το σκορ δεν χάνει ποτέ.

Το τελικό σκορ νίκης (4-1) μαρτυρά την μεγάλη διαφορά των δυο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ ήταν compact όσο με τον Ολυμπιακό και στο πρώτο ημίχρονο δεν δέχτηκε φάση από τον ΠΑΟ. Δεν έκανε κι αυτός πολλά, αλλά πλην του γκολ είχε κι ένα δοκάρι με τον Τόμας στο δεύτερο λεπτό του ματς – σημάδι της συγκέντρωσής του: θυμίζω ότι και με την ΑΕΚ άνοιξε το σκορ γρήγορα.

Στο δεύτερο ημίχρονο το ματς άνοιξε. Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να το τελειώσει με τον Μπάμπα που όμως σούταρε κι αυτός στο δοκάρι. Δύο δοκάρια είναι πολλά για ένα τέτοιο παιχνίδι στο οποίο παίζεται κάτι παραπάνω από μισό πρωτάθλημα, αλλά πριν στον ΠΑΟΚ αρχίσουν να σκέφτονται διάφορα περί ατυχίας, είχε δοκάρι και ο Παναθηναϊκός όταν ο Κοτάρσκι σταμάτησε τον Σπόραρ. Η φάση ήταν καμπανάκι συναγερμού: ο ΠΑΟΚ κατάλαβε πως για να κλειδώσει το ματς χρειαζόταν ένα δεύτερο γκολ και το βρήκε με τον Ζίφκοβιτς που μπήκε στο ματς και το μετέτρεψε σε one man show. Στο 72΄ πολύ ψύχραιμα ο Σέρβος κάνει το 2-0 με πέναλτι που κέρδισε ο Σαμάτα από τον Γεντβάι. Στο 89’ δίνει στο μεγάλο αρχηγό τον ΠΑΟΚ Βιερίνα, που ήρθε κι αυτός από τον πάγκο, την δυνατότητα να κάνει το 3-1 σκοράροντας όπως τα χρόνια που έπαιζε δεξί εξτρέμ. Ο Ζίφκοβιτς κρατά το γκολ του 4-1 για τον εαυτό του και αποθεώνεται. Για τον ΠΑΟ έχει πετύχει το γκολ της τιμής ο Γερεμέγιφ στο 75΄μειώνοντας σε 2-1: μπήκε στο παιγνίδι στο 67΄μαζί με τον Μπλαντένοβιτς που του έκανε την ασίστ. Όμως αν αυτοί οι δυο σε κάτι βοήθησαν τον ΠΑΟ, η συμβολή των αλλαγών του Λουτσέσκου είναι εντυπωσιακή. Ο Κωνσταντέλιας έχει την ασίστ στον Τάισον που ανοίγει το σκορ. Ο Σαμάτα κερδίζει πέναλτι. Ο Βιερίνια σκοράρει και κάνει την Τούμπα να ριγήσει. Κι ο Ζίφκοβιτς σε μισή ώρα παρουσίας γίνεται MVP του ματς.  

Ραντεβού με την ιστορία

Η Τούμπα πανηγυρίζει και την νίκη του Ολυμπιακού και λογικά. Το μυαλό όλων ήταν μετά από ένα σημείο στο Καραϊσκάκη κι όχι στο φάντασμα του ΠΑΟ που κατέβηκε στην Τούμπα και έκανε μια εμφάνιση που σε κάνει να απορείς πως μέχρι δυο αγωνιστικές πριν διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟ είναι μάλλον τυχερός που πριν τον τελικό του κυπέλλου έχει το ματς με τον Ολυμπιακό: θα συσπειρωθεί και θα πρέπει να αντιδράσει. Το κάνει πάντα στα ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλό του.    

https://i0.wp.com/media.sportdog.gr/storage/photos/c_1050px_600px/202405/olympiacos62031.jpg?w=1080&ssl=1

Ακούστηκε το «εδώ είναι Πειραιάς»  

Η ΑΕΚ ήθελε μια νίκη στο Καραϊσκάκη για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ξεκίνησε επιθετικότερα και στο 7΄ έφτιαξε μια μεγάλη φάση όταν ο Λίβαϊ Γκαρσία βρέθηκε απέναντι από τον Τζολάκη και ζήτησε πέναλτι, αλλά το VAR συνέλαβε τον σέντερ φoρ της ΑΕΚ σε θέση οφσάιντ πριν δούμε ποια θα ήταν η απόφαση του διαιτητή. Ο Ολυμπιακός απάντησε μ’ ένα σουτ του ΕλΚαμπί που βρέθηκε απέναντι από τον Στάνκοβιτς που τον νίκησε. Γρήγορα έγινε κατανοητό τι θα προσπαθούσαν οι δυο προπονητές. Ο Μεντιλίμπαρ έχοντας τις απουσίες στην άμυνα του Ολυμπιακού (ξεκίνησαν ο νεαρός Αποστολοπουλος ως αριστερό μπακ και ο Ντόι ως στόπερ) απαίτησε πίεση, ώστε η μπάλα να παίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο προς την περιοχή της ΑΕΚ. Αν υποθέσουμε πως στον καιρό του Μεντιλίμπαρ υπάρχουν βασικοί, ο Ολυμπιακός έπαιζε με αυτούς στην επίθεση (Φορτούνη, Ποντένσε και ΕλΚαμπί) κι αυτό βοήθησε ώστε η ομάδα να είναι πιο λειτουργική.

Κι ο Αλμέιδα ψάχνοντας την νίκη που θα έδινε στην ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα εμπιστεύτηκε παιδιά του: τον Αραούχο και τον Λιβάι Γκαρσία στην επίθεση, τον Σιμάνσκι, τον Γκατσίνοβιτς και τον Πινέδα στη μεσαία γραμμή, και φυσικά τον Ελίασον, τον σκόρερ του γκολ της τελευταίας νίκης της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στην Opap Αρένα, ενώ επανέφερε και τον τερματοφύλακα Στάνκοβιτς. Ομως ο Αλμέιδα δεν εμπιστεύθηκε το παιγνίδι της ΑΕΚ. Η ομάδα του δεν έκανε κατοχή μπάλας, δεν ήταν πιεστική και απλά έκανε δυο πολύ προβλέψιμα πράγματα: έψαχνε αντεπιθέσεις με βαθιές μπαλιές προς τον Λιβάι Γκαρσία και έπαιζε αποκλειστικά σχεδόν από την πλευρά του νεαρού Αποστολόπουλου με τον Ελίασον. Θα μπορούσε να έχει ανοίξει το σκορ όταν στο 37΄ο Ελίασον έχασε την καλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου, όταν από γύρισμα του Γκαρσία σούταρε άουτ από πλάγια μεν πλην όμως σε άδειο τέρμα. Αλλά ο Ολυμπιακός, πριν φύγει το ημίχρονο, απάντησε με τρία σουτ (ένα του ΕλΚαμπί, ένα του Ποντέσνε και ένα του Φορτούνη), όλα αποτελέσματα κλεψιμάτων που έγιναν από τους μέσους του που κυριαρχούσαν. Δεν μιλάμε για κλασσικές ευκαιρίες, αλλά για ενδείξεις καλύτερης παρουσίας. Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι θα ήταν σκληρό καρύδι αυτή τη φορά.

Ο Ορτα πήρε το όπλο του

Ο Αλμέιδα έμαθε τα νέα από την Τούμπα, ότι ο ΠΑΟΚ κέρδιζε δηλαδή, κι έτσι προσπάθησε να κάνει την ΑΕΚ επιθετικότερη χρησιμοποιώντας τον Πινέδα σε ρόλο δεξιού μπακ και βάζοντας στο παιχνίδι τον Γιόνσον: ήθελε μεγαλύτερη σιγουριά στα μετόπισθεν και καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά αυτό δεν ήταν απλό καθώς ο Εσε, ο Τσικίνιο και ο Ορτα κυριαρχούσαν. Από την στιγμή που νεαρός Αποστολόπουλος αντιμετώπισε με θράσος τον Ελίασον ο Ολυμπιακός συνέχισε να κερδίζει μέτρα και να πιέζει. Όχι τυχαία το γκολ το βρήκε ένας μέσος του: ο Ορτα. Είχε δοκιμάσει στο 55΄να νικήσει τον Στάνκοβιτς από μακριά και δεν βρήκε εστία. Όταν όμως στο 64΄, μετά από μια επέμβαση του Στάνκοβιτς σε κεφαλιά του ΕλΚαμπί, βρήκε την μπάλα στρωμένη μπροστά του, με ένα σουτ από το ύψος της περιοχής την έστειλε στα δίχτυα, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Αλμέιδα που πριν το γκολ του Ορτα, είδε τον Φορτούνη να σημαδεύει στο 60’ το δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ, ρίσκαρε με τον Αμραμπατ αντί του Γκατσινοβιτς και τον Πόνσε αντί του Αραούχο κι αργότερα με τον Τζούμπερ αντί του αόρατου στην επανάληψη Λιβάι Γκαρσία. Η κίνηση του Αλμέιδα επέτρεψε στον Ολυμπιακό να βρει κάτι που έψαχνε σε όλο το παιχνίδι: κενούς χώρους. Οι αλλαγές του Αργεντίνου βοήθησαν την ΑΕΚ να φτάσει σε δυο τελικές προσπάθειες – δυο σουτ του Τζούμπερ. Αλλά από την στιγμή που ο Κίνι που μπήκε στο ματς κατάφερε να έχει είκοσι καλά λεπτά απέναντι στον Αμραμπατ, ο Ολυμπιακός έκανε τα πάντα να μοιάζουν εύκολα. Είχε ευκαιρία με τον Φορτούνη, κεφαλιά άουτ του Κάρμο από το πέναλτι και το Καραϊσκάκη πανηγύρισε το δεύτερο γκολ του Ορτα στο 92΄που σκόραρε κατά λάθος με σέντρα σουτ την οποία ο Στάνκοβιτς δεν μέτρησε σωστά. Ο Ολυμπιακός προσπέρασε τον ΠΑΟ και η ΑΕΚ για να πάρει το πρωτάθλημα χρειάζεται να μην περάσει ο ΠΑΟΚ από το Βικελίδης – φυσικά και να κερδίσει την Λαμία.

https://i0.wp.com/www.sportime.gr/wp-content/uploads/2022/01/karipidis_-_mantzios1.jpg?w=1080&ssl=1

Δύσκολο να καταλάβεις τον Αρη

Μπορεί να σταματήσει τον ΠΑΟΚ ο Αρης; Δύσκολα να το καταλάβεις βλέποντας τη νίκη του (2-4) στην Λαμία: το ματς ήταν κλασικό παιγνίδι τέλους σεζόν από αυτά που γίνονται για να γίνονται. Ο Ακης Μάντζιος έκανε πολλές αλλαγές στην βασική ενδεκάδα και ο Αρης που παρουσίασε αρχικά ήταν αγνώριστος: η Λαμία με γκολ του Τζανετόπουλου και του Μάλτση προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο. Αλλά αρκούσαν τρεις αλλαγές του προπονητή του Αρη για να αλλάξει εντελώς η εικόνα του. Μπήκαν ο Σαβέριο και ο Μοντόγια στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (αντί του Σουλειμάνοφ και του Φεράρι) και στο 70’ ο Φετφατζίδης αντί του Μανού Γκαρσία, που μετά τον τραυματισμό του δυσκολεύεται: ο Ελληνας παίκτης πέτυχε και γκολ, αυτό του 2-4. Υπέγραψαν την ανατροπή ο Μορόν (με γκολ στο 46΄και στο 76΄) και ο Φατόρε στον οποίο ο Μάντζιος δίνει ευκαιρίες. Ο Αρης κέρδισε και τώρα θα δούμε αν μπορεί να δώσει το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ μπλοκάροντας τον ΠΑΟΚ την Κυριακή στο Βικελίδης. Η αν θα τον δει να πανηγυρίζει στην έδρα του το τέταρτο και ίσως ωραιότερο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Η ιστορία είναι το μυστικό. Την Κυριακή κάποιος έχει ραντεβού μαζί της.     

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This