Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Δεν είναι καθόλου εύκολο να απορρίψει μια ελληνική ομάδα μια πρόταση που έρχεται από την Σάλτσμπουργκ για έναν Έλληνα 20χρονο ποδοσφαιριστή. Οποία και αν είναι αυτή η ελληνική ομάδα. Διότι ως μέλος της ευρωπαϊκής αγοράς μια ελληνική ομάδα πρέπει να έχει επίγνωση – να γνωρίζει δηλαδή ότι η Σάλτσμπουργκ, ή πιο σωστά η ιδιοκτήτρια εταιρεία της είναι κάποια που λειτουργεί με επιστημονικό τρόπο στην δημιουργία υπεραξιών στο ποδόσφαιρο. Ένας Έλληνας παίκτης τον οποίο βάζει στο μάτι αυτή η επιχείριση είναι κάποιος στον οποίο βλέπει την προοπτική να εξελιχθεί σε ποδοσφαιριστή επιπέδου μιας ομάδας από το top 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, η οποία θα έχει βλέψεις για την κατάκτηση του Champions League.

Το ενδιαφέρον της Σάλτσμπουργκ για τον Γιάννη Κωνσταντέλια είναι μεγάλο από τα Χριστούγεννα. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την απόκτηση ποδοσφαιριστών τον έχουν μελετήσει σε βάθος προκειμένου να βεβαιωθούν ότι φέρει τις προδιαγραφές που εκείνοι, ως οργανισμός, βάζουν για να επενδύσουν πάνω σε έναν παίκτη. Με άλλα λόγια, η Σάλτσμπουργκ δεν θέλει τον Κωνσταντέλια “για τη μόδα”. Τον θέλει επειδή βλέπει σε αυτόν την προοπτική να εξελιχθεί σε ποδοσφαιριστή του ανώτερου επιπέδου. Και επειδή έχει την τεχνογνωσία αλλά και την στρατηγική για να τον εξελίξει σε τέτοιο.

Δίχως να βάζω στη συζήτηση άλλες παραμέτρους, σχετικές με την διαπραγμάτευση, στην γενική εικόνα το συμφέρον μιας ελληνικής ομάδας που θέλει να χτίσει την φήμη ενός συλλόγου που “φτιάχνει” ποδοσφαιριστές για το υψηλότερο επίπεδο είναι να παραχωρήσει έναν παίκτη στην Σάλτσμπουργκ και όχι σε μια ομάδα από τα top 5 πρωταθλήματα. Διότι με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχημένης καριέρας για τον Κωνσταντέλια. Δηλαδή θα πετύχει κάτι παραπάνω από μια ακριβή πώληση. Είναι δεδομένο ότι αν ο Κωνσταντέλιας φτάσει στο μέλλον να παίζει – με σκαλοπάτι την Σάλτσμπουργκ ή και την Λειψία – σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ ο ΠΑΟΚ θα ωφεληθεί πολύ ως η ομάδα που τον “γέννησε”. Θα μεγαλώσει την φήμη του ως selling club. Και αυτός είναι ο στόχος που έβαλε το περασμένο καλοκαίρι, όταν άλλαξε επιχειρηματικό μοντέλο.

Δεν έχω γνώση των οικονομικών δεδομένων αυτής της υπόθεσης. Δηλαδή δεν γνωρίζω πόσα ακριβώς προσφέρει η Σάλτσμπουργκ και πόσα ζητεί ο ΠΑΟΚ, ούτε ξέρω αν είναι στη συζήτηση το ενδεχόμενο να κρατήσει ο ΠΑΟΚ ένα μέρος του εσόδου που θα προκύψει από την μεταπώληση του Κωνσταντέλια. Γι’ αυτό και μένω στην μεγάλη εικόνα. Και για να γίνω πιο κατανοητός, θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα: ακόμη και αν η Σάλτσμπουργκ και η Μίλαν κάνουν μια ισόποση προσφορά στον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ θα αυξήσει τις πιθανότητες να πολλαπλασιάσει το όφελός του μέσα από την συμφωνία με την Σάλτσμπουργκ. Εγγυήσεις δεν κυκλοφορούν στο ποδόσφαιρο. Είναι όμως βέβαιο ότι η Σάλτσμπουργκ κάνει τέτοιες κινήσεις με στρατηγικό πλάνο. Δεν είναι το ίδιο βέβαιο, ή τουλάχιστον δεν το δείχνει η προηγούμενη 5ετία, ότι κάνουν το ίδιο πολλοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

Είναι επιλογή για τον ΠΑΟΚ να αρνηθεί μια πρόταση και να κρατήσει τον Κωνσταντέλια για ακόμη έναν χρόνο; Προφανώς ναι. Αλλά μαζί με αυτή την απόφαση θα πάρει και το ρίσκο να δει την υπεραξία του Κωνσταντέλια να μένει ίδια ή και να μειωθεί μετά από έναν χρόνο. Διότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει σήμερα εξασφαλισμένη την παρουσία του σε έναν ευρωπαϊκό όμιλο – άρα δεν έχει βάσιμη πίστη ότι θα δώσει στον Κωνσταντέλια την ευκαιρία να δείξει περισσότερα στην Ευρώπη.

Στον Κωνσταντέλια, και τον ατζέντη του, τον Λεωνίδα Αθανασούλα δεν αναλογεί να κάνουν κάτι παραπάνω από το να περιμένουν την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη και την κατάληξη αυτής της υπόθεσης, διότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο ΠΑΟΚ, στον οποίο άλλωστε ο Κωνσταντέλιας έχει εμπιστοσύνη και γι’ αυτό υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής όμως που βλέπει την Σάλτσμπουργκ να τον ζητεί και ξέρει πόσο συνειδητή είναι η επιλογή της, δεν είναι εύκολο να πιστέψει ότι η καλύτερη επιλογή για εκείνον είναι η παραμονή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This