Επιλογή Σελίδας


Η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποια είναι λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιέχονται στις τροφές που καταναλώνουμε και μας προστατεύουν από την εποχιακή γρίπη και το κοινό κρυολόγημα;

 • Η βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση της δράσης των μακροφάγων κυττάρων που καταστρέφουν τους επικίνδυνους εισβολείς στο σώμα μας. Περιέχεται στα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και μανταρίνια, καθώς και στις τομάτες, στις πιπεριές, στα ακτινίδια και στο μπρόκολο.
 • Η βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, στα αυγά και στα μανιτάρια. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο για 5-30 λεπτά από τις 10:00 έως τις 15:00 μας βοηθά να παράγουμε τη βιταμίνη αυτή μέσω του δέρματος μας. Ο ρόλος της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης συμπτωμάτων της γρίπης είναι καθοριστικός.
 • O ψευδάργυρος, ο οποίος μπορεί να προσληφθεί από το προζύμι, τα δημητριακά ολικής, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και από το κρέας και το ψάρι.
 • Τα α και β καροτένια αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα καροτένια μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η κολοκύθα και τα καρότα είναι πηγές α-καροτένιου. Το β- καροτένιο το συνταντάμε στο κέιλ, τις γλυκοπατάτες, το μαρούλι, το σπανάκι, το κάρδαμο, τα καρότα κ.ά.

Εκτός από μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τα εξής:

 • Διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος.
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
 • Επαρκή ύπνο.
 • Ελαχιστοποίηση του στρες.
 • Μείωση της κατανάλωσης αλκόολ.
 • Τακτική άσκηση.
 • Λήψη προληπτικών μέτρων όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή της επαφής των χεριών, αν δεν έχουν πλυθεί σωστά με τα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά μας.

Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε για κανέναν ιό αν παίρνουμε μέτρα πρόληψης για μας και τους γύρω μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λίνα Βαρακλιώτη – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Η Λίνα Βαρακλιώτη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με επιπλέον σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitionerin Eating Disorders & Obesity, NCFED).

Παρέχει τις υπηρεσίες της,στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο αλλά και μέσω online συνεδριών.

Έχει διδάξει Διαιτολογία στο ΔΙΕΚ Βόλου, είναι σύμβουλος σε θέματα διατροφής στο The Cactus Yoga Studio στο Βόλο και επιστημονικός συνεργάτης της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας.

Η αγάπη της για την εκπαίδευση την οδήγησε στην ολοκλήρωση του προγράμματος της ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας.

Επίσης είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ.

Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές, αρθρογραφεί σε sites και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και workshops σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β΄ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων) στα πλαίσια του προγράμματος «Ακαδημία Γονέων», τo πρόγραμμα Pint Of Science κ.ά.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Pin It on Pinterest

Shares
Share This