Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Αν τον προσεγγίσεις από το ψυχικό και το πνευματικό κομμάτι, ο τελικός είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας για τους δύο προπονητές. Ο Ματίας Αλμέιδα δουλεύει όλες αυτές τις μέρες προκειμένου να “πείσει” τους ποδοσφαιριστές του ότι η σεζόν δεν τελείωσε στην φιέστα της κατάκτησης του πρωταθλήματος, σε μια προσπάθεια να τους κρατήσει “πεινασμένους” για επιτυχία. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δουλεύει όλες αυτές τις μέρες για να “πείσει” τους ποδοσφαιριστές του ότι μπορούν να κάνουν την σεζόν να δείχνει επιτυχημένη, σε μια χώρα που ξεχωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία με κύριο, αν όχι απόλυτο μέτρο, την κατάκτηση τίτλων.

Ο Αλμέιδα δεν είχε πολλά να κάνει για να μπουν οι ποδοσφαιριστές του με αυτοπεποίθηση στο τερέν του Πανθεσσαλικού σταδίου, διότι εκείνοι έχουν την ψυχολογία ενός γκρουπ που κατέκτησε τον μεγάλο τίτλο της σεζόν και – πιο ειδικά – επικράτησε στις 3 από τις 4 αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ στην διάρκεια της χρονιάς, με τελευταία παράσταση το 4-0 στις 26 Απριλίου. Ο Λουτσέσκου είχε και έχει πολύ περισσότερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι, αφενός επειδή η σεζόν στην Superleague δεν έκλεισε επιτυχημένα, με την πορεία στα play-offs, και αφετέρου λόγω της βαριάς ήττας από την ΑΕΚ.

Η στρατηγική

Και οι δύο θέλουν το τρόπαιο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν με την ίδια ιδέα παιχνιδιού να το κατακτήσουν. Μέχρι εδώ, ο Αλμέιδα έχει παίξει συντηρητικά μόνο απέναντι στον Παναθηναϊκό. Εδώ όμως πρόκειται για τελικό, και τον Αργεντινό θα τον δούμε για πρώτη φορά να ηγείται σε τέτοιας φύσης παιχνίδι. Δεν πρέπει λοιπόν κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δει μια πιο “συντηρητική” ΑΕΚ, που θα επιτίθεται με μικρότερο ρίσκο και με το μυαλό στην τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών της προκειμένου να μεταβούν αποτελεσματικά στην φάση άμυνας.

Λογικά αυτή την επιλογή θα κάνει ο Λουτσέσκου, επειδή έχει την γνώση ότι ο υψηλός ρυθμός ευνοεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, την ΑΕΚ. Όμως κι εδώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας έκπληξης, με έναν ΠΑΟΚ που θα ξεκινήσει σε υψηλό ρυθμό και με περισσότερο ρίσκο τον τελικό με όραμα να προηγηθεί και να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση παιχνιδιού.

Η τακτική

Και φτάνουμε στο τακτικό κομμάτι. Η εικόνα των τεσσάρων αναμετρήσεων, όταν κάποιος συγκρίνει τα στοιχεία της απόδοσης των ομάδων στις διαφορετικές παραμέτρους του παιχνιδιού, δείχνει υπεροχή της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ πέτυχε περισσότερα γκολ (1.75 ανά ματς – 0.5 ανά ματς), δημιούργησε μεγαλύτερης αξίας ευκαιρίες (xG: 1.6 – 0.69), σούταρε πολύ περισσότερο (14 – 5,7), δέχθηκε λιγότερα γκολ (0.5 – 1.75), προφανώς επέτρεψε χαμηλότερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο, έκανε περισσότερο παιχνίδι στο επιθετικό τρίτο του τερέν (125 ολοκληρωμένες πάσες – 97,5 για τον ΠΑΟΚ), ολοκλήρωσε περισσότερες πάσες – κλειδί ανά παιχνίδι (4.5 – 1.2). Σκάβοντας κανείς στο βάθος των στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης των δύο ομάδων μέσα από το Wyscout, ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι η ΑΕΚ είχε πιο αποτελεσματικά πλάνα παιχνιδιού. Η πρόκληση για τον Αλμέιδα είναι να κρατήσει στοιχεία της πεπατημένης που δημιούργησε και να ετοιμάσει κάποια τακτική τροποποίηση που θα δημιουργεί έκπληξη για τον αντίπαλο. Η πρόκληση για τον Λουτσέσκου είναι να απομονώσει τα στοιχεία που “λειτούργησαν” και να κάνει τροποποιήσεις προκειμένου τούτη τη φορά να βοηθήσει, με την τακτική, τους ποδοσφαιριστές να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

Με όλα αυτά στο μυαλό, ο θεατής μπορεί να περιμένει από την ΑΕΚ να πρεσάρει ψηλά στο τερέν τον ΠΑΟΚ για να του δημιουργήσει τα προβλήματα που κατάφερε να του δημιουργήσει σε προηγούμενα παιχνίδια, και να επιχειρήσει το ίδιο με το άμεσο πρέσινγκ που επιχειρεί κάθε φορά που χάνει την κατοχή της μπάλας. Δεδομένου ότι στα προηγούμενα παιχνίδια η ΑΕΚ έκανε πολύ παιχνίδι από το πλάι και της βγήκε, είναι πιθανό να στοχεύσει στις πλευρές κατά την επιθετική ανάπτυξη.

Σε σχέση με την κατοχή της μπάλας, τα τέσσερα προηγούμενα μεταξύ τους παιχνίδια δεν δημιούργησαν μοτίβο, δεδομένου ότι άλλοτε είχε περισσότερο την μπάλα η ΑΕΚ και άλλοτε ο ΠΑΟΚ. Η ιστορία δείχνει ότι και οι δύο προπονητές θέλουν την μπάλα, και δεδομένου ότι ανάμεσα στις δύο ομάδες η ΑΕΚ παίζει ποδόσφαιρο υψηλότερου ρίσκου, το αναμενόμενο είναι η ομάδα του Αλμέιδα να πραγματοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων. Στα τρία εκ των τεσσάρων παιχνιδιών η ΑΕΚ έκανε περίπου διπλάσιο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων – μόνο στο ματς της Τούμπας για τα play-offs ο ΠΑΟΚ είχε – κατά 3 – μεγαλύτερο αριθιμό επιθέσεων.

Και τι να περιμένει ο θεατής από τον ΠΑΟΚ; Ποδόσφαιρο χαμηλότερου ρίσκου, με περισσότερες “σίγουρες” κοντινές πάσες με όραμα να ελέγξει το παιχνίδι με την κατοχή και να ηρεμήσει με την μπάλα για να δημιουργήσει και να βρει χώρους για να επιτεθεί. Επιθετική νοοτροπία στην φάση άμυνας, με πρέσινγκ ψηλά και με άμεσο πρέσινγκ, με στόχο να τρέξει σε κάθε επανάκτηση της κατοχής ψηλά στο τερέν και να επιτεθεί έτσι σε κενούς χώρους. Άμεσες επιθέσεις, με τους αμυντικούς ή και τον τερματοφύλακα να ψάχνουν στο βάθος της επίθεσης, σημαδεύοντας στην πλάτη της τελευταίας αμυντικής γραμμής της ΑΕΚ όποτε τη βρουν τοποθετημένη ψηλά. Και εκπλήξεις στην εκτέλεση των στατικών φάσεων – κομμάτι παιχνιδιού πάνω στο οποίο επενδύει ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου. Στα 4 προηγούμενα ματς, ο ΠΑΟΚ είχε περίπου διπλάσια ευστοχία στις σέντρες από κόρνερ συγκριτικά με την ΑΕΚ.

Οι εκπλήξεις στον αντίπαλο

Είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές των δύο ομάδων έχουν περάσει αυτές τις μέρες βγάζοντας τα μάτια τους και καίγοντας το μυαλό τους πάνω στα όσα έχουν παρατηρήσει τόσο στα μεταξύ τους παιχνίδια όσο και στους τελευταίους αγώνες του αντιπάλου. Αν όχι βέβαιο, πρέπει να το θεωρούμε ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να επιφυλάσσουν και οι δύο εκπλήξεις στον αντίπαλο, δηλαδή τακτικές τροποποιήσεις που θα κάνει απρόβλεπτη την επιθετική ανάπτυξη ή την αμυντική λειτουργία. Συζητάμε για δύο εκ των κορυφαίων προπονητών στην Ελλάδα σήμερα, και δύο προπονητές που δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάλυση και πολύ χώρο έκφρασης στο επιτελείο των συνεργατών.

Ένα ματς – ένας τίτλος

Τόσο στο τακτικό κομμάτι όσο και σε αυτό της αγωνιστικής νοοτροπίας και της διαχείρισης των καταστάσεων, αυτό το ματς μας υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις. Και επειδή έχει την ιδιομορφία ενός αγώνα που κρίνει έναν τίτλο, έχει αυτή την πολύ βασική διαφορά συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα. Το γήπεδο θα είναι άδειο, αλλά το τερέν μας υπόσχεται δράμα και ποιότητα. Μακάρι αυτοί, δηλαδή οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές και να μας χαρίσουν ένα ματς που θα θυμόμαστε για τους καλούς λόγους.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This