Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Έχασε ο ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ που νίκησε τον Παναθηναϊκό που ισοφάρισε στο τελευταίο δευτερόλεπτο τον ΠΑΟΚ που έριξε τέσσερα στον Ολυμπιακό που ήρθε ισόπαλος με την ΑΕΚ και ήταν ισόπαλος με τον Παναθηναϊκό μέχρι να συμβούν τα γνωστά. Αν βάλουμε στη συζήτηση και τον Άρη, τότε η σύνοψη των ντέρμπι του πρώτου γύρου θα αρχίσει να μοιάζει πολύ με το γνωστό τραγουδάκι του Λουκιανού Κηλαηδόνη όπου όλοι τα φτιάχνουν με όλους («Που βαδίζουμε κύριοι»). Το «όλοι με όλους» βέβαια στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ακριβές. Η ΑΕΚ έχει δυο καθαρές νίκες (από πλευράς απόδοσης περισσότερο) κόντρα σε ομάδες του τοπ – 4, αυτή στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟ και αυτή με τον ΠΑΟΚ στην ΟΠΑΠ Αρένα. Ο ΠΑΟΚ έχει την εντυπωσιακή τεσσάρα με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης», ενώ έχασε την νίκη και στην Λεωφόρο ακριβώς στο τελευταίο δευτερόλεπτο και έχει παίξει και τα τρία ντέρμπι εκτός.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν έχουν νίκη στα ματς με τους άλλους διεκδικητές. Βεβαίως το μεταξύ τους παιχνίδι δεν τελείωσε ποτέ και δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε. Και ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κάποιος για το δίκαιο ή όχι της απόφασης, αυτή είναι που καθορίζει τη βαθμολογία μέχρι στιγμής. Ο ΠΑΟ είναι πρώτος επειδή πήρε το ντέρμπι στα χαρτιά, ο Ολυμπιακός είναι δεύτερος επειδή το έχασε στα χαρτιά και του αφαιρέθηκε και ένας βαθμός. Ακόμα κι αν η αναμέτρηση είχε συνεχισθεί και κέρδιζε τελικά ο ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός θα ήταν σήμερα πρώτος μαζί με τους Πράσινους, έχοντας εκείνον τον βαθμό (επαναλαμβάνω, δεν κρίνω την απόφαση, σχολιάζω το αδιαμφισβήτητο γεγονός). Σε αυτόν τον Ολυμπιακό που παραμένει σε τροχιά τίτλου ακόμα και με τον μηδενισμό, ο ΠΑΟΚ έβαλε τέσσερα. Σε αυτό τον ΠΑΟΚ που έβαλε τέσσερα στον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ έβαλε δύο αντί για τέσσερα.

Τέλος πάντων, το πιάνετε το νόημα: Σε ό,τι αφορά την μάχη του τίτλου, το φετινό πρωτάθλημα είναι μέχρι στιγμής ακόμα καλύτερο από το πολύ καλό περυσινό. Και τούτο διότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ μοιάζουν με πραγματικούς διεκδικητές. Πέρυσι, παρότι βαθμολογικά παρέμειναν κοντά μέχρι τα πλέι – οφ, δεν έπειθαν ότι θα αντέξουν. Φέτος πείθουν. Ασφαλώς δεν έχουν άπαντες τις ίδιες πιθανότητες. Στα δικά μου μάτια η ΑΕΚ παραμένει έστω και με μικρό προβάδισμα το φαβορί. Η Ένωση ήταν καλύτερη των αντιπάλων της και στα τρία ντέρμπι του πρώτου γύρου. Ελαφρώς καλύτερη του Ολυμπιακού, σαφώς καλύτερη του Παναθηναϊκού, ισοπεδωτικά καλύτερη του ΠΑΟΚ.

Σε σχέση με τους άλλους βέβαια (ειδικά από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ βρίσκει ρυθμό) έχει μεγαλύτερη έφεση να την πατάει κόντρα σε ομάδες εκτός της πρώτης πεντάδας. Οι ισοπαλίες με Πανσερραϊκό και Κηφισιά και η ήττα από τον ΟΦΗ το αποδεικνύουν. Ακόμα και στα Γιάννενα έπαιξε με τη φωτιά. Θεωρώ εντούτοις ότι και πάλι, ο τίτλος θα παιχτεί κυρίως στα ντέρμπι. Και εκεί η ομάδα του Αλμέιδα εξακολουθεί να δείχνει ισχυρότερη των ανταγωνιστών της.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε λάθος μετράει. Δεν θεωρώ ακριβώς «γκέλα» μια ήττα στο «Βικελίδης», ειδικά από την στιγμή που ο Άρης του Άκη Μάντζιου έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με το συνονθύλευμα που ξεκίνησε τη σεζόν. Τη θεωρώ όμως αποτέλεσμα από εκείνα που στο τέλος της χρονιάς ενδέχεται να κάνουν τη διαφορά.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This