Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Μία «επανάσταση» που ξεκίνησε η Γουλβς, δίχως να την κατακρίνω καθώς πολλάκις έχει αδικηθεί από τον VAR, ολοκληρώθηκε άμεσα. Είχαμε ψηφοφορία για τον VAR και οι ομάδες επέλεξαν να συνεχίσει να υπάρχει στην Premier League. Κατά την γνώμη μου, και όπως έχω πει σε πολλές περιπτώσεις, έπραξαν το σωστό. Είναι απαραίτητη η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο και «τρομάζω» και μόνο στην ιδέα, αν δεν υπήρχε αυτή και σφύριζαν απλώς ό,τι έβλεπαν οι Άγγλοι διαιτητές. Αυτοί είναι το πρόβλημα. Αυτός που τσεκάρει αυτό που βλέπει μέσω του VAR, είναι που πρέπει να αλλάξει. Και αν αυτοί δεν αλλάξουν ή δεν βελτιωθούν, σε 365 ημέρες από σήμερα, ενδεχομένως θα κάνουμε ξανά την ίδια συζήτηση! 

Και κάπως έτσι, ολοκληρώνεται και… επισήμως, όλη αυτή η ιστορία που αφορά τον VAR και την παραμονή του ή την αποχώρησή του από την Premier League, για την αγωνιστική περίοδο του 2024-25.

Οι Άγγλοι μίλησαν, οι ομάδες ψήφισαν και το αποτέλεσμα ήταν… συντριπτικό. Μόνο η Γουλβς ήταν αυτή που απέδειξε και εμπράκτως πως δεν θέλει να αποτελεί η τεχνολογία μέρος του επόμενου πρωταθλήματος και να σας πω την αλήθεια… Την συγκεκριμένη δεν την κατακρίνω.

Διότι οι «λύκοι» ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την εν λόγω «επανάσταση» και έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται αδικημένοι. Διότι παρότι υπάρχει ο VAR, η Γουλβς αδικήθηκε με τις αποφάσεις των διαιτητών που έκαναν την εμφάνισή τους. Τα λάθη σε βάρος της ήταν πολλά και είναι ακόμη περισσότερα, αν ανατρέξει κανείς σε όσα έχουν λάβει χώρα την τελευταία πενταετία, σε επίπεδο Premier League.

Ωστόσο, θέλω να πω για πολλοστή φορά, πως όσοι ζητούν την κατάργηση του VAR, δεν βλέπουν το δάσος, αλλά το δέντρο. Βλέπουν αυτό που τους συνέβη πρόσφατα, ξεχνούν το παρελθόν, δρουν παρορμητικά και έχουν την… απαίτηση να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Σε αυτό όμως, η Γουλβς αποδείχθηκε μόνη της, με τις υπόλοιπες ομάδες να τάσσονται υπέρ του VAR, πλην όμως με βελτιώσεις.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά σε όσα είπε η Premier League πως θα βελτιώσει, αντιλαμβάνεται πόσο απαραίτητα είναι όλα. Οι πιο γρήγορες αποφάσεις, η εξήγηση από πλευράς διαιτητών μίας επιλογής τους, όταν προκύπτει αλλαγή μέσω του VAR, οι γραμμές του οφσάιντ, η κάμερα και στις τελικές γραμμές του γηπέδου, ώστε να πάψει να υφίσταται και αυτή η συζήτηση, όπως στο Νιούκαστλ – Άρσεναλ και στο Άρσεναλ – Γουέστ Χαμ. Έχασαν σε αμφότερες περιπτώσεις οι Λονδρέζοι, με 1-0 και 0-2 αντίστοιχα. Και πολλοί θεωρούν πως… ίσως, ακόμη και το πρωτάθλημα χάθηκε εκεί!

Το πρόβλημα λοιπόν, για να γίνει για μία ακόμη φορά κατανοητό το τι συμβαίνει στην Premier League, έχει να κάνει με την ανικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού και όχι με την προβληματική χρήση της τεχνολογίας να βοηθήσει σε πιο δίκαιες αποφάσεις!

Άνθρωποι είναι πίσω από το μηχάνημα. Άνθρωπος θεώρησε πως ο Ντίας ήταν οφσάιντ κόντρα στην Τότεναμ και μετά δεν μπορούσε να το πάρει πίσω. Άνθρωπος δεν είχε υποδείξει το χέρι του Ρόδρι, στο ματς με την Έβερτον, προ διετίας. Άνθρωπος δεν έδωσε πέναλτι στον Ονάνα στην 1η αγωνιστική, ενώ η ίδια φάση μετά από καιρό, όταν δεν έπαιζε η Γουλβς, καταλογίστηκε ως παράβαση.

Και για την ακρίβεια, άνθρωποι που μερικές φορές είναι και διαιτητές σε αλλά ματς. Και φυσικά τις περισσότερες φορές τα κάνουν θάλασσα και στον έναν ρόλο και στον άλλον! Δεν είναι λοιπόν κανένα απολύτως πρόβλημα, στην διάρκεια της σεζόν, η τεχνολογία. Το να θέλουμε να καταργήσουμε τον VAR, είναι σαν να πιστεύουμε πως φταίνε τα αυτοκίνητα για τις θανατηφόρες συγκρούσεις και όχι οι οδηγοί!

Όσο λοιπόν και να υπάρχει η κουβέντα, όσες ψηφοφορίες και αν γίνουν, όσες φορές και αν αποφασίσουν οι ομάδες να υπάρχει η τεχνολογία και ο VAR στο ποδόσφαιρο, αν δεν βελτιωθεί η ποιότητα των διαιτητών, θα έχουμε τις ίδιες φωνές. Και ενδεχομένως, σε 365 ημέρες από σήμερα, να κάνουμε ακριβώς την ίδια συζήτηση!

Πηγή: England365