Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου
Από όποια πλευρά και αν την κοιτάξεις, η πώληση του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη από τον ΠΑΟΚ στην Βόλφσμπουργκ μοιάζει μια επιτυχημένη κίνηση. Για τον ΠΑΟΚ είναι μια συμφωνία με υψηλό αντίτιμο, αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να εισπράττει άμεσα τα περίπου 12 εκατ. €. Και είναι μια κίνηση συμβατή με την ιδέα του Ιβάν Σαββίδη για να συντηρήσει ο ΠΑΟΚ στην αγορά τη φήμη ενός selling club, το οποίο δεν πουλάει φθηνά. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ εμφάνισε πριν από 2 χρόνια ένα “δικό του προϊόν” – ένα παιδί που δεν είχε κλείσει τα 19 του χρόνια και ερχόταν από την ακαδημία του στην πρώτη ομάδα, τον “εκμεταλλεύθηκε” αθλητικά, δεδομένου ότι ο Κουλιεράκης αφήνει πίσω έναν τίτλο στη Superleague και μια πορεία μέχρι τους 8 του Conference League, και τώρα εξαργυρώνει την υπεραξία που δημιούργησε πουλώντας τον. Και τα κάνει όλα αυτά κρατώντας και ένα ποσοστό στην μεταπώλησή του. Αυτή είναι μια υπόθεση βγαλμένη από τον τρόπο που λειτουργούν τα καλύτερα selling clubs της Ευρώπης, σαν τον Αγιαξ.

Κοιτάζοντάς την από την πλευρά του Κουλιεράκη, αυτή δείχνει μια πολύ καλή απόφαση. Εξαργυρώνει την πορεία της 2ετίας και μεταναστεύει σε μια ομάδα που μοιάζει με καλό σκαλοπάτι για την καριέρα του. Επιλέγει έναν σύλλογο που έρχεται από μια κακή σεζόν – άρα με τον πήχη των απαιτήσεων να μην είναι πολύ ψηλά, αλλά και έναν σύλλογο που φέτος έχει βλέψεις 8αδας στην Bundesliga και όραμα να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Κυρίως όμως πηγαίνει να συνεργαστεί με έναν πολύ καλό προπονητή, τον Ρολφ Χάσενχουτλ, για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρεσβεύει το ποδόσφαιρο της αιχμής και όχι κάτι ξεπερασμένο ή παλιακό. Ο Κουλιεράκης πάει σε ένα κλαμπ που τον έχει πείσει με λόγια και πράξεις (κόστος αγοράς, ετήσια αμοιβή) ότι τον αποκτά για να τον κάνει πυλώνα της νέας ομάδας και πάει να συνεργαστεί με έναν προπονητή που μπορεί να του αναβαθμίσει το λογισμικό ώστε να του βάλει μια πιστοποίηση για το ελίτ επίπεδο στην Ευρώπη, δηλαδή για το επόμενο βήμα. Προφανώς παίζει ρόλο και το γεγονός ότι το μοντέλο παιχνιδιού που πρεσβεύει ο Χάσενχουτλ είναι συμβατό και με τα χαρακτηριστικά του Κουλιεράκη αλλά και με το μοντέλο παιχνιδιού με το οποίο εξοικειώθηκε ειδικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν στον ΠΑΟΚ. Ο ατζέντης του, ο Πασχάλης Τουντούρης μπορεί να νιώθει ότι δίνει στον παίκτη του την ευκαιρία να πατήσει γερά σε ένα σκαλοπάτι που θα τον ετοιμάσει περισσότερο για το επίπεδο των ομάδων που μετέχουν μόνιμα στο Champions League.

Τι μένει, για να συμπεράνει κανείς ότι έχουν όλα πάει καλά για τον ΠΑΟΚ; Να αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστεύεται ο Ιβάν Σαββίδης τις μεταγραφικές κινήσεις και ουσιαστικά την εκτέλεση του σχεδιασμού είχαν κάνει αφενός καλή προετοιμασία και αφετέρου καλή εκτέλεση στα βήματα για την αναπλήρωση του κενού που αφήνει ο Κουλιεράκης. Προτού αποχωρήσει ο “Κούλιε”, ο ΠΑΟΚ ήδη είχε ζητήματα στο κέντρο της άμυνάς του – δηλαδή είχε/έχει ένα ρόστερ που χρειάζεται αναβάθμιση στους στόπερ. Κανείς λοιπόν εύκολα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον ΠΑΟΚ να βρει άμεσα τουλάχιστον τον αντικαταστάτη του Έλληνα αμυντικού, αν όχι και ακόμη έναν στόπερ.

Όσοι νοιαζόμαστε για την Εθνική Ομάδα χαμογελάμε ήδη στην ιδέα ότι ένας από τους πιο υποσχόμενους κεντρικούς αμυντικούς μας πηγαίνει για μεταπτυχιακό στην Bundesliga και πέφτει στα χέρια ενός προπονητή που είχε δείξει πολύ καλά πράγματα και στο γερμανικό αλλά και στο αγγλικό πρωτάθλημα. Όσοι θέλουμε να βλέπουμε τις ελληνικές ομάδες να λειτουργούν με σύγχρονη αντίληψη χαιρόμαστε που βλέπουμε έναν μεγάλο σύλλογο να δείχνει πώς γίνεται να “φτιάχνει” ποδοσφαιριστές, να τους εκμεταλλεύεται αθλητικά και έπειτα να τους πουλάει ώστε να μην χρηματοδοτείται μόνο από την τσέπη του μεγαλομετόχου του. Και όσοι θέλουμε ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και το να κάνουν σημαντικές ευρωπαϊκές πορείες οι ελληνικές ομάδες, περιμένουμε να δούμε την επιλογή του ΠΑΟΚ για την αναπλήρωση του κενού που αφήνει ο Κουλιεράκης.

Πηγή: Gazzetta