Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Στην αποψινή εμβόλιμη και προτελευταία αγωνιστική των play off όλα δείχνουν ότι θα ξεκαθαρίσει το ποιος θα κερδίσει το πρωτάθλημα. Ακόμα κι αν δεν έχουμε μαθηματική ανάδειξη πρωταθλητή, θα γνωρίζουμε ποιος την τελευταία αγωνιστική θα χρειάζεται μια νίκη για να πάρει τον τίτλο. Τον διεκδικούν στην πραγματικότητα, κι όχι με βάση τα μαθηματικά που δίνουν ψεύτικες ελπίδες σε όλους, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Η ερώτηση είναι ποιος από τους δυο το πρωτάθλημα το αξίζει. Η ερώτηση είναι εύκολη, η απάντηση δύσκολη.

Ποιος το αξίζει από τους δύο;

Μοιάζουν σε λίγα

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ μοιάζουν σε πολύ λίγα. Εχουν ωστόσο ένα τουλάχιστον κοινό χαρακτηριστικό που δικαιολογεί το γιατί θα πέσουν στο νήμα για την κατάκτηση του τίτλου: ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν την σεζόν τους με τους ίδιους προπονητές που μάλιστα τους είχαν και πέρυσι και θα τους έχουν και του χρόνου. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως σε επίπεδο προετοιμασίας (αλλά και διαχείρισης των εντάσεων της σεζόν) έκαναν καλή δουλειά. Από κει και πέρα οι διαφορές τους είναι μεγάλες.

  

Η πιο μεγάλη αρετή του ΠΑΟΚ αφορά την αποτελεσματικότητα της επίθεσης του. Φέτος στις διοργανώσεις που πήρε μέρος πέτυχε πάνω από 130 γκολ, επίδοση που οφείλεται αφενός στο ότι έδωσε πολλά παιχνίδια και αφετέρου στο ότι έχει μία επίθεση εξαιρετικά λειτουργική. Ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε σε αυτή οκτώ παίκτες (Τάισον, Ζίφκοβιτς, Κωνσταντέλια Μπράντον Τόμας, Ντεσπότοφ, Μουργκ, Σαμάτα και το νεαρό Τζίμα) και πήρε ό,τι κατά καιρούς χρειάστηκε σχεδόν από όλους, καταλήγοντας βέβαια στο να χρησιμοποιεί ως βασικούς τους πρώτους τέσσερις. Ο ΠΑΟΚ έδειξε στη διάρκεια της χρονιάς ότι αγαπάει τις αντεπιθέσεις και ότι τιμωρεί όποια ομάδα του δίνει χώρους – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχε και λύσεις απέναντι σε κλειστές άμυνες. Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 21 γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο επίδοση πραγματικά σπάνια κι αυτά τα γκολ δεν τα βρήκε όλα σε αντεπιθέσεις. Στα δύο τελευταία ματς με την ΑΕΚ πχ πέτυχε τέσσερα γκολ μετά το 80΄, ενώ η Ενωση αμυνόταν προσπαθώντας να διαφυλάξει το υπέρ της 2-0 στην Οpap Arena και το υπέρ της 1-2 στην Τούμπα. Το ότι o ΠAOK κατάφερε και στις δύο περιπτώσεις να φτάσει στην ανατροπή με γκολ στο τέλος, πράγμα που είχε κάνει και στην Τούμπα στο 1-1 με την Ενωση στην κανονική περίοδος του πρωταθλήματος, μπορεί κάποιος να πει ότι μάρτυρα γιατί ο ΠΑΟΚ αξίζει περισσότερο το πρωτάθλημα: αν μη τι άλλο έχει περισσότερη πίστη. Αλλά σε ένα πρωταθλητή χρειάζονται κι άλλα.

Πέταξε πολλούς βαθμούς

Παρόλο που πέταξε συνολικά 22 βαθμούς με γκολ που δέχτηκε μετά το 80’ η ΑΕΚ στη διάρκεια της χρονιάς ήταν σταθερότερη από τον ΠΑΟΚ κυρίως χάρη στα καλά της αποτελέσματα στα ντέρμπι. Στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος στα ματς με τους τέσσερις πρωτοπόρος (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Άρη) η ΑΕΚ συγκέντρωσε 16 βαθμούς. Στα play off στα αντίστοιχα ματς κι ενώ πρέπει να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό απόψε στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ έχει 13. Ο ΠΑΟΚ στην κανονική περίοδο στα παιχνίδια με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Άρη έκανε μόνο 9 βαθμούς. Στα play off έχει πάει καλύτερα καθώς έχει ήδη 10, ενώ πρέπει να παίξει απόψε με τον Παναθηναϊκό και την Κυριακή με τον Άρη. Η ΑΕΚ έκανε περισσότερους βαθμούς στα ματς που κρίνουν τίτλους στην κανονική διάρκεια κι ο ΠΑΟΚ για να της πάρει το πρωτάθλημα πρέπει να κάνει περισσότερους βαθμούς από αυτή στα play off.

Σταθερή ενδεκάδα και υποχρεωτικό rotation  

Ο ΠAOK έχει μια σταθερότερη εντεκάδα, μολονότι ο Λουτσέσκου στη διάρκεια της χρονιάς χρησιμοποίησε πολλούς παίκτες. Η ενδεκάδα του είναι δεδομένη και όπως έγραφα και τις προάλλες στην πραγματικότητα τα διλήμματα που έχει κάθε φορά ο Λουτσεσκου είναι ελάχιστα. Ο Αλμέιδα αντιθέτως έκανε πολύ περισσότερο rotation φέτος και γιατί η ΑΕΚ είχε σκληρά ευρωπαϊκά παιχνίδια στην αρχή της περιόδου, αλλά και γιατί ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς που υποχρέωσαν τον προπονητή σε μερικές περιπτώσεις να ψάξει και λύσεις που λίγοι περίμεναν. Στη διάρκεια της χρονιάς είδαμε όχι μόνο τον Σιμάνσκι στόπερ, αλλά και τον Πινέδα αριστερό χαφ και μάλιστα στο κρίσιμο ματς με τον Παναθηναϊκό.  

Πόνσε και Τάισον

Υπήρξαν παρεμβάσεις των προπονητών που άλλαξαν τις ομάδες; Ναι κυρίως στην περίπτωση της ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα βρήκε τελικά τρόπο να αξιοποιήσει τον Πόνσε που μετά τον Ιανουάριο αποδέχτηκε σε παίκτης-κλειδί της ΑΕΚ, αφού τα γκολ του κάλυψαν τις συχνές απουσίες των Λιβάι Γκαρσία και Αραούχο αλλά και το ντεφορμάρισμα του Τζούμπερ. Από την άλλη ο Λουτσέσκου πιστώνεται ότι κράτησε στην βασική εντεκάδα του ΠΑΟΚ δύο μικρούς, τον Κουλιεράκη και τον Κωνσταντέλια, που μάλιστα κουβάλησαν αρκετά την ομάδα στις πλάτες τους. Ο Ρουμάνος μας έχει παρουσιάσει φέτος ένα Τάισον σε καταπληκτική κατάσταση: αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει το πρωτάθλημα είναι ο ΜVP του. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλύτερη μπάλα από πέρσι αλλά η ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της χρονιάς βρήκε ένα τρόπο να κερδίζει τα παιχνίδια (μπαίνοντας δυνατά και ανοίγοντας το σκορ νωρίς) που δεν μας είχε δείξει την προηγούμενη χρονιά. Επίσης ο πάγκος της ΑΕΚ ήταν περισσότερο μεγάλος και χρήσιμος από τον αντίστοιχο του ΠΑΟΚ. Και για αυτό το ποδόσφαιρο της ΑΕΚ ήταν και φέτος πιο πιεστικό, αν όχι και πιο αποτελεσματικό.  

Οι δύο αγωνιστικά μοιάζουν μόνο σε ένα αλλά πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό:  έζησαν χωρίς ιδιαίτερο άγχος προβλήματα που και οι δύο είχαν στην άμυνα. Η ΑΕΚ έχει δεχτεί 33 γκολ στο πρωτάθλημα που είναι πολλά για επίδοξη πρωταθλήτρια. Ο ΠΑΟΚ δεν δέχτηκε γκολ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έπειτα από 13 παιχνίδια που δεχόταν τουλάχιστον ένα. Οποιος κι αν κερδίσει τον τίτλο δεν μπορούμε να πούμε ότι τον έχει κερδίσει από την άμυνα του. Αλλά άμυνα αξιόπιστη στο πρωτάθλημά μας φέτος δεν είχε κανείς.     

Για να κερδίσουν

Ποιος αξίζει περισσότερο το πρωτάθλημα; Οι δύο τελευταίες αγωνιστικές θα απαντήσουν σ’αυτή την ερώτηση. Και οι δυο ανταγωνιστές έχουν πρέπει να κάνουν πράγμα που δεν έχουν ξανακάνει για να το κερδίσουν. Η ΑΕΚ για να το πάρει από απόψε πρέπει να κάνει νίκη στο Καραϊσκάκη αποδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας την αποτελεσματικότητα της στα ντέρμπι – πράγμα που την διακρίνει από το ξεκίνημα της χρονιάς – ωστόσο δυο νίκες της ΑΕΚ στο ίδιο πρωτάθλημα στην έδρα του Ολυμπιακού δεν είναι κάτι συνηθισμένος. Ο ΠΑΟΚ όλα δείχνουν πως για να τα καταφέρει να πάρει τον τίτλο πρέπει να κάνει τέσσερις νίκες στη σειρά σε ντέρμπι (για τον ΠΑΟΚ θα είναι ντέρμπι και το ματς με τον Αρη στο Βικελίδης), κάτι που δε θυμάμαι να έχει κάνει ποτέ στην ιστορία του. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί. Και ο ένας και ο άλλος, για να κερδίσουν τον τίτλο, πρέπει να γράψουν ιστορία.

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This