Η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού ήταν τέτοια που του έφερε την δεύτερη καλύτερη επίδοση που έχει κάνει φέτος στο πρώτο ημίχρονο στην επανάκτηση της κατοχής της μπάλας κοντά στην αντίπαλη εστία. Πήρε 9 φορές πίσω την μπάλα ψηλά στο τερέν, δημιουργώντας την καλύτερη επίδοσή του στο φετινό πρωτάθλημα. Και αυτό δεν συνέβη επειδή ήταν αποτελεσματικότερος στις μονομαχίες – το ποσοστό του ήταν χαμηλότερο από το συνηθισμένο του. Συνέβη επειδή ήταν καλύτερες οι τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών του και οι αποφάσεις τους για να ενεργήσουν, και επειδή τόσο το προπονητικό επιτελείο όσο και οι παίκτες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού διάβαζαν πολύ καλά το παιχνίδι των αντιπάλων τους. Ο Ολυμπιακός το κατόρθωσε αυτό απέναντι στην ομάδα που είχε την μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (87% στο α’ ημίχρονο) από αυτές που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. “Έδειξε” ως αδύναμο κρίκο έναν ποδοσφαιριστή, τον Εσίτι που είχε 89% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του (24 εύστοχες σε 27 πάσες) και έχασε μόνο μια φορά την κατοχή της μπάλας στο δικό του μισό του τερέν. Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός παρέμενε συγκεντρωμένος και έτοιμος να εκμεταλλευτεί το όποιο λάθος του αντιπάλου του, κι έτσι κατάφερε να τιμωρήσει δύο λάθος επιλογές του Εσίτι.
Σε αυτό το 45’λεπτο ο Ολυμπιακός δημιούργησε τις περισσότερες κλασικές ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει στο πρώτο ημίχρονο αγώνα του φετινού πρωταθλήματος (xG: 1.46), και αυτό δεν το πέτυχε επειδή δημιούργησε περισσότερες επιθέσεις από το συνηθισμένο του, αλλά επειδή ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεών του με τελική προσπάθεια. Με άλλα λόγια, επειδή είχε συγκέντρωση και αποφασιστικότητα στο τελικό στάδιο των επιθέσεων με συνέπεια να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της άμυνας του ΠΑΟΚ. Το ποσοστό ολοκλήρωσης των επιθέσεων ήταν 46% – διπλάσιο από τον μέσο όρο του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου των αγώνων του (23%).
Χωρίς να κάνει μεγάλες κατοχές (κοντά στον μέσο όρο του, των 5 πασών ανά κατοχή), ο Ολυμπιακός ανέβασε πολύ τον ρυθμό της ανάπτυξης των επιθέσεών του (17.06 πάσες ανά “καθαρό” λεπτό κατοχής της μπάλας – πολύ κοντά στο φετινό ρεκόρ του) και έτσι κατάφερε να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα.
Σε όλο το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός επέτρεψε μόνο μια ευκαιρία στον ΠΑΟΚ, ένα σουτ του Σβαμπ από θέση εντός περιοχής στο 35’. Και αυτή ήταν η 2η καλύτερη αμυντική επίδοση του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο αγώνα πρωταθλήματος, μετά από εκείνη απέναντι στον Απόλλωνα (0 σουτ). Στην ανάλυση της συμπεριφοράς του Ολυμπιακού και σε αυτό το κομμάτι ο παρατηρητής διαπιστώνει ότι η ομάδα του Μαρτίνς δεν ξεπέρασε τον φετινό εαυτό της στις αμυντικές μονομαχίες· και εδώ ήταν οι τοποθετήσεις της που έκαναν την διαφορά, σε συνδυασμό φυσικά με τις επιλογές των αντιπάλων.
Όσο περισσότερο αναλύει κανείς την απόδοση του Ολυμπιακού στο α’ ημίχρονο του ντέρμπι τόσο περισσότερο εμπεδώνει την διαπίστωση ότι αυτή ήταν η πιο “μυαλωμένη” εμφάνιση της ομάδας του Μαρτίνς στο φετινό πρωτάθλημα. Αποτελεσματικό αγωνιστικό πλάνο που στόχευε να εκμεταλλευτεί αδυναμίες που είχε δείξει ο αντίπαλος στα προηγούμενα παιχνίδια του και καλή αγωνιστική νοοτροπία που οφείλεται στην αποτελεσματική ψυχική και πνευματική προετοιμασία. Στοιχεία που αποδείχθηκαν αρκετά για να κάνουν την διαφορά και να αποφασίσουν τον νικητή σε ένα ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός ήταν πνευματικά και ψυχικά πιο δυνατός από τον ΠΑΟΚ, και αυτό ήταν που αναγνώρισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου μέσα από την δημόσια παραδοχή της ανωτερότητας του αντιπάλου του και το σχόλιό του ότι η δική του ομάδα δεν είχε την νοοτροπία ομάδας που πιστεύει ότι μπορεί να πάρει θετικό αποτέλεσμα.
Πηγή: Gazzetta