Επιλογή Σελίδας

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Απριλίου 2023, ελάχιστοι πίστευαν έτσι κι αλλιώς ότι ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει κάτι από το ματς την ΑΕΚ στην ΟΠΑΠ Αρένα. Και αυτοί  οι ελάχιστοι μηδενίστηκαν όταν ο Κάργας στο 10ο λεπτό σε μια ακατανόητη για την εμπειρία του ανοησία (ευτυχώς δηλαδή που δεν τραυμάτισε τον Γιόνσον) άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο από το 10ο λεπτό. Ο σημερινός ΠΑΟΚ κόντρα στην σημερινή ΑΕΚ, στην νέα, καυτή της έδρα, με αριθμητικό μειονέκτημα ήταν βέβαιο ότι απλώς θα μετρούσε γκολ. Όπως και συνέβη. Το συμπέρασμα προκύπτει μόνο του: Οι «Ασπρόμαυροι» κάνουν διαρκώς βήματα προς τα πίσω εδώ μια τετραετία – με κάποια ξεσπάσματα και ορισμένες ωραίες βραδιές σίγουρα, πάντως οπισθοχωρούν. Φέτος θα τερματίσουν εκτός πρώτης δυάδας μετά από έξι χρόνια, ενδεχομένως και εκτός πρώτης τριάδας.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και τελικά το περίφημο «πρότζεκτ» που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι να χτίζεται είναι επιτυχημένο ή όχι;

Η κάπως καφενειακή προσέγγιση λέει ότι απλώς ο Ιβάν σταμάτησε να βάζει λεφτά. Ναι, εντάξει, αλλά ακόμα και φέτος που ο ΠΑΟΚ άλλαξε προσέγγιση στις μεταγραφές, διαθέτει το δεύτερο μπάτζετ στην κατηγορία, ενώ έδωσε πολλά λεφτά για να φέρει παίκτες που θα έπαιρναν υποτίθεται υπεραξία. Ακόμα και με την καινούργια πολιτική λοιπόν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στη χρηματοδότηση, όσο στο που πάνε αυτά τα λεφτά.  

Ο Ζοσέ Μπότο έφερε παίκτες από τους οποίους ο ΠΑΟΚ πήρε πράγματα, όπως ο Νάρει, ο Ράφα Σοάρες ακόμα και ο Μπράντον Τόμας. Αλλά ο Κοτάρσκι (έκανε τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση την Τετάρτη) είναι η μόνη επιτυχημένη μεταγραφή του Πορτογάλου όσον αφορά ποδοσφαιριστή σε νεαρή ηλικία. Ο Φελίπε για διάφορους λόγους ενάμιση χρόνο παλεύει να βρει θέση στην ενδεκάδα (όταν βρήκε, εκεί στις αρχές του χειμώνα και μέχρι να τραυματιστεί, ήταν πολύ καλός για λίγα ματς), ο Ντάντας είναι καλός παίκτης μα δεν ανήκει στον ΠΑΟΚ και σίγουρα δεν έχει δείξει ότι αξίζει ρήτρα τεσσάρων εκατομμυρίων για το 50% των δικαιωμάτων του, Κουαλιάτα, Ρικάρντο πέρασαν και δεν ακούμπησαν προς το παρόν. Ο Σάστρε επίσης είναι καλός παίκτης, όχι κάτι ιδιαίτερο. Άρα, η λογική της επένδυσης σε παίκτες – στοιχήματα, αγωνιστικά δεν απέδωσε. Οικονομικά ενδεχομένως να αποδώσει αφού μια καλή πώληση, του Κοτάρσκι π.χ.  μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη σε σχέση με το κόστος όλων των υπολοίπων. 

Αντιθέτως, εκείνο που απέδωσε και αγωνιστικά και οικονομικά είναι η επένδυση στις ακαδημίες. Αν ο ΠΑΟΚ φέτος έχει λόγους να χαμογελά, πέρα από την πιθανότητα κατάκτησης του Κυπέλλου, αυτοί είναι ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης.

Πάμε και στον Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος παρουσίασε φέτος μια ομάδα η οποία ήταν χειρότερη των αντιπάλων της σε ελάχιστα παιχνίδια (τα δυο με την ΑΕΚ στην Αθήνα και τα δύο με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, παρότι κέρδισε το πρώτο). Μια ομάδα επίσης η οποία παρότι έπαιξε κατά διαστήματα πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, σε πολλά ματς που ήταν καλύτερη των αντιπάλων της έχασε βαθμούς. Είναι πρώτη άλλωστε στην συγκεκριμένη κατηγορία (χαμένοι βαθμοί σε παιχνίδια που υπερείχε). Ακούγεται λογικό αν σκεφτούμε ότι ο ΠΑΟΚ φέτος στηρίχθηκε σε πολλούς νεαρούς και η αποτελεσματικότητα έρχεται και με την εμπειρία. Υπό αυτήν την έννοια ο Λουτσέσκου κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με το υλικό που διαθέτει, άρα και η δουλειά του κρίνεται επιτυχημένη. Δεν μπορεί να μπει ο ίδιος να βάλει την μπάλα στα δίχτυα, μπορεί; 

Όχι. Θα μπορούσε ωστόσο να παρουσιάσει μια ομάδα που δεν θα κατέρρεε στα πλέι οφ με τέσσερις ήττες ήδη σε τέσσερα ντέρμπι και μόλις μια, οριακή, νίκη επί του Άρη. Ο ΠΑΟΚ με τον Ραζβάν κάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πολύ κακή post season (που λένε και στο χωριό μου) και καθώς ο προπονητής του δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν σε αυτήν την ψυχοφθόρα διαδικασία, το 0 στα 2 που καταγράφει είναι λογικό να προκαλεί κάποιον προβληματισμό. Ξέρουμε ότι ο Λουτσέσκου στο Κύπελλο δεν αποκλείεται με τίποτα. Ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος βρίσκει την άκρη, παρά τα όποια προβλήματα ώστε οι ομάδες του να παίξουν καλά και σωστά. Δεν έχουμε δει στην διετία της επιστροφής του, την  πνευματική σκληράδα και ετοιμότητα που χαρακτηρίζουν τις ομάδες του. Και δεν είμαστε ή τέλος πάντων δεν είμαι βέβαιος για την ειλικρινή του διάθεση να ενσωματώνει νεαρούς ποδοσφαιριστές  αφού συνήθως το πράττει μόνο όταν δεν έχει άλλες λύσεις. Και δεν είμαι και καθόλου βέβαιος πια κατά πόσον μπορεί να διαχειριστεί καλά τα πλέι – οφ.  

Εν κατακλείδι, στα δικά μου μάτια , όπως κι αν τελειώσει η σεζόν, δεν θα είναι επιτυχημένη. Ούτε ακριβώς αποτυχημένη. Θα είναι όμως, βασικά είναι ήδη, πισωγύρισμα. Ο ΠΑΟΚ θα μπει στο προσεχές καλοκαίρι έχοντας απόσταση να καλύψει από τους ανταγωνιστές του. Με το σκεπτικό του προηγούμενο καλοκαιριού δεν ξέρω αν μπορεί να τα καταφέρει. Αντιθέτως αν ποντάρει στο σχήμα που του έδειξε η ίδια η ζωή, νεαροί από τις ακαδημίες συν έμπειροι και ικανοί παίκτες για τα δύσκολα, ενδέχεται να παρουσιάσει κάτι καλύτερο από το φετινό, συμπαθητικό κατά διαστήματα μα  μπερδεμένο και μάλλον ξενέρωτο «πρότζεκτ» των πολλών, χαμένων στοιχημάτων. 

Υ.Γ. Οι Λουτσέσκου και Μπότο, παρά τα όσα ανέφερα πριν (η κριτική άλλωστε επιβάλλεται να γίνεται), πρέπει να στηριχθούν. Ουσιωδώς. Διότι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν καλή δουλειά. Η αλήθεια είναι τους περιμένει και πάλι δύσκολο έργο, αφού εκεί που μιλούσαμε για δυο – τρεις ποιοτικές προσθήκες στις μεταγραφές, τα πλέι – οφ έδειξαν σε όλους με τον πιο σκληρό τρόπο  ότι οι ανάγκες είναι σαφώς και πιεστικά περισσότερες. 

Πηγή: Sdna

Pin It on Pinterest

Shares
Share This