Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Πρώτο ντέρμπι λοιπόν! ΠΑΟΚ εναντίον Παναθηναϊκού. Ο «άνετος» ΠΑΟΚ που κατάφερε και πάλι να περάσει αβρόχοις ποσί την τρικυμία του αποκλεισμού από τη Μάλμε (το μεγαλύτερο “όπλο” του είναι αυτό, πώς περνά τις τροκυμίες!!!), έκανε στο τέλος κάποιες από τις μεταγραφές που χρειαζόταν και έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης κατά τη διάρκεια της σεζόν με μεγάλο όπλο τον Ραζβάν.

Από την άλλη ο πιεσμένος Παναθηναϊκός που έχει ξεκινήσει με «-5» από Astera Aktor και Athens Kallithea και μέχρι να ξεκινήσουν τα ματς του Conference League τον Οκτώβριο θα εξαρτάται ψυχολογικά από την εγχώρια αγορά. Δηλαδή από τα αποτελέσματα στο σημερινό ματς και εναντίον Πανσερραϊκού, ΑΕΚ, Ολυμπιακού! Είναι νέα ομάδα, έχει καινούριο προπονητή, του έκατσε και το πιο δύσκολο πρόγραμμα στο πρώτο δίμηνο! Ομως… ας πρόσεχε!

Μόνος του ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε τεράστιο – πιθανώς τελικά και αβάσταχτο – βάρος στον εαυτό του ενόψει αυτής της τετράδας αγώνων μέχρι την επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω των αγώνων της εθνικής ομάδας. Είναι σαφώς συνυπεύθυνοι παίκτες και προπονητικό τιμ για όσα συνέβησαν στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, αλλά δεν έχει νόημα πια να κοιτάζουν πίσω.

Φρέσκα κουλούρια, από σήμερα στην Τούμπα! Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός συνήθως νικά μια φορά το χρόνο στις τελευταίες σεζόν. Όμως ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα την οποία αποδεδειγμένα «δεν έχει» ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά με την ΑΕΚ και κυρίως τον Ολυμπιακό, από τον οποίο μετράει μία ήττα στα τελευταία 13 ματς!

Τι ταιριάζει σήμερα στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό

Η κουβέντα προφανώς περιστρέφεται γύρω από τον Αλόνσο, όμως είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι θα κάνει ο Λουτσέσκου απόψε. Χαμηλά μέτρα, υπομονή, πίεση πίσω από τη μπάλα και έμφαση στα κλεψίματα για αντεπιθέσεις; Δηλαδή το παιχνίδι στο οποίο κυρίως βασίστηκε πέρυσι ο ΠΑΟΚ, ειδικά στα ντέρμπι; Η’ προσπάθεια για κυριαρχία, με κατοχή μπάλας, με passing game, με ορμητικότητα; Μάλλον το πρώτο! Ισως με εξαίρεση το πρώτο 20λεπτο. Εναντίον της Μάλμε την πλήρωσε με έξι γκολ σε δύο ματς την… ορμητικότητα. Δεν έχει ανάγκη να ρισκάρει. Αν το κάνει, θα κινδυνεύσει να το πληρώσει από Ιωαννίδη, Τετέ, Μαντσίνι, Πελίστρι.

Και ο Παναθηναϊκός με το τρομερό πρόβλημα στο αμυντικό transition; Αυτός κι αν πρέπει να προσέξει το «άπλωμά» του! Επειδή έχει την ατομική ποιότητα και την ταχύτητα μεσοεπιθετικά, αλλά και μεγάλα προβλήματα στη μεσαία γραμμή του και στη γενική συνοχή του, πρέπει πρωτίστως να έχει τον έλεγχο του ματς σε αργό τέμπο. Ελα όμως που αυτή η ομάδα του Αλόνσο έχει περισσότερα στοιχεία «Τερίμ» και λιγότερα «Γιοβάνοβιτς» έως τώρα! Ακόμα και στα αποτελέσματά της και στις εμφανίσεις της: καλύτερος στα «μεγάλα» ματς, κάκιστος στα «μικρά» ματς! Δύσκολο να μεταμορφωθεί σε ένα παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός, τώρα πια που έχει και λύσεις από τον πάγκο για τη μεσαία γραμμή του, πρέπει να επαναξιολογήσει το 4-2-3-1 με «δεκάρι». Είτε το δεκάρι είναι ο Μπακασέτας, είτε ο Τετέ, είτε ο Τζούρισιτς. Στα δικά μου μάτια δεν την έχει ακόμα αυτή την πολυτέλεια, δεν είναι τόσο δουλεμένος για να υποστηρίξει αυτή τη διάταξη σε μεγάλα ματς. Ισως και στα «μικρά»! Στα δικά μου μάτια είναι πιο ταιριαστό σ’ αυτή τη φάση να παίξει με 4-3-3 και δυο οκτάρια (Μαξίμοβιτς – Τσέριν με τον Ουνάχι στον πάγκο), αλλά δεν το βλέπω πολύ πιθανό…

Η κουβέντα για τον Αλόνσο και τα στοιχεία… Τερίμ

Oσο για τον Φερνάντο Αλόνσο; Οι φήμες περί αντικατάστασής του σε περίπτωση ήττας του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ, ώστε ο Παναθηναϊκός να περάσει το μεταβατικό διάστημα του επόμενου αγώνα με τον Πανσερραϊκό και να παίξει με διαφορετικό προπονητή τα επόμενα σερί ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, δίνουν και παίρνουν εδώ και καιρό. Ομως είναι μόνο… φήμες. Δεν αποτελούν προϊόν ρεπορτάζ. Το μόνο δεδομένο, λοιπόν, είναι ότι αν σήμερα ο Παναθηναϊκός βρεθεί με ήττα στο «-8» από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ η θέση του Ντιέγκο Αλόνσο θα καταστεί επισφαλής.

Μπορεί να είναι ήδη επισφαλής! Μπορεί εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την τραγική εμφάνιση εναντίον της Athens Kallithea (2-2 με γκολ του Τετέ στα τελευταία λεπτά), ο Παναθηναϊκός να ψάχνει ήδη προπονητή ώστε να είναι έτοιμος δια παν ενδεχόμενο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι όπως είχε δηλώσει στην Athens Voice ο Γιάννης Αλαφούζος, είχε αρχίσει την αναζήτηση προπονητή δυόμιση μήνες προτού τελικά απολυθεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς (26 Δεκεμβρίου). «Είχαµε αρχίσει να ψάχνουµε από τον Οκτώβριο για διαθέσιµους προπονητές, γιατί έβλεπα ότι το πράγµα είχε αρχίσει να κακοφορµίζει. Έβλεπα ότι στα δύσκολα παιχνίδια δεν είχαµε την ορµή και το πάθος που θα χρειαζόµασταν για να προσπαθήσουµε να κερδίσουµε. Μετά τη Μακάµπι αποφάσισα ότι πρέπει να γίνει η αλλαγή» είχε πει τότε ο μεγαλομέτοχος του Τριφυλλιού.

Με τη Μακάμπι Χάιφα (5 Οκτωβρίου) ο Παναθηναϊκός είχε κάνει κακή εκτός έδρας εμφάνιση και είχε «αποδράσει» με ισοπαλία 0-0 χάρη στην καταπληκτική απόδοση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Συνεπώς, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Παναθηναϊκός να ψάχνει ήδη νέο κόουτς, συμπτωματικά πάλι μετά από ισοπαλία με κάκιστη απόδοση, αυτή εναντίον της Athens Kallithea. Όμως αυτό δεν είναι διασταυρωμένο. Το βέβαιο είναι ότι αν το Τριφύλλι ηττηθεί στην Τούμπα ο Αλόνσο θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Το παράλογο «πρέπει» του Παναθηναϊκού

Τη θέση μας, βέβαια, την έχουμε επαναλάβει: επειδή ο Παναθηναϊκός έκανε καλές μεταγραφές, επειδή ο Παναθηναϊκός έδωσε περισσότερα χρήματα από τους ανταγωνιστές του, δεν συνεπάγεται ότι «πρέπει» να πάρει το πρωτάθλημα. Πρέπει να το διεκδικήσει, δεν θα είναι αποτυχία αν δεν το πάρει. Είναι παράλογο ποδοσφαιρικά με τόσο ισχυρό ανταγωνισμό να πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα που έχει τόσες αλλαγές στην ενδεκάδα της και η μοναδική από τους «τέσσερις» που έχει νέο προπονητή.

Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι ο Αλόνσο είναι ο κόουτς που μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό κάποια στιγμή στον τίτλο. Εξετάσεις δίνει ακόμα. Και θα συνεχίσει να δίνει, αν σήμερα φύγει χαμογελαστός από την Τούμπα. Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι αν θα καταφέρει να χτίσει μια ομάδα που θα αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά των παικτών της ώστε και να παίρνει θετικά αποτελέσματα και να παίζει καλό ποδόσφαιρο.

Του Ιβάν του πήρε τέσσερις – πέντε μήνες μετά την έναρξη της σεζόν για να το «βρει», σε χρονιά που ο Παναθηναϊκός είχε τερματίσει τέταρτος και Κυπελλούχος…

Πηγή: Gazzetta