Του Γιάννη Σερέτη
Ούτε το Βόλο, λοιπόν, δεν πρόλαβε ο Ντιέγκο Αλόνσο. Εγινε και ο Παναθηναϊκός… παλιός, αγαπημένος Ολυμπιακός που όταν έβγαζε διάψευση για προπονητή μετρούσες ώρες για την ανακοίνωση του επόμενου. Μάθημα προς όλους μας: αποδείχθηκε ότι ο Αλόνσο ήταν τελειωμένος και ότι το μόνο που έλειπε ήταν ένα mail από τον διάδοχό του. Ε, λίγες ώρες μετά από το θετικό απαντητικό mail της πλευράς του Ρουί Βιτόρια, ήρθε και η απόλυση του Oυρουγουανού που ήταν έτοιμος να ταξιδέψει σήμερα στην Αγγλία για την κηδεία του Τζορτζ Μπάλντοκ! Μην τα ξαναλέμε, ο Αλαφούζος δεν «πιάνεται» σ’ αυτά, μπορεί να κάνει το οτιδήποτε, οποτεδήποτε. Είναι ο ορισμός του απρόβλεπτου. Αν και, εδώ που τα λέμε, το τέλος του Αλόνσο ήταν προβλεπόμενο. Όταν πας «εβδομάδα με εβδομάδα» και «ματς με ματς» από εκείνο το αλησμόνητο 2-2 εναντίον της Athens Kallithea που έμοιαζε με μίξη Μπάγερν – Μπαρτσελόνα, ε, κάποια στιγμή θα σπάσει το σκοινί.
Εσπασε το σκοινί με τον Τερίμ, έσπασε το σκοινί με τον Αλόνσο. Δυο αλλαγές προπονητών (χωρίς να συνυπολογίζεται η θητεία του καλού Χρήστου Κόντη) προτού καν συμπληρωθεί χρόνος από την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αντε να δούμε πόσα χαρτιά θα τραβήξει ακόμα ο Αλαφούζος μέχρι να του κάτσει η «κέντα – χρώμα», πόσους προπονητές θα αλλάξει μετά το μεγαλύτερο σφάλμα της θητείας του ως προς τις επιλογές του για τον πάγκο της ομάδας του…
Τι θα θυμόμαστε για τον Αλόνσο
Για τον Αλόνσο προφανώς δεν θα στενοχωρηθεί κανείς. Εκανε, χωρίς να ευθύνεται, τρομερά προβληματική προετοιμασία. Εχασε τον Ιωαννίδη για μεγάλο διάστημα. Πιέστηκε αφόρητα με το “πρέπει” για ευρωπαϊκή πρόκριση στους ομίλους. Ηταν τρομερός δουλευταράς και είχε πάρα πολύ καλό τιμ. Ομως δεν βρήκε ποτέ ποδοσφαιρική ταυτότητα. Υποτίμησε με τις επιλογές του πολλά ματς του πρωταθλήματος στην αρχή του. Δεν διαχειρίστηκε σωστά την πίεση. Και προσωπικά θα θυμάμαι με θετικό πρόσημο μόνο την παράταση με τον Αγιαξ, το δεύτερο ημίχρονο με τη Λανς, το πρώτο μέρος με τον Ολυμπιακό και το ματς με τον Αρη. Λίγα, πολύ λίγα…
Ηταν στο όριο θραύσης πάρα πολύ καιρό, αλλά όταν αρχίζουν και οι ύβρεις επί προσωπικού, όπως την προηγούμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ (στο καλύτερο ματς του Παναθηναϊκού, τι ειρωνεία!) τότε το πράγμα χοντραίνει. Ουδείς θα πει ότι η απόφαση του Αλαφούζου ήταν λάθος. Ουδείς «εξασφαλίζει» ότι η επιλογή του Βιτόρια θα είναι επιτυχής. Αλλωστε, εκτός της μοναδικής εξαίρεσης του Μαρίνου Ουζουνίδη που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο Παναθηναϊκός επί Αλαφούζου έχει… μεγάλη πετυχεσά στις αλλαγές μεσούσης της σεζόν: από Φάμπρι και Στραματσόνι, μέχρι Μπόλονι και Τερίμ. Ολοι αποτυχημένοι!
O Ρουί Βιτόρια σαφώς έχει πιο «δυνατό» όνομα από τον Αλόνσο. Εχει κάνει πρωταθλητισμό με την Μπενφίκα (δύο πρωταθλήματα σε τέσσερις σεζόν, σε πρωτάθλημα παρόμοιου ανταγωνισμού με το ελληνικό), έχει φτάσει μέχρι τον προημιτελικό του Champions League to 2016, όταν αποκλείστηκε δύσκολα από την Μπάγερν (1-0, 2-2). O Κώστας Μήτρογλου, ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ο Ανδρέας Σάμαρης, ο Λιούμπομιρ Φέισα, o Φίλιπ Τζούρισιτς για δύο παιχνίδια, αλλά και παικταράδες όπως ο Ρουμπέν Ντίας, ο Ζοάο Φέλιξ, ο Γκονσάλο Γκέδες, ο Ζόνας, ο Ταλίσκα, ο Ελισέου, ο Σάλβιο, ο Πίτσι, ο Γκριμάλδο, ακόμα και ο γερο-Λουιζάο (τότε…), ο Λίντελεφ, ο Χιμένες, ο Σεφέροβιτς έχουν συνεργαστεί μαζί του.
Σούπερ ανερχόμενος μέχρι που πήγε στην Αλ Νασρ μετά τη Μπενφίκα (πρωτάθλημα και ημιτελικός Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ σε δύο χρόνια). Εν συνεχεία είχε μια αποτυχημένη σεζόν στην Σπαρτάκ Μόσχας, απολύθηκε από την εθνική Αιγύπτου δυόμισι χρόνια πριν από τη λήξη του τετραετούς διάρκειας συμβολαίου του, ήταν υποψήφιος για αρκετές «εξωτικές» ομάδες από το καλοκαίρι, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη.
Το… καταπληκτικό πρόγραμμα για τον Βιτόρια
Ευέλικτος στις διατάξεις που επιλέγει: και 4-4-2 με Ζόνας – Μήτρογλου θυμόμαστε και 4-3-3 έχουμε δει από την Μπενφίκα στις ευρωπαϊκές νίκες της επί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, και με τρεις στόπερ έχει παίξει στη Σπαρτάκ Μόσχας. Συνήθως προτιμά το 4-3-3, όμως φαίνεται ότι προσαρμόζεται στο υλικό του. Ερχεται σε πολύ περίεργο timing. Δεν θα τον υποδεχθεί κανείς με δάφνες, δεν θα τον υποδεχθεί κανείς με γιούχες. Εχει στρωτό πρόγραμμα μπροστά του με Βόλο, Λαμία, Παναιτωλικό, Ατρόμητο, Αστέρα, Λεβαδειακό και Καλλιθέα μέχρι τα Χριστούγεννα! Όλα τα ντέρμπι τα «έβγαλε» ο Αλόνσο, ο Πορτογάλος έχει τη δυνατότητα για την αντεπίθεση στο πρωτάθλημα! Και ασφαλώς ακόμα πιο στρωτό πρόγραμμα στο Conference League, με Τζουργκάρντεν (πολύ κρίσιμο ματς την επόμενη Πέμπτη!), Ελσίνκι, Νιου Σεντς, Ντινάμο Μινσκ.
Δεν θα κουβαλά το βάρος που είχε δημιουργήσει ο Αλόνσο στον εαυτό του και στον Παναθηναϊκό, αλλά προφανώς χρειάζεται πλέον και μεγαλύτερη βοήθεια από τους παίκτες. Θα είναι έτοιμος ο Ιωαννίδης, δεν έχει ούτε έναν σοβαρά τραυματία και σύντομα, εντός του επόμενου μήνα και αφού έχει σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το ρόστερ και έχει πάρει μια γεύση 4-5 αγωνιστικών από το πρωτάθλημα, θα κληθεί να κάνει και τις μεταγραφικές εισηγήσεις του. Τι νομίζετε, πως αργούν οι χειμερινές μεταγραφές; Εδώ βγήκαν τα χριστουγεννιάτικα στα μαγαζιά! Πώς είπατε; Αν πρέπει να «κόψει» ο Παναθηναϊκός για να πάρει παίκτες; Μπα, αυτά είναι για άλλα μαγαζιά. Ο Παναθηναϊκός τρέχει τη φάση του «είμαι large, μπορώ να πληρώνω και πέντε – έξι συμβόλαια για να ‘κάθονται’»…
Πηγή: Gazzetta