Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Χατζή

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 ήρθαν στο φως περίπου 300.000 αρχεία από την εποχή της χούντας και αποδείχτηκε πως το καθεστώς παρακολουθούσε συστηματικά τις αθλητικές, προσωπικές και οικονομικές δραστηριότητες του Βραζιλιάνου άσου.

“Είναι όλα δημόσια. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ελευθερίας της πληροφορίας για τις οικογένειες των θυμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας”, σχολίασε ο κυβερνήτης του São Paulo, Geraldo Alckmin, επισημαίνοντας πως ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία.

Οι αξιωματούχοι εκείνης της περιόδου είχαν φυσικά «φακελώσει» οποιονδήποτε θεωρούσαν «επικίνδυνο» για το καθεστώς. Τα αρχεία δημοσίευσε η πολιτεία του São Paulo σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν όσα περισσότερα στοιχεία για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο στην οποία υπέστησαν τρομερές διώξεις οι Αριστεροί και οι φίλα προσκείμενοι σε αυτούς.

Επισήμως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία σκοτώθηκαν πάνω από 500 πολίτες, αριθμός μικρός σε σχέση με τις εκατόμβες των νεκρών που άφησαν πίσω τους οι χούντες του Pinochet στη Χιλή και του Videla στην Αργεντινή. Όμως χιλιάδες Βραζιλιάνοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν ή στερήθηκαν τα πολιτικά τους δικαιώματα…

Η πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, η οποία υπήρξε η ίδια θύμα βασανιστηρίων αλλά και φυλακισμένη κατά τη διάρκεια της χούντας, αποφάσισε πρόπέρσι να συσταθεί μια επιτροπή για να διερευνήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος.

Τα αρχεία που ήρθαν στο φως λοιπόν αποκάλυψαν πως οι αρχές τότε παρακολουθούσαν συστηματικά τον Pelé στη δεκαετία του `70, ιδίως τα οικονομικά του αλλά αποδείχτηκε πως η χούντα ήταν πίσω από την επίθεση που έγινε στο σπίτι του θρυλικού ποδοσφαιριστή το 1973 στο Santos.

Εκτός από τον Pelé αποδείχτηκε ότι η χούντα είχε φακέλους και για άλλους διάσημους Βραζιλιάνους, όπως τον τραγουδιστή Roberto Carlos, τους τηλεπαρουσιαστές Silvio Santos και Hebe Camargo, καθώς και τον συγγραφέα Monteiro Lobato.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία ενός άλλου μεγάλου παλαίμαχου άσου, του Romário, μαζεύτηκαν 50.000 υπογραφές για να διερευνηθεί η σχέση του νυν προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, José Maria Marin με τη χούντα…

Πηγή: Otherside Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This