Επιλογή Σελίδας


Της Νίκης Μπάκουλη

Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε 12 τις επιτυχίες της σε 17 αγώνες στη φετινή Euroleague, με το πέρασμα της από το ‘Sinan Erdem’ και το 73-65 επί της Αναντολού Εφές. Μεταξύ αυτών που συνέβησαν, ήταν τα 14/35 τρίποντα των Blancos. Ο Ρούντι Φερνάντεθ είχε 3/6. Ο Σέρχιο Γιούλ είχε 1/5. Προμετρήθηκαν στο θέμα που ανέδειξε η επίσημη ιστοσελίδα των ‘μερένγκες’. Βάσει αυτού, το δίδυμο των παικτών που διάβασες είναι στις κορυφαίες θέσεις των σκόρερ τρίποντων, στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσεις.

Πλέον ο Γιούλ έχει 477 και ο Φερνάντεθ 472. Είναι στο Νο3 και το Νο4 της ιστορικής λίστας, που έχει τον Βασίλη Σπανούλη στο Νο2 (501). Στην κορυφή ‘κάθεται’ ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, με 623 εύστοχα τρίποντα. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έκανε σαν σήμερα, πριν οκτώ χρόνια την καλύτερη εμφάνιση του στο σύνολο αυτών που είχεστη Liga Endesa (689 από τη σεζόν 1997-98 έως αυτήν του 2017-18 που ‘έριξε’ αυλαία).

Έφτασε στους 33 πόντους, με 12/13 σουτ (είχε 5/5 τρίποντα), το βράδυ που άρπαξε 6 ριμπάουντ και έδωσε 3 ασίστ, όπως έφτανε στο ασύλληπτο 44 του index rating (παραμένει το καλύτερο που ‘χει φτάσει ποτέ παίκτης των Καταλανών σε Clásico, με τον Νίκολα Μίροτιτς να πλησιάζει στο προ ημερών 87-82, όταν έφτασε το 41). Θα έλεγες πως ήταν ο λόγος που η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει τη Ρεάλ 96-89. Για την ιστορία, το πρωτάθλημα το είχαν πάρει οι Μαδριλένοι, επικρατώντας 3-2 των ‘μπλαουγκράνα’ στη σειρά των τελικών.

Έκανε την ‘bomba’ τέχνη, για να νικά τους αδελφούς του

Στις 3 του περασμένου Ιουνίου εμφανίστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα το ντοκιμαντέρ που είχαν ετοιμάσει για το θρύλο του οργανισμού, με τίτλο ‘Es la Bomba’. Η πρώτη εικόνα είναι από την μπασκέτα που έφτιαξε ο πατέρας του, στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου όπου ήταν το σπίτι τους. Δεν τους άνηκε η αυλή. Παρ’ όλα αυτά είχε δώσει 1500 pesetas για να κάνει ένα δώρο στο γιο του. Το έβαλε στα πέντε μέτρα, ύψος. Ο Χουάν Κάρλος γύριζε από το σχολείο, έτρωγε και πήγαινε για σουτ. “Δεν μας άνηκε ο χώρος, αλλά είχε μπασκέτα” εξηγεί. “Εκεί, στο μικρό χώρο που υπήρχε διαθέσιμος, έμαθα να σουτάρω, με αντιπάλους τους αδελφούς μου. Για να τον νικήσω, έπρεπε να βάλω ‘bomba‘.


Έως τότε, έκανε σουτ στη μικρή μπασκέτα που υπήρχε στο δωμάτιο που μοιραζόταν με τον έναν από τους αδελφούς του (συνολικά η οικογένεια είχε τρία αγόρια -ο Χουάν Κάρλος ήταν ο βενιαμίν). Χρησιμοποιούσε μπαλάκι του τένις. Άπαξ και άρχιζε τα σουτ, δεν σταματούσε.

Στην αυλή, για να δουλέψει τη λόμπα των σουτ του χρησιμοποιούσε ένα μεγάλο κλαδί ‘σαν να προσπαθούσε να σκοράρει πάνω από παίκτη, ύψους 2.20’. Όταν ο δεύτερος γιος της φαμίλιας, Ρικάρντο στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα (ήταν 14 ετών), ο γεννημένος στις 13 Ιουνίου του 1980 Juan Carlos Navarro Feijoo τον ακολούθησε. Ήταν 7 χρόνων. ‘Ερχόταν με τον πατέρα μας στα παιχνίδια μου, στο ‘Picadero’ και στο ημίχρονο έμπαινε στο παρκέ και έκανε μακρινά σουτ‘. Ο κόσμος τον χειροκροτούσε.

Ο Χοάν Μόντες, προπονητής της ‘Μπάρσα’ τη σεζόν 1997-98 και τη 2004-05 είπε πως “μια μέρα έφτασα στο γήπεδο και άκουσα κάποιον να κάνει σουτ. Νόμισα πως ήταν ένας από τους παίκτες μου. Μπήκα στα αποδυτήρια και είδα κάποιον που δεν ήταν στην ομάδα”. Ο Αίτο Ρενέσες (προπονητής της ομάδας από το 1998 έως το 2002) θυμάται και ότι η μπάλα ήταν πιο μεγάλη από εκείνον ‘παρ όλα αυτά σκόραρε! Ήταν απίστευτος‘. Σταματούσε τα σουτ, όταν ενημερωνόταν πως βγαίνει η ομάδα για προθέρμανση. Ο πρωταγωνιστής εξηγεί πως κάθε φορά που έβλεπε γήπεδο μπροστά του, έμπαινε και έκανε σουτ. ”Όταν είχε κόσμο στις εξέδρες, μου άρεσε περισσότερο. Δεν φοβόμουν. Εκμεταλλευόμουν την ευκαιρία που είχα να κάνω ό,τι μου άρεσε πιο πολύ στη ζωή”.

Ο Ρικάρντο έμεινε τέσσερα χρόνια στους ‘μπλαουγκράνα’ (στην U16 και την U18). Ο μικρός αδελφός του έμεινε για πάντα.

Η διαδρομή άρχισε από τη St. Feliu. ‘Μπορούσες να καταλάβεις πως είναι διαφορετικός, από τον τρόπο που έπαιρνε την μπάλα και ντρίμπλαρε, σε εκείνη την ηλικία, όταν ήταν φυσικό ταλέντο‘ πρόσθεσε ο Ρικάρντο. Ο Αντόνιο Μαθέιρας, scout της Μπαρτσελόνα ήταν αυτός που ειδοποίησε τα αφεντικά για την ύπαρξη ενός μοναδικού αγοριού. Όταν αναζήτησαν τα καλύτερα νιάτα του έθνους για την U14, άρχισαν από εκείνον. Ο Σαλβαδόρ Αλεμάνι, πρόεδρος του οργανισμού στον τομέα των τμημάτων από το 1986 έως το 2003 ενημέρωσε πως εκείνη την εποχή, υπήρχε συνεργασία με ομάδες όπως η St. Feliu ‘και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τον Ναβάρο’.

Ο Μαθέιρας μίλησε με τον πατέρα του. ‘Με ρώτησε αν συμφωνούσα να δοκιμαστεί ο Χουάν Κάρλος στο ‘Picadero’. Συμφώνησα και τον πήγα στο γήπεδο, όπου ήταν δυο παιδιά τα οποία είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το ένα μέτρο ύψους. Ο Χουάν Κάρλος ‘χανόταν’ όταν ήταν ανάμεσα τους. Σκέφτηκα πως δεν υπήρχε περίπτωση να τον κρατήσουν‘. Έκανε λάθος.

“Χρωστώ πάρα πολλά στον πατέρα μου, από όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα ως μωρό. Έφευγε νωρίς από τη δουλειά (έπαιρνε άδεια από το εργοστάσιο όπου δούλευε τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα έκανε τη βραδινή βάρδια του φύλακα), για να με πάει στις προπονήσεις και τις παρακολουθούσε από τις εξέδρες -δεν πήγαινε καν, να πάρει έναν καφέ. Ήταν πάντα εκεί, στα ταξίδια, στα εκτός έδρας ματς”. Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Για τα περαιτέρω, μπορείς να παρακολουθήσεις το ντοκιμαντέρ, όπου θα δεις και υλικό από τις πρώτες μέρες του Ναβάρο στα γήπεδα. Τότε που δεν είχε ύψος, δεν είχε δύναμη και παρ’ όλα αυτά διακρινόταν ‘χάριν του χαρίσματος που διέθετε και έχουν λίγοι μπασκετμπολίστες’. Στο πρώτο του παιχνίδι (ένα φιλικό) σούταρε από το κέντρο. Ο προπονητής του, Μικελίτο Λόπεζ Αβρίλ τον ρώτησε ‘τι κάνεις παιδί μου;’. Του απάντησε ‘εσείς δεν μας είπατε να σουτάρουμε, όταν είμαστε μόνοι, αλλιώς θα είμαστε δειλοί -και ότι δεν θέλετε δειλούς στην ομάδα;’. Ήταν ‘εκτελεστής’ από τότε”.

Για το τέλος σου άφησα το τι κάνει τώρα. Από τον Ιούλιο του 2019 τελεί χρέη υπεύθυνου των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Δεν πηγαίνει κάθε μέρα, από τις 9 έως τις 17.00 στο γραφείο, αλλά πηγαίνει τακτικά για να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και να διατυπώνει τα ‘θέλω’ του. Δεν παραλείπει να παρακολουθεί, εκ του σύνεγγυς τα παιχνίδια της μεγάλης του κόρης, η οποία αγωνίζεται στη Liga Femenina-2 (ας πούμε την Α2 της Ισπανίας). Και μάλλον ξέρεις με ποια ομάδα. Κάνει για τη Λουσία ό,τι έκανε ο πατέρας του για εκείνον, minus την τεράστια πίεση που ο πατήρ Ναβάρο έχει ομολογήσει πως ήταν λάθος -ακόμα και στις νίκες, εστίαζε σε όσα δεν είχε κάνει καλά ο γιος του.

Ο Ναβάρο απέκτησε και λογαριασμό στο Tik Tok για χάρη των κορών του. Στο πρώτο βίντεο που ‘ανέβασε’ προσπάθησε να τις κάνει να υποσχεθούν πως δεν θα βρουν αγόρι. Δεν τα κατάφερε.

Πηγή: Contra