Του Γιώργου Καραμάνου
Στο μυαλό των περισσοτέρων, το Σουρινάμ είναι ένας απόλυτα εξωτικός προορισμός, που κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα επισκεφτεί σχεδόν κανείς. Οσο όμως εξωτικό ακούγεται το κράτος που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Βραζιλίας, άλλο τόσο τρελά είναι όσα συμβαίνουν εκεί και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Με πρωτεύουσα το Παραμαρίμπο, έκταση λίγο μεγαλύτερη της Ελλάδας, πληθυσμό που μόλις ξεπερνάει τις 600.000 και 13 διαφορετικές διαλέκτους, έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1975, δίχως όμως να αφήσει πίσω του ποτέ τη στενή σχέση με την Ολλανδία. Οι περισσότεροι άλλωστε μαύροι Ολλανδοί έλκουν την καταγωγή τους από την πρώην αυτή αποικία.
My dude is STILL OUT THERE for the second half. pic.twitter.com/NoWE8VkUv1
— Jon Arnold (@ArnoldcommaJon) September 21, 2021
Ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής ever
Και γιατί μας έπιασε το ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με το Σουρινάμ; Μα επειδή εκεί ζει και βασιλεύει ένας απίθανος τύπος που ονομάζεται Ρόνι Μπρούνσβαϊκ (Ronnie Brunswijk) και πριν από λίγες ώρες έγραψε μία από τις πιο τρελές σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μπρούνσβαϊκ που είναι αντιπρόεδρος της χώρας, επέβαλε τον εαυτό του στο γήπεδο και σε ηλικία 60 ετών έγινε ο γηραιότερος που αγωνίζεται ποτέ σε επίσημη διεθνή διοργάνωση.
Ως ιδιοκτήτης της Ιντερ Μοενγκοταπόε βρέθηκε στην 11άδα της για την εντός αναμέτρηση κόντρα στην Ολίμπια από την Ονδούρα (σ.σ.: το σωστό είναι Ονδούρες βέβαια) για το Concacaf League. Πρόκειται για τη δεύτερη διοργάνωση της Κεντρικής Αμερικής/ Καραϊβικής (CONCACAF) που είναι κάτι σαν το Europa League και που έχει τη δική του ηλικία.
O Μπρούνσβαϊκ λοιπόν ξεκίνησε το ματς στην επίθεση ως παρτενέρ του γιου του, ενός από τα 50 συνολικά παιδιά που έχει, αλλά με την τεράστια κοιλιά που έχει, ζήτησε αλλαγή μόλις στο 24’. Τελικά όχι μόνο δεν βοήθησε την ομάδα του, αλλά εκείνη διασύρθηκε με 0-6 και δεν έχει καμία πιθανότητα πρόκρισης. Μόνο που εκείνος έκανε κάτι ακόμα πιο τρελό. Μετά τη λήξη επισκέφτηκε τα αντίπαλα αποδυτήρια και αφού συνεχάρη τους φιλοξενούμενούς τους, κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται να μοιράζει χρήματα στους παίκτες της Ολίμπια, δίχως να γίνει γνωστό το πώς ή το γιατί.
Διεθνές ένταλμα και «Ρομπέν των Δασών»
Ο Μπρούνσβαϊκ όμως δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών στη ρεβάνς. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικά, είναι ότι δεν μπορεί να βγει από τη χώρα, καθώς εκκρεμεί εις βάρος του από την Interpol διεθνές ένταλμα σύλληψης για εμπορία ναρκωτικών. Η αλήθεια είναι ότι η φήμη γύρω από το όνομά του είναι ότι την τεράστια περιουσία του την έχει δημιουργήσει μέσω των ναρκωτικών, κάτι που όμως δεν εμπόδισε τον νέο Πρόεδρο του Σουρινάμ να τον κάνει αντιπρόεδρο μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο.
Στη χώρα του όμως τον λατρεύουν, καθώς έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τους φτωχούς και έχει τεράστια αντικαθεστωτική δράση. Εχοντας γεννηθεί σε μία από τις φτωχότερες περιοχές του Σουρινάμ είδε για πρώτη φορά στη ζωή του ηλεκτρικό ρεύμα σε ηλικία 10 ετών, όταν τον βρέθηκε σε οικοτροφείο. Το 1980 μπήκε στον στρατό, έγινε ένας από τους πρώτους αλεξιπτωτιστές της χώρας και στην πορεία σωματοφύλακας του δικτάτορα Μπουτέρσε. Ωσόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού είδε τον Μπουτέρσε να σκοτώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα, έγινε πολέμιός του.
Ηταν η χρονιά που οι συμπατριώτες του τον ονόμασαν «Ρομπέν των δασών» διότι έκλεβε τους πλούσιους και μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς. Το 1986 βρέθηκε να ηγείται της οργάνωσης ανταρτών «Jungle Commando» ενάντια της στρατιωτικής δικτατορίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (έληξε το 1992) και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή της δημοκρατίας στο Σουρινάμ. Το 1999 άρχισαν τα προβλήματα, καθώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση από ολλανδικό δικαστήριο για εμπόριο κοκαΐνης και την επόμενη χρονιά αντίστοιχα από γαλλικό.
Πιστόλι και αγαθοεργίες
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε να χτίζει την αμύθητη περιουσία του από ένα πριονιστήριο, αλλά αυτό ελάχιστοι το πιστεύουν. Στην πραγματικότητα το χρήμα βγαίνει από ένα χρυσωρυχείο και σύμφωνα με τις καταδίκες, από τα ναρκωτικά. Εκείνος βέβαια συνεχίζει να μοιράζει χρήματα. Κάποτε τα πετούσε από το ελικόπτερο, ενώ το καλοκαίρι που νοσηλεύτηκε για Covid-19, μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, αγόρασε από ένα αυτοκίνητο στις νοσοκόμες που τον φρόντισαν.
Γενικότερα αποτελεί αδιανόητα αμφιλεγόμενη περσόνα. Είναι ο ίδιος που δίνει λεφτά σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, κάνει διάφορα έργα στην περιοχή που γεννήθηκε (το πρώτο ήταν να πάει ρεύμα στο χωριό του), ενώ βοήθησε στον επαναπατρισμό προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Και ο ίδιος που το 2005 εκδιώχτηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σουρινάμ επειδή απείλησε με όπλο ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή είναι λοιπόν η φοβερή ιστορία του Ρόνι Μπρούνσβαϊκ…
Πηγή: Gazzetta