Του Αλέξανδρου Λοθάνο
Ο Στέφανο Πιόλι λατρεύει τα «παιδιά» του στη Μίλαν. Βάσει ηλικίας (55 ετών), άλλωστε, όλοι οι παίκτες θα μπορούσαν να είναι παιδιά του. Ακόμα και ο 39χρονος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο ηγέτης της πιο όμορφης (από κάθε πλευρά) Μίλαν της τελευταίας δεκαετίας.
«Ο Ράφα δεν δίνει μεγάλη σημασία στην γλώσσα του σώματος. Είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, αλλά υπάρχουν φορές που δίνει την εντύπωση ότι έχει το μυαλό του στα… σύννεφα» λέει με πατρική τρυφερότητα ο προπονητής των Ροσονέρι για τον Ραφαέλ Λεάο, ο οποίος έγινε «το θέμα της ημέρας» για το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία ΟΛΩΝ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πρώτης κατηγορίας.
El gol más rápido del que existan imágenes, en cualquier liga mundial de primera división, sigue siendo el de Damian Mori en la desaparecida NSL australiana 1995-96. Anotó a los 3.7 segundos para Adelaide City contra Sydney United. https://t.co/Haf5Yab6Q0 pic.twitter.com/5vClbEiNnx
— MisterChip (Alexis) (@2010MisterChip) December 20, 2020
Ίμπρα, ο μεγάλος μου αδελφός
Όταν σημειώθηκε το προαναφερθέν γκολ, δηλαδή, ο Ραφαέλ Αλεσάντρε Κονσεϊσάο Λεάο δεν είχε καν γεννηθεί. Το έκανε, από Αγκολέζους γονείς, στις 10 Ιουνίου του 1999, στη πόλη Αλμάδα, στα περίχωρα της Λισσαβόνας, ούσα η ένατη πόλη σε πληθυσμό στην Πορτογαλία (κοντά στις 95 χιλιάδες κατοίκους).
Τρεις μήνες αργότερα, ένα 18χρονο φαινόμενο έκανε ντεμπούτο με την φανέλα της Μάλμε. Το όνομά του; Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Αυτόν που έπαιρνε μετά μανίας στις ομάδες του ο Λεάο όταν (πιο) πιτσιρικάς έπαιζε PlayStation, όπως έκανε και με τη Μίλαν των Κακά (ίνδαλμα του), Πάολο Μαλντίνι (αθλητικός του διευθυντής πλέον) και Κλάρενς Ζέεντορφ, μεταξύ πολλών άλλων, αφού την εποχή που μεγάλωνε, οι Ροσονέρι ήταν μια από τις μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη.
«Τον έπαιρνα στο PS4» εξηγεί ο νεαρός Πορτογάλος για τον βετεράνο Σουηδό. «Μετά πήγα στη Μίλαν και παίζω μαζί του, προπονούμαι μαζί του στην πραγματική ζωή. Κάθε μέρα μαζί του είναι μια ευκαιρία για βελτίωση. Είμαι πολύ περήφανος και προσπαθώ να ακούω και να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα μαζί του» λέει για την σχέση του με τον Ίμπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «τον μεγάλο μου αδελφό».
Ο Ράφα ζει ένα όνειρο με την συνύπαρξή του με τον Ζλάταν, για τον οποίο λέει ότι «έξω από το γήπεδο παίζει μαζί σου, γελάει, κάνει πλάκα. Μέσα στο γήπεδο, είναι διαφορετικός. Είναι αγενής, δεν παίζει παιχνίδια. Όταν τον έχεις μέσα στο γήπεδο, μπορείς να νικήσεις οποιαδήποτε ομάδα, ανεξαρτήτως ποια είναι αυτή» συμπληρώνει ο Λεάο, τον οποίο δικαιώνουν απόλυτα οι αριθμοί της Μίλαν, ακόμα και όταν δεν παίζει ο Ίμπρα, όπως αυτή την εποχή, λόγω του τραυματισμού.
Τα Λιοντάρια και το σοκ
Και, αν ο Ιμπραΐμοβιτς χρησιμοποιεί πολύ συχνά το λιοντάρι στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως το… ζωικό alter ego του, ο Λεάο υπήρξε τέτοιο για δέκα χρόνια. Αφού ξεχώρισε από μικρός στην άσημη Αμόρα της πόλης του, σε ηλικία εννέα ετών μετακόμισε στην περίφημη ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Ξέρετε, Λουίς Φίγκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρικάρντο Κουαρέσμα, Σιμάο Σαμπρόζα και πάει λέγοντας…
Στα Λιοντάρια, ο Λεάο ξεχώρισε με το «καλημέρα» και, σε ηλικία 19 ετών, ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, Ζόρζε Ζέσους, του έδωσε την ευκαιρία να κάνει επαγγελματικό ντεμπούτο, το 2018.
Δεν έμελλε, όμως, να στεριώσει στο «Ζοσέ Αλβαλάδε». Η επίθεση – σοκ από οπαδούς στο προπονητικό κέντρο, η οποία προκάλεσε μαζική έξοδο παικτών, μεταξύ των οποίων και του Ντάνιελ Ποντένσε στον Ολυμπιακό, προκάλεσε τη μονομερή λύση συμβολαίου του Λεάο με την ομάδα που τον ανέδειξε.
Την απόφαση πήρε ο πατέρας και πλέον μάνατζερ του, Αντόνιο, ο οποίος ανέλαβε την καριέρα του γιου του, ύστερα από μια άσχημη εμπειρία με έναν ατζέντη, ονόματι Νέλσον Αλμέιδα. Μετά την αποχώρησή του, ο Ραφαέλ υπέγραψε στη Λιλ, η οποία πλήρωσε εντέλει περί τα 16 εκατομμύρια ευρώ στη Σπόρτινγκ, μέσω δικαστικής απόφασης.
Στη Γαλλία και στο πλευρό του Νικολά Πεπέ, ήρθε το «μπαμ» του Λεάο, ο οποίος σε μια σεζόν κέρδισε την μεταγραφή του στη Μίλαν (αντί 23 εκατομμυρίων ευρώ), έχοντας ανέβει πλέον στο… υπερωκεάνιο του Ζόρζε Μέντες.
Σημείο αναφοράς, όμως, παραμένει πάντα ο πατέρας του, με τον οποίο στο πλευρό του υπέγραψε το συμβόλαιο στην εφτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχοντας δίπλα και την μητέρα του. «Κανείς δεν ξέρει τι περάσαμε ώστε να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν περιμένω κάποια ανταμοιβή γι’ αυτό, είμαι πατέρας του και το χρέος του πατέρα είναι να κάνει το καλύτερο για τον γιο» λέει ο Αντόνιο, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ράφα, ώστε να διαχειρίζεται τα πολλά χρήματα που κερδίζει και τα οποία δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ στην ζωή τους τα μέλη της οικογένειας Λεάο.
Το καμάρι αυτής δείχνει πως έχει μπροστά του μια πολλά υποσχόμενη καριέρα, είναι θέμα χρόνου να τον καλέσει ο Φερνάντο Σάντος στην εθνική ομάδα των Ανδρών (έχει παίξει σε όλες τις μικρές Πορτογαλίες) και, εκτός από την ταχύτητα, το ένας εναντίον ενός, τα γκολ (τέσσερα φέτος) και τις ασίστ του (τρεις αντίστοιχα), ξεχωρίζει για τον πανηγυρισμό του να… σηκώνει το τηλέφωνο.
Γιατί το κάνει; «Άρχισα να το κάνω στην Σπόρτινγκ για να το αφιερώνω στον πατέρα μου, όταν δεν μπορούσε να δει ζωντανά κάποιο παιχνίδι μου. Ήταν σαν να του λέω, ‘έλα μπαμπά, έβαλα και άλλο γκολ για εσένα’» εξηγεί ένα από τα πιο επιφανή στελέχη της νεανικής, διψασμένης για δόξα Μίλαν.