Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου
Ο Τζενάρο Γκατούζο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα με καλυμμένο το δεξί μάτι. Εκείνο το παλιό πρόβλημα επέστρεψε και χειροτερεύει. Οι γιατροί τον προειδοποίησαν πως δεν πρέπει να ζει με τέτοια ένταση τα ματς. Ο Ρίνο παθιάζεται περισσότερο από τότε που έδινε μάχες μέσα στο τερέν. Πως να εξημερώσεις ένα λιοντάρι;;; Η Ιταλία είναι στο πλευρό του και ο υπουργός Υγείας της χώρας ζήτησε από τους νέους να μιμηθούν τον Γκατούζο, να μη φοβούνται για τα προβλήματά τους και να δίνουν τις δικές τους μάχες.
Πότε άρχισε όμως η οδύσσειά του; «Μία μέρα, όταν ακόμα ήμουν ποδοσφαιριστής, ξεκίνησε αυτή η Οδύσσεια. Ημουν 34 ετών και κατά τη διάρκεια ενός Μίλαν – Λάτσιο, κατάλαβα ότι έπαιζα για περίπου μισή ώρα με ένα μάτι. Το κατάλαβα όταν έπεσα πάνω σε αντίπαλο. Πήγα να κάνω τσαμπουκά. Κατάλαβα όμως ότι ήταν ο Νέστα. Ξαφνιάστηκα. Τρόμαξα. Οι μύες του ματιού απλά δεν λειτουργούσαν σωστά και με έκαναν να βλέπω ταυτόχρονα τέσσερις με πέντε προορισμούς διαφορετικούς. Ηταν αδύνατον να εστιάσω κάπου. Οι γιατροί ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν το πώς κατάφερα και έπαιξα 33 αγώνες υπό αυτές τις συνθήκες». Ο Ρίνο δε… μασάει, δίνει μάχη, όπως έκανε και τότε σε εκείνα τα 33 παιχνίδια με ένα μάτι.
Ο 42χρονος ήταν πάντα μία δυνατή και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην καριέρα του. Ανέλαβε τον πάγκο της Νάπολι το 2019 και έφτιαξε μία ομάδα για την πρώτη τετράδα. Τερμάτισε τότε η Νάπολι 5η με 25 βαθμούς από 13 ματς. Στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα την οδήγησε στην 7η θέση μετά από ένα κακό ξεκίνημα με τον Αντσελότι. Πριν ήταν στη Μίλαν αλλά έφυγε τον Μάιο του 2019 επειδή δεν διασφάλισε η ομάδα θέση για το Champions League. Η προπονητική του καριέρα δεν είχε εύκολο ξεκίνημα, Η προπονητική του καριέρα δεν είχε εύκολο ξεκίνημα. Είχε μόλις τρεις μήνες στη Σιόν και τέσσερις στην Παλέρμο. Στον ΟΦΗ έμεινε ένα χρόνο για να επιστρέψει στην Ιταλία και την Πίζα. Ολα τα εμπόδια όμως τα πέρασε με πάθος, μάχη και πείσμα.
Τι είναι όμως η οφθαλμική μυασθένεια; Η πάθηση που αντιμετωπίζει είναι αυτοάνοση. Μία διαταραχή που προκαλεί αδυναμία και κούραση σε ένα ή και στα δύο μάτια ή στα βλέφαρα. Μία πάθηση από την οποία μπορεί κανείς να χάσει τα βλέφαρά του. Η Ptosis ή Drooping Βλεφάρου ή Ptoi (TOE-i), γνωστό και ως βλεφαρόπτωση, είναι η ασυνήθιστα χαμηλή θέση του ανώτερου βλεφάρου.Τα βλέφαρα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μπορεί να φτάσει κανείς να τα βλέπει όλα διπλά.Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει και κάτι ακόμα πιο σοβαρό και γενικευμένο. Η Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες κάτω των 40 ετών και σε άνδρες άνω των 60 ετών. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία γι αυτήν την ασθένεια, αλλά η επαρκής θεραπεία βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων. πυριδοστιγμίνη είναι ένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει έστω προσωρινά. Η μυασθένεια μπορεί να μεταδοθεί γενετικά, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν προληπτικές ενέργειες για τον περιορισμό των επιπτώσεών της.