Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

Όλος ο πλανήτης μιλάει γι αυτόν. Είναι με διαφορά το πιο «hot» μπασκετικό όνομα και ακόμα δεν έχει «πατήσει τα 20 του χρόνια. Και ακόμα δεν έχει παίξει δευτερόλεπτο είτε σε αγώνα στο Summer League, είτε σε αγώνα preseason. Πόσω μάλλον σε αγώνα της regular season του ΝΒΑ. Το hype που έφερε στο Λας Βέγκας για 3 συνεχόμενες ημέρες ήταν εξωπραγματικό, βάζοντας άπαντες στη διαδικασία να σκεφτούν από τώρα το καλοκαίρι του 2023.

Καλά καλά δεν έχει αρχίσει η σεζόν 2022-23 και ήδη όλο το ΝΒΑ, οι μεγάλοι σταρ της λίγκας, ο Άνταμ Σίλβερ, αναλυτές, σκάουτς, αλλά και μέλη των front office των ομάδων του ΝΒΑ συζητούν για όσα είδαν από εκείνον στη Νεβάδα.

Δύο παιχνίδια, δύο 48λεπτα ήταν αρκετά για να ξεδιπλώσει -σχεδόν- όλη τη γκάμα και το εύρος του παιχνιδιού του. Σκόραρε από μέση απόσταση, σκόραρε με drive, με τρίποντο, με poster dunk, με ατομική ενέργεια, με pull up μετά από ντρίμπλα. Έπαιξε άμυνα για δύο, έκοβε αντιπάλους με 2 βήματα από την γραμμή των βολών.

Κυρίες και κύριοι, ο Βίκτορ Ουεμπανγιάμα έφερε το μπάσκετ του «αύριο» στο σήμερα. Για δύο μόνο εμφανίσεις. Που ήταν αρκετές όμως, για να κάνουν όλο τον πλανήτη να παραμιλήσει με την ικανότητά του. 

Όταν άλλωστε βλέπεις παίκτη από την Ευρώπη, που δεν έχει αγωνιστεί ακόμα στο ΝΒΑ, να φιγουράρει στο εξώφυλλο του θρυλικού περιοδικού «Slam», τότε καταλαβαίνεις πως κάτι μοναδικό είναι η περίπτωση αυτή.

Το όνομα του Ουεμπανγιάμα δεν ήρθε… ουρανοκατέβατο. Η προεργασία είχε γίνει από το καλοκαίρι του 2019. Όταν σε ηλικία 15 ετών έκλεψε την παράσταση στο Ευρωπαϊκό U16 με την εθνική Γαλλίας, την οποία οδήγησε στο αργυρό μετάλλιο εκείνο το καλοκαίρι. Ήταν το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ της Ναντέρ, με την οποία έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών στο πρωτάθλημα

Είχε φροντίσει να αφήσει και τους ανθρώπους της γαλλικής ομάδας με το στόμα ανοιχτό από την πρώτη στιγμή που τον είδαν. Παίκτης με ύψος 2,20μ, του οποίου το wingspam δεν έχει καλά καλά μετρηθεί (δεδομένα θα γίνει στο NBA Draft combine του 2023 και θα αφήσει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό), που όμως έχει ικανότητες που σοκάρουν.

  • Σουτάρει ασύλληπτα καλά για το ύψος του
  • Παίζει άμυνα στα όρια της εξάντλησης
  • Μπορεί με την ίδια ευκολία να απειλήσει από έξω προς τα μέσα και από μέσα προς τα έξω
  • «Διαβάζει» τα πάντα πάνω στο παρκέ

Για την ηλικία του το επίπεδο συγκέντρωσης, αλλά και η ικανότητα να κάνει τόσα πολλά πράγματα πάνω στο παρκέ -και με τόση αποτελεσματικότητα- είναι κάτι το μοναδικό.

Τράβηξε την προσοχή των σταρ

Αυτά του τα χαρίσματα έχουν κάνει μεγάλους σταρ του ΝΒΑ να μείνουν με το στόμα ανοιχτό. Η τοποθέτηση του Λεμπρόν Τζέιμς ήταν ενδεικτική για το τι σκέφτονται όλοι για τον Γάλλο άσο.

«Θα πω αυτό που πιστεύει όλος ο κόσμος. Όλοι χρησιμοποιούν τον όρο “unicorn” συχνά τα τελευταία χρόνια για κάποιους παίκτες, αλλά αυτός είναι μάλλον περισσότερο κάτι σαν εξωγήινος. Κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έναν παίκτη με τέτοιο μέγεθος να κινείται με τέτοια χάρη στο γήπεδο. 

Έχει ύψος 2.21 μέτρα, 2.24, όσο και να είναι. Η ικανότητά του να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να σουτάρει step back τρίποντα, να ποστάρει, να κάνει τάπες. Είναι σίγουρα ένας απίστευτο ταλέντο και ελπίζω να παραμείνει υγιής γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έβλεπε ότι χαμογελούσε συχνά. Είναι σπουδαίος παίκτης».

Λόγια που δεν προέρχονται από κάποιον παίκτη της σειράς, αλλά από τον κορυφαίο παίκτη των τελευταίων ετών και έναν εκ των σπουδαιότερων που έχει δει το άθλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση ενός ακόμα σπουδαίου του αθλήματος, του Στεφ Κάρι.

«Είναι σαν παίκτης του 2Κ. Κάθε πόιντ γκαρντ θέλει να έχει το ύψος του. Ήταν διασκεδαστικό το παιχνίδι του δεν θα πω ψέματα. Είναι σαν… cheat code».

Οι σταρ της λίγκας όχι απλώς ασχολούνται με την παρουσία του, αλλά δίνουν τεράστια προσοχή σε όσα κάνει πάνω στο παρκέ. Μόνο ξεχωριστοί παίκτες μπορούν να καταφέρουν κάτι αντίστοιχο και ο Ουεμπανγιάμα ανήκει στην κατηγορία των generational ταλέντων.

Ο μέντορας Γκομπέρ και τα… προφητικά λόγια του Φουρνιέ

Ο Ρούντι Γκομπέρ βρέθηκε στο Λας Βέγκας για να παρακολουθήσει τον νεαρό Γάλλο από κοντά. Όχι για πρώτη φορά και σίγουρα όχι για τελευταία. Οι δυο τους πολύ σύντομα θα είναι συμπαίκτες στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, της οποίας ο άσος της Μετροπολιτάνς 92 θα πάρει τα ηνία του ηγέτη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο σέντερ των Τίμπεργουλβς γνωρίζει πολύ καλά τον Ουεμπανγιάμα. Διότι έχουν περάσει μαζί πάρα πολλά καλοκαίρια στο Ναντέρ, δουλεύοντας εντατικά. Ο Γκομπέρ τελειοποίησε το post up παιχνίδι του, ο νεαρός άσος ανέβασε το επίπεδο αποτελεσματικότητας στο μακρινό σουτ. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως ο σέντερ των «Λύκων» είχε από… κοντά το 18χρονο wonder kid. Τον βοήθησε, τον στήριξε, του έδωσε συμβουλές σε επαγγελματικό επίπεδο.

Όσα θα έκανε δηλαδή ένας σωστός μέντορας. Σε λίγο καιρό οι δύο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι στα παρκέ του ΝΒΑ, εξάλλου.

Το «φαινόμενο Ουεμπανγιάμα» έχει κατακτήσει τον κόσμο αυτή τη στιγμή, όμως δεν είναι νέος στους μπασκετικούς κόλπους, όπως σας είπαμε και νωρίτερα. 

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Εβάν Φουρνιέ σε ερώτηση που του είχαμε κάνει στις 4 Φεβρουαρίου του 2021. Τότε που ο νεαρός αγωνιζόταν στην Ναντέρ και ήταν ένα σπουδαίο πρόσπεκτ για το γαλλικό μπάσκετ. Ήταν λίγο πριν από την εξέλιξη στον επόμενο σούπερ σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ.

«Θα ακούσετε γι αυτόν πολύ σύντομα. Εμπιστευτείτε με», ήταν τα… προφητικά λόγια του Φουρνιέ, που είχε προσθέσει μεταξύ άλλων πως «μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Είναι πολύ ψηλός. Το μάκρος του είναι εντυπωσιακό».

Τι έκανες στο Λας Βέγκας, Βίκτορ;

Δύο παιχνίδια στο Λας Βέγκας, δύο μοναδικές παραστάσεις, δύο ασύλληπτες εμφανίσεις που «κλείδωσαν» το νο.1 του ερχόμενου NBA Draft. Ακόμα κι αν υπήρχε κάποια αμφιβολία γι αυτόν, η απάντηση δόθηκε στο παρκέ, εκεί όπου τα πάντα κρίνονται.

Ο Ουεμπανγιάμα πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις, τόσο την Τρίτη, όσο και την Πέμπτη.

Στο πρώτο του παιχνίδι απέναντι στην G-League Ignite, το κοντέρ έγραψε 37 πόντους, με 7/11 τρίποντα παρακαλώ, 4 ριμπάουντ και 5 τάπες, κυριαρχώντας και στις δύο πλευρές του παρκέ. 

Στο δεύτερο παιχνίδι η εικόνα του ήταν ακόμα καλύτερη. Έχοντας αφήσει πίσω το… όποιο τζετ λαγκ από το υπερατλαντικό ταξίδι, ο Γάλλος άσος «οργίασε» με 36 πόντους, 14 ριμπάουντ, 11/24 σουτ, 4 ασίστ και 4 τάπες, προκαλώντας ντελίριο.

Δύο all around εμφανίσεις του υψηλότερου επιπέδου, που ήταν το τέλειο προμήνυμα για όσα θα ακολουθήσουν από τον Οκτώβριο του 2023 κι έπειτα στο ΝΒΑ!

Αυτοπεποίθηση που τρομάζει

Την ώρα που ο ντόρος γύρω από το όνομά του γίνεται όλο και μεγαλύτερος, με τον θαυμασμό από θρύλους του ΝΒΑ αναλυτές και κάθε λογής άνθρωπο του μπάσκετ, να μεγαλώνει ο ίδιος έχει τα πόδια στο έδαφος και προχωράει στην πορεία του με σκοπό να γίνει καλύτερος.

«Είναι πολύ καλό να ακούς τέτοια λόγια, αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει κάτι. Δεν έχω παίξει ούτε ένα παιχνίδι στο ΝΒΑ και ξέρω ότι έχω δρόμο ακόμα. Συνεχίζω ώστε να γίνομαι καλύτερος συνεχώς». Αυτά ήταν τα λόγια του όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στις δηλώσεις του Λεμπρόν για εκείνον.

Είχε φροντίσει όμως να αφήσει το σημάδι του. «Ο Σκουτ είναι εξαιρετικός παίκτης. Σίγουρα θα ήταν στο νο.1 του Draft αν δεν υπήρχα εγώ», είπε κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ για τον Σκουτ Χέντερσον, τον μεγάλο… αντίπαλό του στο NBA Draft του 2023. Η δυάδα αυτή έχει «κλειδώσει» τις δύο πρώτες θέσεις της διαδικασίας, με τον Γάλλο στο νο.1 και τον άσο της Ignite στο νο.2

Οι δύο αυτές τοποθετήσεις είναι ενδεικτικές του πόσο καλά ξέρει να κοντρολάρει τον εαυτό του. Από τη μία κρατάει τα πόδια στο έδαφος και δεν βάζει τον εαυτό του σε διαδικασία ενθουσιασμού και από την άλλη δίνει στον κόσμο αφορμή να ασχοληθεί μαζί του.

Στόφα σούπερ σταρ αν μη τι άλλο!

Και τώρα… σκοτωμός για tanking

Για χάρη του πάνω από 200 άνθρωποι που σχετίζονται με το ΝΒΑ και ομάδες της λίγκας βρέθηκαν στο Λας Βέγκας. Θέλησαν να δουν από κοντά το απόλυτο next big thing του παγκοσμίου μπάσκετ. Το καλοκαίρι του 2023 θα είναι κομβικό και η ομάδα που θα πάρει το νο.1 του Draft ξέρει πως θα βάλει στο ρόστερ της τον επόμενο σούπερ σταρ του παγκοσμίου μπάσκετ.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε ομάδες που είτε δεν θα μπουν στα πλέι οφ, είτε θα αφήσουν την προσπάθεια στα μέσα της σεζόν, να μπαίνουν σε διαδικασία tanking, ώστε να πάρουν την πρώτη επιλογή. Όσο περισσότερες ήττες κάνει μια ομάδα, τόσο πιο κοντά στο νο.1 του Dradt θα βρεθεί. Και το καλοκαίρι του 2023 θα υπάρχει ένας σπάνιος λόγος για να το κάνουν.

Οι ομάδες που στην παρούσα φάση μοιάζουν πιο πιθανές να «χτυπήσουν» το νο.1 της διαδικασίας είναι οι εξής:

  1. Σαν Αντόνιο Σπερς
  2. Γιούτα Τζαζ
  3. Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
  4. Ιντιάνα Πέισερς
  5. Ντιτρόιτ Πίστονς

Οι ομάδες αυτές δεν θα μπουν στα πλέι οφ τη νέα σεζόν. Οι μεν Σπερς μπαίνουν σε διαδικασία rebuilding, οι Τζαζ άλλαξαν… δέρμα, αποχαιρετώντας Γκομπέρ, Μίτσελ, Μπογκντάνοβιτς, οι Θάντερ παραμένουν σε διαδικασία αναδόμησης, έχοντας χάσει τον Τσετ Χόλμγκρεν με τραυματισμό για όλη τη σεζόν, οι Πέισερς μπαίνουν κι αυτή σε κατάσταση rebuilding, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους Πίστονς, που βρίσκονται στον 3ο χρόνο μιας νέας προσπάθειας με νεαρούς παίκτες.

Δεν αποκλείεται στην πορεία να προκύψουν και άλλες ομάδες που θα… εγκαταλείψουν την προσπάθεια στα μέσα της σεζόν, προκειμένου να ανεβάσουν τις πιθανότητες για το νο.1 του Draft. Όσα έδειξε στο Λας Βέγκας ο «Wemby» άλλωστε ήταν μόνο η αρχή για το τι θα ακολουθήσει όταν βρεθεί στο ΝΒΑ.

Όλος ο πλανήτης κινείται πλέον στους δικούς του ρυθμούς, δίχως ακόμα να έχει αγωνιστεί στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Εύκολα μπορείτε να φανταστείτε τι (πιθανότατα) θα συμβεί του χρόνου.

Ζούμε στον πλανήτη του Βίκτορ Ουεμπανγιάμα!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This