Επιλογή Σελίδας

Του Ανδρέα Δημάτου

Την εφετινή αλλά και την επόμενη χρονιά του μπορεί να φτιάξει ο Ολυμπιακός, αν επιβεβαιώσει την πειστική του εμφάνιση με τη Φερεντσβάρος στο «Καραϊσκάκης» και εκμεταλλευτεί την πρώτη του συμμετοχή στο UEFA Conference League πηγαίνοντας πιο… βαθιά στη διοργάνωση, όπως έκανε ο ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια ή ακόμα και πιο βαθιά…

Την εφετινή του σεζόν την φτιάχνει με μία αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία και την επόμενη καταφέρνοντας να διορθώσει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό του συντελεστή (ο οποίος φθίνει τα τελευταία χρόνια) προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα αβαντάζ, που δίνει το νέο σύστημα διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την επόμενη τριετία και επιβραβεύει τα club που βρίσκονται ψηλά στο UEFA ranking και μάλιστα από τις χώρες που λόγω δικής τους βαθμολογίας δεν δικαιούνται απευθείας θέση στα νέα League Phase (στη θέση των μέχρι εφέτος group stage) κυρίως στο Champions και στο Europa League.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι τη θέση του κατόχου του Champions League (εφόσον θα έχει εισιτήριο από το πρωτάθλημα της χώρας του) θα την παίρνει από του χρόνου η ομάδα με τον υψηλότερο συντελεστή από τους τέσσερις προκριματικούς των πρωταθλητριών ομάδων των χωρών από την 11 η έως την 55 η θέση του UEFA ranking. Αν -για παράδειγμα- ολοκληρωνόταν σήμερα η ποδοσφαιρική σεζόν σε ολόκληρη την Ευρώπη η ομάδα αυτή θα ήταν ο πρωτοπόρος της ελληνικής Super League, ΠΑΟΚ, που προς το παρόν υπολείπεται σε ευρωπαϊκό συντελεστή του Ολυμπιακού, αλλά θα είχε το ελληνικό εισιτήριο στην κορυφαία διοργάνωση…

Δεν είναι μόνο ότι το ίδιο θα ισχύει και για τη θέση του κατόχου του Europa League, εφόσον και αυτός θα έχει απευθείας εισιτήριο από το πρωτάθλημα της χώρας του για το League Stage του νέου Champions League (απλώς εδώ μπαίνουν και οι ομάδες του League Path), είναι ότι ο υψηλός συλλογικός συντελεστής μπορεί να δώσει απευθείας θέση στο Europa League με ταυτόχρονη αποφυγή των προκριματικών γύρων ή και καλύτερο πλασάρισμα στους προκριματικούς γύρους.

Ας δώσουμε ένα απλό παράδειγμα.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας 2024 ξεκινάει -βάσει access list- από τον δεύτερο καλοκαιρινό προκριματικό του Champions League και έχει μπροστά του τρεις προκριματικούς για να καταφέρει να βρεθεί στις 36 ομάδες της νέας διοργάνωσης με την ενιαία βαθμολογία, τους περισσότερους αγώνες αλλά και τα πολύ αυξημένα έσοδα.

Ακόμα κι αν δεν έχει τον υψηλότερο συντελεστή ανάμεσα στους υπόλοιπους πρωταθλητές για να βρεθεί απευθείας στους 36, όλες οι υπόλοιπες μετατοπίσεις (το περίφημο rebalancing) που θα ακολουθήσουν για να καλυφτούν τα κενά της ομάδας που θα προαχθεί απευθείας στις 36, θα γίνονται από του χρόνου βάσει του συλλογικού συντελεστή και όχι του εθνικού, όπως μέχρι σήμερα.

Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, με έναν πολύ καλό συντελεστή ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός (αναφέρουμε τις δύο αυτές ομάδες γιατί οι υπόλοιπες ελληνικές βρίσκονται ακόμα πολύ χαμηλά στη βαθμολογία της UEFA) να βρεθούν απευθείας στα πλέι οφ, πηδώντας δύο προκριματικούς και… τέσσερις εβδομάδες αγώνων μέσα στο καλοκαίρι!

Η ίδια συγκυρία, αν βρεθούν με το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για την Ευρώπη μέσω Κυπέλλου ή δεύτερης θέσης, μπορεί να τους φέρει απευθείας στις 36 ομάδες του Europa League (αν ο εφετινός κάτοχος του Conference έχει εισιτήριο από το πρωτάθλημα της χώρας του στη διοργάνωση) ή σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τον πρώτο (!) προκριματικό στον οποίο ξεκινάει κανονικά η ελληνική ομάδα με το εισιτήριο για τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πολύ διαφορετικό να παίζεις πρώτο ματς στις 11 Ιουλίου από το να παίζεις στις 25 ή στις 8 Αυγούστου έχοντας αποφύγει έναν, δύο ή και τρεις προκριματικούς γύρους. Όλα αυτά βάσει του συντελεστή κάθε ομάδας ανεξαρτήτως του προκριματικού γύρου στον οποίο κανονικά θα μετείχε βάσει του access list!

Ο Ολυμπιακός, όπως φυσικά και ο ΠΑΟΚ, δηλαδή οι δύο ελληνικές ομάδες που έχουν ήδη έναν καλό -αλλά όχι ασφαλή- συντελεστή (36.000 και 35.000 στην 50 η και 51 η θέση του UEFA ranking αντίστοιχα), έχει και την ευκαιρία, εφόσον αποκλείσει τη Φερεντσβάρος, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση του.

Οι βαθμοί των δύο αγώνων με την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας δεν προσμετρώνται στον δικό του συντελεστή, παρά μόνο στον εθνικό, αλλά από τους 16 και μετά θα έχει όλα τα περιθώρια να απομακρυνθεί στη σχετική κατάταξη από ομάδες… ανταγωνίστριες όπως η Φερεντσβάρος, η Γιουνγκ Μπόις και η Μακάμπι Τελ Αβίβ και να πλησιάσει ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας ή και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ και όλα αυτά να τα βρει μπροστά του από του χρόνου.

Για τον Ολυμπιακό, που πριν από μόλις πέντε χρόνια βρισκόταν στην 29 η θέση του αντίστοιχου ranking με συντελεστή στους 54.000 και που αν ίσχυε τότε αυτός ο κανονισμός θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί το αβαντάζ της απευθείας θέσης στο Champions League χωρίς προκριματικά, αποτελεί αναγκαιότητα να βελτιώσει περαιτέρω την εφετινή του βαθμολογική συγκομιδή στην Ευρώπη γιατί το καλοκαίρι θα βγάλει τη μία από τις δύο καλύτερες σεζόν από την τρέχουσα 5ετία του, που ήταν οι 10.000 βαθμοί που συγκέντρωσε τη σεζόν 2019-20.

Με τα τρέχοντα δεδομένα από την 50 η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα θα υποχωρήσει στην 58 η , εκτός φυσικά αν καταφέρει να καλύψει το χάντικαπ με την εφετινή συμμετοχή του στο Conference League.

Δεν είναι, λοιπόν, και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι και για τον Ολυμπιακό, όπως φυσικά και για τον ΠΑΟΚ, η συνέχεια της εφετινής ευρωπαϊκής του συμμετοχής μέσω Conference League, όπως βεβαίως και για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες η προσπάθειά τους από του χρόνου να επιστρέψουν στα ψηλά του UEFA ranking.

Yπάρχει άλλωστε μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε Ολυμπιακό (50 ος με 36.000 βαθμούς) και τον ΠΑΟΚ (51 ος με 35.000 βαθμούς) με την 143 η ΑΕΚ (10.000 βαθμοί συντελεστής), τον 155 ο Αρης (9.000 βαθμοί) και τον 244 ο Παναθηναϊκό που διατηρεί ακόμα τον ελληνικό συντελεστή των 5.665 βαθμών. Απόσταση που πρέπει να καλυφθεί γιατί εκτός από την παράμετρο των καλών ή κακών κληρώσεων υπάρχουν πλέον πολύ σημαντικά αβαντάζ για τον υψηλό συλλογικό συντελεστή.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This