Της Νίκης Μπάκουλη
Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι εκείνο το τροφαντό παιδί στη φωτογραφία ταυτότητας που έγινε viral, πριν πατήσει το πόδι του στο ΝΒΑ.
Nema sanse da ga puste na granici…:-D pic.twitter.com/LqVcQ4lzg4
— Nenad Miljenovic (@nmiljenovic) October 7, 2014
Όπως είχε πει ο Αλεξάνταρ Μπούτσαν, γνωστός στη Σερβία ως ‘ο καλύτερος κόουτς ακαδημιών’ στο Contra “ο Νίκολα δεν είναι αθλητικός, ενώ υπήρξε και υπέρβαρος. Παρ’ όλα αυτά έγινε ΝΒΑer”. Πώς; “Έχει ασύλληπτο ταλέντο, από αυτό που βλέπουμε σπάνια. Τα περισσότερα από αυτά που κάνει δεν είναι προϊόν σκέψη ή αντανακλαστικών, αλλά ενστίκτου. Έχει μοναδικό ένστικτο στις πάσες. Του βγαίνουν αβίαστα. ‘Βλέπει’ εξαιρετικά το γήπεδο και κάνει ό,τι χρειάζεται, υπό την όποια συνθήκη, γιατί ήλθε σε αυτόν τον κόσμο με προορισμό το μπάσκετ. Πολλοί προσπαθούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του, αλλά είναι μάταιο, γιατί δεν έχουν το ταλέντο του”.
Μπορείς να διαβάσεις τη ζωή του Γιόκιτς που όταν ήταν μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τις ιπποδρομίες ‘και έπαιζα μπάσκετ με τα αδέλφια μου, όταν τελείωνα τις δουλειές στο στάβλο’ και κοιμόταν όταν έγινε pick στο 2014 ΝΒΑ Draft (δεν μπήκε καν στη διαδικασία να παρακολουθήσει το event) εδώ.
Θα σου χρειαστούν οι πληροφορίες για να καταλάβεις πώς έγινε ο πρώτος σέντερ, μετά το 1968 και τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν που είχε τουλάχιστον 18 ασίστ σε ένα παιχνίδι. Το έκανε στο 124-111 των Νάγκετς επί των Ρόκετς, πριν λίγες ώρες. Πέραν του ρεκόρ, σε 34 λεπτά συμμετοχής είχε 19 πόντους (7/10 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/3 βολές), 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 τάπα και 3 λάθη. Πριν δεις όλες τις ασίστ του Σέρβου, να σου πω ότι το Χιούστον είχε πρόχειρους 9 παίκτες (έναν περισσότερο από το ελάχιστο που επιτρέπει διεξαγωγή αγώνα). Εκτός ήταν οι Κάζινς, Ουόλ, Γκόρντον και Τζόουνς -όλοι λόγω health and safety protocols.
Εντός ήταν ο Τζέιμς Χάρντεν των 34 πόντων (5/7 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 9/9 βολές). Toυς 21 τους έβαλε στη δεύτερη περίοδο. Γενικά είχε και 6 ριμπάουντ, 8 ασίστ, ένα κλέψιμο, αλλά και 5 λάθη.
Jokic is living out the opposite of the ‘My Plans/2020’ Meme. pic.twitter.com/I0IsmQJ5lp
— theScore (@theScore) June 11, 2020
Στο video που ακολουθεί θα δεις πως ο Γιόκιτς είναι φέτος πιο fit από ποτέ. Στο lockdown του ΝΒΑ, την άνοιξη δούλευε με τον Χάρντεν (ήταν τότε που το ‘μούσι’ ασχολείτο με το σώμα του και την υγεία του). Έως το καλοκαίρι ο Σέρβος είχε χάσει 13 κιλά, όπως φάνηκε σε ντοκουμέντο από προπόνηση, στις 11/6.
Lajt varijanta Jokica pic.twitter.com/ZCnbCqxPsu
— Bojan Brezovac (@Breza89) June 11, 2020
Ένας σημείωσε πως μάλλον δεν ήταν τυχαίο που είχε ‘κλείσει’ το αγαπημένο του εστιατόριο. Κάποιοι ανησύχησαν πως έχει γίνει υπερβολικά αδύνατος! Αυτό που έδειχναν τα videos ήταν πως είχε γίνει πολύ πιο ‘ελαφρύς’ στα πόδια. Μετά είχαμε τη ‘φούσκα’ του Ορλάντο όπου έδειχνε να ‘χει διατηρήσει τα νέα του κιλά και μετά το τέλος της σεζόν 2019-20 το νέο challenge ήταν να δούμε πώς θα εμφανιστεί στην preseason. Εν αντιθέσει με τους Χάρντεν και Ντόντσιτς που έφαγαν το κάτι τις παραπάνω, ο Γιόκιτς ήταν ακόμα καλύτερος -γιατί από όταν γνώρισε το μπάσκετ, δεν έπαιζε με το σώμα, αλλά με το μυαλό.
?? Career-high 18 ASSISTS for Nikola Jokic.. the MOST by a center since Wilt in 1968! pic.twitter.com/brVw1r37ZL
— NBA (@NBA) December 29, 2020
Πίσω στον Γιόκιτς, όπως ενημέρωσε ο Μαρκ Σπιρς του Undefeated, έγινε ο δεύτερος παίκτης της ιστορίας της λίγκας που είχε τουλάχιστον 70 πόντους και 40 ασίστ, στα τρία πρώτα παιχνίδια της σεζόν.
Via Elias, Nuggets forward Nikola Jokic is the second player in NBA history with at least 70 points and 40 assists through his team’s first 3 games of a season, joining Guy Rodgers in 1966-67.
— Marc J. Spears (@MarcJSpears) December 29, 2020
Ο πρώτος ήταν ο Γκάι Ρότζερς, τη σεζόν 1966-67. Έως τώρα o ‘Joker’ έχει για μέσους όρους 24 πόντους, 12 ριμπάουντ και 14 τελικές πάσες. Οι Νάγκετς έχουν μια νίκη.
Όταν τον ρώτησαν πώς κάνει ό,τι κάνει, εξήγησε ‘προσπαθώ να βρω τον ελεύθερο συμπαίκτη μου. Οι προπονητές μου, μου έχουν δώσει αυτήν την ελευθερία‘. Τίμιο -αλλά μη το δοκιμάσεις και σπίτι.
Μοίρασε την μπάλα ό,τι και αν είχε μπροστά του ενώ σε κανά δυο περιπτώσεις έτρεξε και αιφνιδιασμούς, σαν πόιντ γκαρντ πριν δώσει την μπάλα εκεί όπου έπρεπε. Οι φίλοι του δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται σε κανένα σημείο (δεν ήταν όλες οι πάσες προϊόν… κοινής λογικής), καθώς όπως εξήγησε ο Τζαμάλ Μάρεϊ στο Athletic ‘βλέπουμε κάθε μέρα τι κάνει και έχουμε μάθει να περιμένουμε αυτές τις πάσες. Είναι πάντα ψύχραιμος. Όταν τώρα, δεν βρίσκει κάποιον ελεύθερο, πάει στο ένας με έναν και σκοράρει. Απλά πράγματα για εκείνον‘.
Θα σε παρακαλούσα να δεις πώς έκλεισε την τηλεοπτική του συνέντευξη.
Jokic just randomly moaning at the end of his interview. ?pic.twitter.com/ZFa5ELj907
— Hoop Central (@TheHoopCentral) December 29, 2020
Αλλάζουμε πολιτεία και πάμε στην Καλιφόρνια, για να δούμε πώς κατάφεραν οι Μπλέιζερς να νικήσουν τους Λέικερς (115-107). Τον Μοντζρέλ Χάρελ τον ξέρεις. Αν όχι, να σου πω ότι είναι το ‘freak’ που ανακάλυψαν οι ‘Λιμνάνθρωποι‘. Ο Χάρελ είναι 20 χρόνων και ρούκι. Δηλαδή, έχει δείξει πως διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να κάνει θραύση, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο πικ του. Το Πόρτλαντ λοιπόν, εξέθεσε μια αδυναμία του, όπως διέλυε ένα σερί που ‘κρατούσαν’ οι πρωταθλητές για 59 ματς -από τον Απρίλιο του 2019: ήταν αυτό των νικών, στους αγώνες που προηγούνταν μετά τα τρία πρώτα δωδεκάλεπτα. Παρεμπιπτόντως, οι Λέικερς είχαν γίνει και αυτοί που δέχονταν τους λιγότερους πόντους, ανά 100 κατοχές στην τέταρτη περίοδο (100.8). Τhat was then and this is now.
Οι Μπλέιζερς μπήκαν στην τελευταία πράξη από το -1 (84-85) και επικράτησαν των γηπεδούχων 31-22, ‘σημαδεύοντας’ ανηλεώς τον Χάρελ, στο πρώτο του παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε από τον Φρανκ Βόγκελ όταν κρίνονταν όλα.
https://youtu.be/Cyn9bD2bn-k
Όπως αναφέρει το CBS Sports “οι Λέικερς αποφάσισαν να γίνουν επιθετικοί προς τον Ντάμιαν Λίλαρντ, ως προς την κάλυψη στα pick and rolls, για να τον αποτρέψουν από το να ντριμπλάρει και να βρίσκει εύκολα τρίποντα. Αυτή η ‘παγίδα’ λειτουργεί μόνο όταν ο ψηλός αμυντικός ‘πιάνει’ τον χειριστή, αμέσως μετά το σκριν -και τον ταλαιπωρεί στο χρόνο που χρειάζονται οι υπόλοιποι αμυντικοί να πάνε όπου πρέπει να είναι ο καθένας. Ο Χάρελ πιάστηκε στον ‘ύπνο’, δεν πήγαινε πάνω στον Λίλαρντ την στιγμή που έπρεπε για να τον ‘καθυστερήσει’, ούτε έβγαινε μακριά για να ‘πιάσει’ τον Καντέρ. Έμεινε στη μέση”. Και έγινε στόχος των Μπλέιζερς.
Όπως έγραψαν όλοι, έως τώρα ο Χάρελ επικρατούσε με άνεση των αντίπαλων πάγκων (ρεζερβών). Απέναντι σε έναν superstar και την κρισιμότερη των ωρών ήταν αναποτελεσματικός. Βέβαια, αναποτελεσματικός αποδείχθηκε και ο Βόγκελ που δεν άλλαξε την προσέγγιση του, μετά την τρίτη φορά που εκτέθηκε ο παίκτης του. Το έκανε όταν πια ήταν αργά (στο +8 του Πόρτλαντ δυο λεπτά πριν το τέλος), βάζοντας τον Κάιλ Κούζμα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορούσε να είναι ο Άντονι Ντέιβις, αν ήταν 100% υγιής (προέρχεται από υποτροπή σε χτύπημα στη γάμπα). Επίσης, στο 100% δεν ήταν ο ΛεΜπρον Τζέιμς -μετά το διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο την Κυριακή 27/12. Υγεία να υπάρχει και όλα θα γίνουν. Όπως θα μάθει και ο Χάρελ από το χουνέρι του.
Πηγή: Contra