Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Επειδή είμαι λάτρης της σημειολογίας όταν πλέον είχε ηχήσει η κόρνα της λήξης στη Salle Gaston Medecin και στον πίνακα αποτυπωνόταν το 85-77, είδα από τηλοψίας να εκτυλίσσεται εκτυλίχθηκε μια σκηνή που με έκανε να θυμηθώ μια ατάκα των… Μαφιόζων!

Τη στιγμή που μετά τις χειραψίες ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατευθυνόταν στενοχωρημένος και συνάμα ιδρωμένος προς τον πάγκο, τον σταμάτησε ο Μάικ Τζέιμς και η εγκάρδια αγκαλιά απλώς αντέστρεφε το “Fist kiss, then kill”!

Στην προκειμένη περίπτωση προηγήθηκε το έγκλημα και ακολούθησε ο ασπασμός!

Χθες όταν ο προπονητής του Ολυμπιακού ρωτήθηκε για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης διαδοχικής νίκης (που εντέλει έμεινε ένας ευσεβής, πλην ατελέσφορος πόθος) είχε επισημάνει την ανάγκη της ομάδας του να είναι συμπαγής, να βγάλει συνεργασίες και να είναι αποτελεσματική και στις δυο πλευρές του γηπέδου…

Οι αναμνήσεις από το Κάουνας και η αδικία προς τον εαυτό του

Στο τέλος της ημέρας κάποια από αυτά τα εκ των ων ουκ άνευ ζητούμενα και τα συμπαρομαρτούντα τους τηρήθηκαν, κάποια όχι και κάποια ίσχυσαν εκ περιτροπής!

Με νωπές τις μνήμες από το τρομοκρατικό κτύπημα στον ημιτελικό της 19ης Μαΐου στο Κάουνας, η Μονακό επιζητούσε να πάρει το αίμα της πίσω, αλλά επειδή οι σφαίρες που ρίχτηκαν δεν γυρίζουν πίσω, πρωτίστως επιθυμούσε να γραπώσει τη νίκη και να αφήσει τους δήμιους της από κάτω…

Αυτή τη φορά οι Μονεγάσκοι δεν προηγήθηκαν με διαφορά 12 πόντων, ούτε οι Πειραιώτες απάντησαν με 27-2: απόψε παίχθηκε ένα πιο συμβατικό ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να αποδράσει από το Πριγκιπάτο, αλλά εντέλει αδίκησε τον εαυτό του….

Ο δεσμοφύλακας τους έπιασε στα πράσα

Στα ύστερα του θρίλερ που σημαδεύθηκε από 19 εναλλαγές στο σκορ οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης, έδωσαν μια κλοτσιά στην καρδάρα με το γάλα που άρμεξαν και είδαν τους οικοδεσπότες να εμποδίζουν την απόδραση τους, την ώρα που το ριψοκίνδυνο σχέδιο ήταν καλά σχεδιασμένο, τηρούνταν επιμόνως και έμοιαζε αποτελεσματικό.

Αλλά, διάβολε, ενώ οι Ερυθρόλευκοι ήταν έτοιμοι να δραπετεύσουν από τη γαλλική ψειρού τούς έπιασε στα πράσα ο δεσμοφύλακας που λέγεται Μάικ Τζέιμς.

Ο λεγάμενος επέστρεψε μετά το καθισιό του στον πάγκο για να επιβεβαιώσει τη φήμη του “clutch player”, καθόσον σκόραρε έξι πόντους στα ύστερα του ντέρμπι και καθάρισε την μπουγάδα.

Το ριψοκίνδυνο πλάνο του Μπαρτζώκα

Ενείχε όντως ρίσκο το πλάνο του Μπαρτζώκα και δη το Plan Β που εφάρμοσε από τα τέλη της τρίτης περιόδου όταν έπαιξε με ένα ψηλό σχήμα που απάρτιζαν ο Τόμας Γουόκαπ στον άσο, ο Ιγκνας Μπραζντέικις στο “3”, ο Κώστας Παπανικολάου στο “3”, ο Αλεκ Πίτερς στο “4” και ο Μουστάφα Φαλ ή ο Νίκολα Μιλουτίνοβ στο “5”.

Με αυτή την πεντάδα ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +5 (60-65), αλλά, όπως έλεγε και ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, “η επιτυχία δεν είναι ποτέ οριστική”!

Με τον Μιλουτίνοβ να χρεώνεται με τέταρτο φάουλ, ο προπονητής του Ολυμπιακού τού έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν επανέφερε τον Φαλ, ενώ προϊούσης της τέταρτης περιόδου ανέβασε τον Μπραζντέικις στο “3” και απέσυρε τον άσφαιρο Παπανικολάου επαναφέροντας τον Αίζάια Κάναν.

Τότε όμως έπαθε ο Aμερικανός γκαρντ του οποίου μέχρι πρότινος γεννούσαν και τα κοκόρια του υπέστη… στείρωση (sic) και δεν ξανασυνδέθηκε το καλάθι: το γράφω αυτό διότι αν και μικρός το δέμας, ο Κάναν είχε γιγαντωθεί για άλλη μια φορά στο πρώτο ημίχρονο, όταν πέτυχε 17 πόντους σε 15 λεπτά, έφτασε στους 20 πόντους με 5/7 τρίποντα, αλλά basta cosi!

«Μη ο… Σαργκάνης, συντριβή»!

Παρεμπιπτόντως σε εκείνο το δύσκολο και ζόρικο χρονικό διάστημα στο οποίο ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο -9 (30-21) ο Κάναν αποδείχθηκε σωτήρας και βλέποντας τον να οργιάζει από τα 6μ.75, νομίζω πως του ταίριαζε ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος που είχε βάλει κάποτε ο συχωρεμένος ο Θεόδωρος Νικολαίδης στο “Φως των Σπορ”…

“Μη ο Σαργκάνης συντριβή”!!!

Ο Ολυμπιακός συνήλθε και ανασηκώθηκε, μετέτρεψε το -9 σε +1 με ένα καλάθι που προέκυψε από την κάθετη κίνηση (η οποία τόσο πολύ τού είχε λείψει) του σπεσιαλίστα του είδους, Σακίλ ΜακΚίσικ και επιφυλασσόταν δια τα περαιτέρω, που ήρθαν, αλλά… έφυγαν!

Η άμυνα, τα λάθη και τα ριμπάουντ

Tη σκυτάλη στο σκοράρισμα είχαν ήδη πάρει ο Πίτερς και ο Γουόκαπ, ωστόσο ο Ολυμπιακός περισσότερο από την επίθεση του πλήρωσε στο καμίνι της Μονακό τα επίχειρα της αμυντικής αβελτηρίας του, υπό την έννοια ότι «έφαγε» δέκα πόντους παραπάνω από τον μέσο όρο του στα πρώτα δέκα ματς της σεζόν.

Περισσότερο τον πόνεσαν οι 85 πόντοι που έφαγε παρά οι 77 τους οποίους δέχθηκε, αλλά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Η δεύτερη (θαρρώ πως) υπήρξε οδυνηρότερη και απέβη μοιραία: ο Ολυμπιακός ηττήθηκε κατά κράτος στη μάχη των ριμπάουντ, καθώς ελόγου του “κατέβασε” 23, ενώ οι γηπεδούχοι γράπωσαν 36 εκ των οποίων τα 13 στην επίθεση τους: πάει να πει 13 δεύτερες ευκαιρίες, με ό,τι αυτές συνεπάγονται σε ένα κλειστό, αμφίρροπο και δραματικό ματς.

Υπάρχει και μια τρίτη όψη, επίσης πελιδνή για τους Πειραιώτες που υπέπεσαν σε 15 λάθη έναντι οκτώ της Μονακό, οπότε καθίσταται σαφές πόσο πολύ μέτρησαν οι επί πλέον κατοχές στη ροή της αναμέτρησης και δη στα τελευταία καθοριστικά λεπτά.

Η… λυπητερή, το -8 και ο χαρακτήρας

Στον επίλογο του ντέρμπι ο Ολυμπιακός όντως αδίκησε τον εαυτό του: τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, οι δυο χαμένες βολές και το άστοχο floater του Γουόκαπ και το κρεσέντο του σεσημασμένου Μάικ Τζέιμς έκλιναν την πλάστιγγα υπέρ της Μονακό και τον άφησαν να ξεροσταλιάζει!

Από το 60-65 και εντεύθεν o Ολυμπιακός δέχθηκε ένα επί μέρους σκορ 25-12 και το -8 που έβγαλε η… λυπητερή είναι ένα χρέος που θα το κουβαλάει μέχρι τον αγώνα του Β’ γύρου στο σπίτι του, εάν κι εφόσον βεβαίως παίξει ρόλο η διαφορά των πόντων…

Πέρα από την πίκρα και την τροφή για σκέψη που παράγει μια ήττα, η οποία συν τοις άλλοις χαλάει το εμπεδωμένο momentum, οι Πειραιώτες επιστρέφουν στη βάση τους κομίζοντας και μια κάποια ικανοποίηση διότι δεν πανικοβλήθηκαν και δεν κατέρρευσαν όταν βρέθηκαν στο -9, τουναντίον έδειξαν χαρακτήρα, αντέδρασαν και επέστρεψαν χωρίς ωστόσο να κεφαλαιοποιήσουν τον μόχθο τους.

Η κυκλοφορία της μπάλας και το κλέος του… Ιτούδη

Στον αντίποδα μένουν οι μελανιές του ενός και… μονάκριβου πόντου τον οποίο σκόραραν αθροιστικά ο Κώστας Παπανικολάου και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (0+1) και των κακοτεχνιών που έθιξαν το παιχνίδι τους στα πρώτα 15 λεπτά….

Τότε δηλαδή που δεν κυκλοφορούσαν σωστά την μπάλα, αργούσαν να αποφασίσουν τι σόι επίθεση θα εκδηλώσουν και δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά στην πίεση που τους άσκησε η Μονακό και στη δεδομένη υπεροχή της σε αθλητικότητα.

Ο Ολυμπιακός έχασε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται χώρια που θα τον έβαζε στο καπάκι σε μια διαδικασία πρόκλησης και ίντριγκας, αλλά ας όψεται ο…Δημήτρης Ιτούδης!

Τι εννοώ;

Απλούστατα, την ερχόμενη Τρίτη, στην πρώτη πράξη της διαβολοβδομάδας, θα υποδεχθεί στο Νέο Φάληρο τη Ρεάλ Μαδρίτης που μετά το “Άριστα 10” γνώρισε την πρώτη ήττα της από τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This