Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Ένας άλλος Ανδαλουσιανός που βγάζει το ψωμί του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μου έλεγε προ ημερών ότι η Ελλάδα ταιριάζει πολύ σε παίκτες από τα μέρη του, τονίζοντας ότι η ιδιοσυγκρασία τους είναι διαφορετική από αυτή των υπόλοιπων Ισπανών. Ακόμα κι αν είναι έτσι, η γρήγορη προσαρμογή δεν αρκεί από μόνη της για να ξεδιπλωθούν στον αγωνιστικό χώρο ποδοσφαιρικές αρετές σαν αυτές που βλέπουμε από τον Λορέν Μορόν. Σε κάθε περίπτωση, σε μια μεταγραφή ποδοσφαιριστών αυτής της ηλικίας, με εγνωσμένη αξία αλλά και «κοιλιά», είναι πολύ σημαντικός ο παράγοντας του κινήτρου. Είναι σαφές κι από τις δημόσιες τοποθετήσεις του 29χρονου, ότι το κίνητρο είναι αυτή τη στιγμή ένα στοιχείο που προσδίδει έξτρα γυαλάδα στο μάτι του: «Έχασα δύο χρόνια, έχω περιθώριο βελτίωσης, αισθάνομαι καλά έχοντας αυτοπεποίθηση και δεν έχω βρει ταβάνι», είπε μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Το κίνητρο και οι αριθμοί του Λορέν Μορόν

Ο Άρης αποτέλεσε το περιβάλλον προκειμένου ο Λορέν Μορόν να γίνει και πάλι απαραίτητος σε ένα σύνολο, βοηθώντας τον, τακτικά και πνευματικά, να ξεδιπλώσει τα χαρίσματά του στο χορτάρι. Άλλωστε, η παρουσία του Κουέστα είναι καταλύτης για τη γρήγορη προσαρμογή όλων των Ισπανών στο «Βικελίδης». Μετά, είναι στο χέρι τους να εκμεταλλευτούν αυτό το περιβάλλον για να «ανθίσουν» και να κάνουν τη διαφορά. Το στοίχημα του κεντρικού επιθετικού ήταν πολύ μεγάλο για τον Άρη το καλοκαίρι και φαίνεται πως η επιλογή που έγινε, δικαιώνεται πλήρως.

Ο χάρτης θερμότητας του Μορόν απέναντι στον Παναθηναϊκό δείχνει το εύρος των κινήσεών του

Ο 29χρονος από τη Μαρμπέγια ήταν εκείνος που εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Μπρινιόλι για να βάλει τα θεμέλια μιας πολύ σημαντικής νίκης για τους «κίτρινους» και να δει τον εαυτό να στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ. Έχει φτάσει τα 7 τέρματα με 5.7 xGoals, σύμφωνα με το wyscout. Είναι πρώτος και σε αυτή τη λίστα, δείχνοντας ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται μέσα στο γκολ, σκοράροντας ωστόσο περισσότερο από ό,τι θα «έπρεπε», βάσει της ποιότητας των ευκαιριών του. Είναι παράλληλα δεύτερος στον συνδυασμό γκολ και ασίστ, πίσω μόνο από τον Φορτούνη που έχει μοιράσει τέσσερα και έχει σκοράρει πέντε. Είναι πρώτος στα συνολικά σουτ με 39 και δεύτερος σε κερδισμένα φάουλ, με 36. Παράλληλα, βρίσκεται στο top 5 των επαφών στην αντίπαλη περιοχή, έχοντας 43.

Ο Μορόν κάνει πολλά περισσότερα από τα γκολ του

Οι «σεντεροφορίσιοι» αριθμοί του έχουν έρθει χωρίς να αποτελεί τον κλασικό φορ περιοχής, τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και νοοτροπία. Ο Μορόν είναι ένας εξαιρετικός playmaker που ξεκινάει από ψηλά στην περιοχή, αλλά έχει πάντα στο κεφάλι του και τη δημιουργία για τους συμπαίκτες του, καθώς και τη σωστή κίνηση όταν χαθεί η μπάλα. Έχει, παράλληλα, τη δυνατότητα να αντιδράσει σωστά και να βοηθήσει τον Άρη να ξεδιπλωθεί. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, την μακρινή μεταβίβαση πίσω από το κέντρο προς τον Οντουμπάτζο στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Κινείται πανέξυπνα στα μεσοδιαστήματα και στην πλάτη των αμυντικών, έχει τα τελειώματα για να απειλήσει από μακριά, όπως απέναντι στον Παναιτωλικό, μπορεί να κρατήσει μπάλα, να εκφράσει μια γρήγορη αντεπίθεση, να εκτελέσει με μία επαφή όπως απέναντι στην Κηφισιά ή απέναντι (ξανά) στον Παναιτωλικό. Ξεκλειδώνει τις άμυνες υποχωρώντας στον αγωνιστικό χώρο, αλλά παράλληλα όταν χρειαστεί βρίσκεται στο «κουτί» και κάνει τη δουλειά του.

Ο επιθετικός που χρειαζόταν ο Άρης

H παρουσία εκτός περιοχής ίσως φαινόταν περισσότερο, αν ο Άρης διέθετε εξτρέμ με τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων ετών, όπως ο Πάλμα, που είχαν περισσότερο το γκολ, ωστόσο με τα «αν» ποδόσφαιρο δεν παίζεται και ο Μορόν είναι εδώ, καλύπτει κενά, παίρνει πάνω του ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης, συμμετέχει στην πίεση χωρίς την μπάλα, βάζει το «εμείς» πάνω από το «εγώ» και μέχρι στιγμής κάνει τη διαφορά για τους «κίτρινους».

Δεδομένης της «δίψας» του, αυτού του σημαντικού παράγοντα του κινήτρου, ο οποίος αντανακλάται τόσο στο γήπεδο όσο και στον τρόπο που μιλάει όταν οι παλμοί πέφτουν, καθώς και της κατάστασης που δείχνει ότι βρίσκεται (πριν τον Παναθηναϊκό είχε κάποια ματς που η απόδοσή του δεν ήταν σε ανάλογα επίπεδα) η συνέχεια δείχνει ότι θα είναι καλύτερη. Ο Άρης βρήκε στο πρόσωπο του Μορόν έναν επιθετικό που τα τελευταία χρόνια του έλειπε, έναν ποδοσφαιριστή με πολύ σημαντική επίδραση σε όλο το σύνολο, έναν σκόρερ και μια προσωπικότητα που θέλει να αποδείξει πολλά…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This