Το μεγάλο πρότζεκτ «Espai Barça», που είχε ως στόχο να αναδείξει το μυθικό Camp Nou και να ανταγωνιστεί το ανακαινισμένο Σαντιάγο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης, ξεκίνησε χωρίς την απαραίτητη πλήρη χρηματοδότηση! Ο καταλανικός εγωισμός και η επιθυμία για υπερηφάνεια, φαίνεται να οδήγησαν σε αυτήν την φιλόδοξη, αλλά ριψοκίνδυνη κίνηση, η οποία ενίσχυσε τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου. Πληροφορίες έκαναν λόγο πως αρνήθηκε κάποια στιγμή μία βοήθεια από τον Πέρεθ, σχετικά με τους Αμερικανούς τραπεζίτες που δάνεισαν την Ρεάλ, και προτίμησε να ψάξει μόνος του συμμάχους, κυρίως από τους Άραβες.
Η σχέση του με τον προπονητή Τσάβι, αποτελεί ένα κεφάλαιο που προσθέτει περαιτέρω ένταση στην κατάσταση. Παρά την πίστη του στο όραμα και τις ικανότητες του προπονητή που χάρισε πέρσι ένα πρωτάθλημα στον σύλλογο, οι τελευταίες δηλώσεις φαίνεται να ενόχλησαν βαθύτατα πολλούς στο εσωτερικό του συλλόγου. Και το γεγονός πως υποστήριξε η Ρεάλ τις δηλώσεις του Τσάβι, έκανε πιο έντονο το κλίμα αντιπαράθεσης, αναγκάζοντας τον Λαπόρτα να προχωρήσει στη λύση της συνεργασίας.
Παράλληλα, η στρατηγική πρόσληψης προπονητών με σύντομη διάρκεια συμβολαίων, όπως αυτή που εφαρμόζει η Μπάγερν, ενδέχεται να μην είναι επιτυχής για τις «λογικές Μπαρτσελόνα». Οι προπονητές αποφεύγουν την αίσθηση της μεταβατικότητας, επιζητώντας σταθερότητα και μακροπρόθεσμο όραμα.
Οι «μπλαουγκράνα» είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στους επόμενους μήνες, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του συλλόγου. Η στρατηγική του προέδρου, η οικονομική διαχείριση και οι σχέσεις με τους προπονητές και τους παίκτες, θα αποτελέσουν τους ακρογωνιαίους λίθους, για την επιβίωση και την ανάκαμψη της ιστορικής ομάδας.
Ο Λαπόρτα έχει προσπαθήσει κάνοντας ενέσεις, να μην πέσει καμιά… τσιμεντοκολόνα στο κτίριο, αν υπολογίσουμε πως τα χρήματα που βρίσκει δεξιά και αριστερά, είναι ελάχιστα. Το ποσοστό των Barça Studios, που έχει παραδοθεί σε συνεργάτες που υπαναχώρησαν ή που δεν έχουν και δεν θα πληρώσουν τα δεσμευμένα, όπως το Libero, είναι μια τορπίλη στην γραμμή των ισολογισμών, σε ένα πλοίο στον δρόμο προς τη βύθιση.
Θα είναι δύσκολο για έναν άλλο μεγάλο επενδυτή, άτομο (Ράτκλιφ που ήθελε ποσοστό) ή funds, να αποφασίσουν να μπουν σε επιχείρηση που είναι δύσκολο να αποκομίσει χρήματα. Μπροστά σε μια τέτοια απόγνωση, η ανανέωση της Nike, με μπόνους υπογραφής για το νέο συμβόλαιο, θα μπορούσε να διορθώσει κάπως την κατάσταση. Είναι τα 100 εκατομμύρια άμεσης ανάσας. Το να χρειαστεί να ζητήσει άλλο ένα επικείμενο δάνειο 100 εκατομμυρίων, όπως δημοσίευσε η «La Vanguardia», είναι άλλο ένα κακό σημάδι για την πιάτσα. Η Nike δεν έχει απαντήσει ακόμη πάντως. Ήταν μία μπλόφα αυτό με την φανέλα της ομάδας, που πιθανώς δεν έπιασε. Ότι θα κάνει, δηλαδή, δικιά της εταιρεία η Μπαρτσελόνα, άρα δε χρειάζεται τη Nike.
Πως θα ακουστεί ένα νέο δάνειο στην αγορά όταν χρωστάς ήδη 2.5 δις;
Απολύοντας τον Τσάβι, ακόμα και με συνεννόηση, ο Λαπόρτα πρέπει να δώσει αρκετά εκατομμύρια. Και προσλαμβάνοντας τον ακριβό Φλικ, ακόμα μερικά εκατομμύρια επίσης.
Το τέλος της χρονιάς πλησιάζει και, όπως κάθε καλοκαίρι επί θητείας του Ζοάν Λαπόρτα, οι απώλειες αναμένεται να φτάσουν τριψήφιες. Το ένα δις ευρώ λειτουργικές ζημιές σε τρία χρόνια, που καταγγέλλει ο Βίκτορ Φοντ σε κάθε δημόσια εμφάνιση, είναι μια επικίνδυνη πραγματικότητα. Εάν ο κανόνας του καταστατικού δεν είχε αλλάξει στην αρχή της θητείας, οποιαδήποτε άλλη ενέργεια με αυτούς τους συσσωρευμένους αριθμούς, θα έπρεπε ήδη να σταματήσει αυτόματα.
Με λίγα λόγια, κάθε χρόνο «μπαίνει μέσα» 333 εκατομμύρια ευρώ. Αδιανόητο ως νούμερο για τα τελευταία τρία έτη. Δεν έχει καταλάβει ο Λαπόρτα αυτό που έχει καταλάβει ο Πέρεθ.
Όλος ο οικονομικός πλανήτης θέλει να παίρνει το μέρος των ομάδων που φτάνουν στην κορυφή. Των κορυφαίων, των πιο δυνατών και αυτών που έχουν παίκτες, που κυνηγούν πρωτιές και ρεκόρ. Αυτή είναι η νέα εποχή εδώ και 15 έτη, που σ’ αυτήν την εποχή, ο σύλλογος της Μπαρτσελόνα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για πολλά χρόνια πράγματι, μα από την στιγμή που έπεσε πιο κάτω, κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.
Το Υπουργείο Οικονομικών ερευνά ήδη τις περιπλοκές της εγγύησης του 2021, ενώ τα δάνεια από προμηθευτές, όπως η ISL, σε λογαριασμό του διοικητικού συμβουλίου και οι επακόλουθες εργασίες που δίνονται σε αυτήν την εταιρεία, όχι μόνο απαγορεύονται από το νόμο, αλλά έχουν δυναμιτίσει τον κώδικα δεοντολογίας της «Μπάρτσα». Η πρόσληψη Φλικ δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα. Η συνέχεια της ξεπερνά κατά πολύ το ποιος κάθεται στον πάγκο. Και κακά τα ψέματα, μόνο ένα πολύ μεγάλο όραμα βάθους στο 2025, με τον Πεπ να φαντάζει η μόνη λύση. Όχι στο κομμάτι μόνο το αγωνιστικό, αλλά το όνομά του και η παρουσία του, μπορεί να έδιναν μία λύση, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο, πως θα μπορούσαν να στοιχίσουν και κάποια funds και επενδυτές δίπλα του, σε αυτήν την επιστροφή! Με την ομάδα πάντως, στο ενδιάμεσο, να περπατάει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί!