Του Χρήστου Τσάλτα
Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Εθνική για να φτάσει στο μετάλλιο, στο φετινό Eurobasket, δεν είναι μια ομάδα άγνωστη στο κοινό, αλλά και σε όλους εντός της ομάδας. Είναι ένας αντίπαλος που τον ξέρουν όλοι πολύ καλά από παλιότερες αναμετρήσεις
Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη προκρίθηκε εμφατικά με 5-0 και αήττητη από τη φάση των ομίλων, με τον πρώτο αντίπαλό της να έρχεται από τον Δ’ Όμιλο της Πράγας και ήταν η ομάδα που τερμάτισε στην 4η θέση της κατάταξης. Αυτή ήταν η Τσεχία, που με ρεκόρ 2-3 κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα νοκ άουτ, δείχνοντας χαρακτήρα έστω και την ύστατη ώρα.
Στο πιο σημαντικό παιχνίδι της στο φετινό Eurobasket η Τσεχία έκανε την καλύτερη εμφάνισή της. Διότι κόντρα στο Ισραήλ έλεγξε από νωρίς την κατάσταση, έχτισε διψήφιες διαφορές και στο τέλος έφτασε σε μια μεγάλη νίκη. Όχι μόνο γιατί της χάρισε την πρόκριση στα νοκ άουτ, αλλά γιατί έδειξε πως όταν η ομάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο, έχει τον τρόπο να αποδίδει καλά.
Στοιχείο το οποίο γνωρίζουν και στο «γαλανόλευκο» στρατόπεδο. Βλέπετε τόσο το 2019, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, όσο και στο Προολυμπιακό Τουρνουά στη Βικτόρια του Καναδά, η Τσεχία στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Εθνική. Στην πρώτη περίπτωση η «γαλανόλευκη» κατάφερε να κερδίσει με 94-77, όμως χρειαζόταν νίκη 12 πόντων για να πάρει την πρόκριση. Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που «σημαδεύτηκε» από την αποβολή του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 5 φάουλ.
Στην δεύτερη περίπτωση, οι Τσέχοι κατάφεραν να επικρατήσουν με 97-72, στον τελικό πρόκρισης από το Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια στον Καναδά, στερώντας από την «γαλανόλευκη« την ευκαιρία να βρεθεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2008. Σε ένα παιχνίδι που από νωρίς οι Τσέχοι το έφεραν στα μέτρα τους, με την Εθνική να μην μπορεί να ακολουθήσει σε κανένα σημείο.
Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την Τσεχία σαν σύνολο, αυτό είναι πως όλα αυτά τα χρόνια παίζει με τον ίδιο κορμό και άπαντες βρίσκονται στο γήπεδο πολύ εύκολα. Η ομοιογένεια και η χημεία που έχουν «χτίσει» οι παίκτες του Γκίνζμπουργκ όλα αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο ατού της ομάδας. Κάτι που αποδείχθηκε και στον όμιλο του Eurobasket και πιο συγκεκριμένα στο καθοριστικό παιχνίδι με αντίπαλο το Ισραήλ.
Τι έχει κάνει όμως φέτος η Τσεχία στα 5 παιχνίδια της φάσης των ομίλων;
Πρόκειται για μια ομάδα που σκοράρει 83,2 πόντους, μαζεύει 35,2 ριμπάουντ, μοιράζει 21,4 ασίστ και κάνει 3,8 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Στον τομέα των σουτ οι Τσέχοι σουτάρουν με 49% στα εντός πεδιάς, 43,6>% στοα τρίποντο και 77,1% από τη γραμμή των βολών. Το τρίποντο είναι το μεγάλο «όπλο» της ομάδας τους, έχοντας παίκτες να υποστηρίξουν αυτόν τον τομέα με τον καλύτερο τρόπο.
Μάλιστα σε σχέση με την Εθνική μας ομάδα υπάρχει ισορροπία στα ριμπάουντ (31,4 οι Τσέχοι, 32,2 εμείς), μοιράζουν περισσότερες ασίστ (23,8 οι Τσέχοι, 20,4 η Εθνική), όμως επιθετικά η «γαλανόλευκη» σκοράρει περισσότερο (83,2 πόντοι οι Τσέχοι, 91,2 η Εθνική στη φάση των ομίλων.
Οι τρεις πιο σημαντικοί πόλοι στην επίθεση των Τσέχων είναι οι τρεις πιο έμπειροι παίκτες στο ρόστερ τους. Οι Βόιτεχ Χρούμπαν, Γιαν Βέσελι και Τόμας Σατοράνσκι είναι οι στυλοβάτες της ομάδας του Γκίνζμπουργκ, κάνοντας όλη τη δουλειά στο επιθετικό κομμάτι.
Χαρακτηριστικό πως ο Χρούμπαν σκοράρει 15,2 πόντους μέσο όρο στο τουρνουά, σουτάροντας με 52,8% στα εντός πεδιάς, 45% στα τρίποντα και 91,7% στη γραμμή των βολών. Την ίδια στιγμή ο Βέσελι αποτελεί σημείο αναφοράς κάτω από το καλάθι με 14,8 πόντους και 5,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, σουτάροντας με 65,9% στα δίποντα.
Ο Τόμας Σατοράνσκι ταλαιπωρήθηκε από διάστρεμμα τις προηγούμενες μέρες, όμως από τη στιγμή που επέστρεψε στο 100% έχει πάρει την μπαγκέτα του ηγέτη. Και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν πρόκειται για έναν από τους πιο ποιοτικούς παίκτες όχι μόνο των Τσέχων, αλλά και όλης της διοργάνωσης.
Ο νέος πλέι μέικερ της Μπαρτσελόνα έκανε σπουδαία εμφάνιση με 14 πόντους, 11 ασίστ και 8 ριμπάουντ στον «τελικό» κόντρα στο Ισραήλ και στα 3 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση προσφέρει 5,3 πόντους, 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ. Βέβαια σουτάρει με άσχημα ποσοστά, πολύ άγνωστα για τη δική του ποιότητα: 23,1% στα δίποντα, 37,5% στα τρίποντα, 50% στις βολές.
Αν υπάρχει όμως μια διαφορά στο παιχνίδι των Τσέχων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή έχει να κάνει με το ρόστερ τους. Στις προηγούμενες διοργανώσεις ο Μπλέικ Σιλμπ αποτελούσε ένα από τα σημεία αναφοράς και τους πιο επικίνδυνους παίκτες των Τσέχων. Φέτος ο άλλοτε παίκτης της Γαλατασαράι δεν βρίσκεται στο ρόστερ, κάτι που στερεί από τον Γκίνζμπουργκ έναν παίκτη με «κρύο αίμα» στις κρίσιμες στιγμές, που δεν φοβάται το βάρος της ευθύνης.
Ως προς αυτή την κατεύθυνση οι Τσέχοι έχουν μοιράασει το παιχνίδι πότε με τον Τόμας Κίζλινκ (7,6 πόντοι, 3,6 ριμπάουντ, 3,4 ασίστ), πότε με τον πάντα υπολογίσιμο Γιάρομιρ Μπόχατσικ (9 πόντοι, 2,8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), αλλά και με τον Μάρτιν Πέτερκα, που πλαισιώνει τον Βέσελι στην φροντ λάιν. Ο Πέτερκα στο φετινό τουρνουά μετράει 9 πόντους, 3 ριμπάουντ και σουτάρει με 57,7% στα σουτ εντός πεδιάς, κάτ που για ψηλό αποτελεί μεγάλη υπόθεση.
Στο ρόστερ υπάρχει και ένας ακόμα NBAer, με τον Βιτ Κρέιτσι να κάνει αισθητή την παρουσία του και στα 4 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί αριθμεί 5,3 πόντους, 1 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 48% στα σουτ εντός πεδιάς).
Τα αποτελέσματα της Τσεχίας στον Δ’ Όμιλο:
- Πολωνία – Τσεχία 99-84
- Τσεχία – Σερβία 68-81
- Τσεχία – Ολλανδία 88-80
- Φινλανδία – Τσεχία 98-88
- Τσεχία – Ισραήλ 88-77
Το… παράδοξο που φαίνεται από τα παραπάνω αποτελέσματα είναι πως στα τελευταία τρία παιχνίδια της, στα οποία μετράει 2 νίκες και 1 ήττα από τους Φινλανδούς, η Τσεχία κατάφερε να σκοράρει 88 πόντους! Αυτός είναι ο αριθμός που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους στην Εθνική: να μην αφήσουν την Τσεχία να σκοράρει 88 πόντους. Κρατώντας την κάτω από τους 85 θα βάλουν τις βάσεις για τη νίκη πρόκριση.
Και ταυτόχρονα θα «ξορκίσουν» έναν κακό δαίμονα σε προηγούμενες διοργανώσεις. Η φετινή version της Εθνικής ομάδας έχει δείξει πως μπορεί να φτάσει ψηλά στο Eurobasket, όποιον αντίπαλο κι αν βρει στο δρόμο της.
Πηγή: Sport DNA