Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Λένε πως «ο δολοφόνος πάντοτε γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος» και το νόημα αυτής της αποφθεγματικής και θυμόσοφης ρήσης κολλάει γάντι στην περίπτωση…

Την περίπτωση του Αχιλλέα Δεμέναγα, εννοώ, που επιστρέφει κι ελόγου του σε ένα τέτοιο μέρος!

Εδώ και μερικές μέρες ο 53χρονος προπονητής, που ειδικεύεται στα προγράμματα ατομικής βελτίωσης και στις ακαδημίες ανέλαβε τα ηνία του αναπτυξιακού προγράμματος του Ολυμπιακού και εδώ ήρθαμε, όπως λέγαμε παλιά στο σινεμά!

Ένα βράδυ στη Νέα Σμύρνη

Εδώ ήρθαμε, διότι η πιο έντονη στιγμή της καριέρας του Δεμέναγα σχετίζεται με τους Πειραιώτες και εδώ και 31 χρόνια μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη ως ένα από τα πιο ηχηρά κάζα στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στο νταλαβέρι του Δεμέναγα με τον Ολυμπιακό, οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι σε εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1992 στο επί της οδού Αρτάκης κλειστό γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Τότε, λοιπόν, στην πρεμιέρα του παρθενικού Επαγγελματικού Πρωταθλήματος που διοργάνωσε ο ΕΣΑΚΕ (αντί της…μαμάς ΕΟΚ) η Δάφνη υποδεχόταν τον Ολυμπιακό…

Από τη μια πλευρά βρισκόταν η Δάφνη που εγκαινίαζε τη δεύτερη συμμετοχή της στην Α1 και από την άλλη έστεκε ο Ολυμπιακός ο οποίος εκκινούσε τη σεζόν με στόχο να ανέβει στο θρόνο όχι μονάχα της Ελλάδας (όπερ και εγένετο), αλλά και της Ευρώπης!

Ο Δαυίδ, ο Γολιάθ και οι… μάταιοι 54 πόντοι του Ζάρκο

Επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση αντιπαράθεσης ενός Δαυίδ με έναν Γολιάθ στην οποία έμελλε να επαναληφθεί η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης.

Όταν ήχησε η κόρνα της λήξης του δραματικού θρίλερ που κρίθηκε στην παράταση, η Δάφνη είχε πετύχει το μπαμ με σκορ 105-103, σε πείσμα των 54 πόντων που σκόραρε ο Ζάρκο Πάσπαλι!

Στην ακροτελεύτια φάση της κανονικής διάρκειας ο Θεόδωρος Καραμανώλης τάπωσε τον Μαυροβούνιο φόργουορντ του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να παραμείνει αναλλοίωτο το 95-95 και να ακολουθήσει το έξτρα πεντάλεπτο.

Τέσσερα δευτερόλεπτα προτού ολοκληρωθεί η παράταση, με το σκορ στο 104-103, ο Σταύρος Ελληνιάδης είχε την ευκαιρία να βάλει μπροστά τον Ολυμπιακό, ωστόσο αστόχησε στην πρώτη από τις 1+1 βολές, στο καπάκι ο Ριτς Ρέλφορντ έβαλε μια για το τελικό 105-103 και στο αμέσως επόμενο κλικ οι Δαφνιώτες …γκρέμιζαν στο γήπεδο πανηγυρίζοντας την επίτευξη της μεγαλύτερης νίκη στην ιστορία τους.

Ο Ρέλφορντ, ο Σμρεκ και ο Χίγκινς

Στον πάγκο της Δάφνης βρισκόταν ο νυν προπονητής του Πανιωνίου Περικλής Ταυρόπουλος, ο οποίος είχε στο ρόστερ του τον μετέπειτα πρώτο σκόρερ της σεζόν (Ριτς Ρέλφορντ), δυο πρώην Ερυθρόλευκους (Γιάννης Παραγιός, Αλέξης Γιαννόπουλος) και τον Καναδό δις πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Λέικερς Μακ Σμρεκ (1987, 1988).

Στην αντίπερα όχθη, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Ζάρκο Πάσπαλι εκκινούσαν τη δεύτερη σεζόν τους στον Ολυμπιακό, με παρτενέρ του Μαυροβούνιου τον προερχόμενο από δεκαετή θητεία στο NBA και πατέρα του Κόρι Χίγκινς, Σον Χίγκινς, ο οποίος δυο μήνες αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Γουόλτερ Μπέρι.

Ιδού οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα:

ΔΑΦΝΗ: Δεμέναγας 18, Ρέλφορντ 30 (10/16βολ., 10/16διπ., 10/16β., 8ρ.), Μπιλής 5, Γιαννόπουλος 1, Σμρεκ 16 (11ρ., 5τ.), Παραγιός 9, Μέλις 6, Καραμανώλης 20.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελληνιάδης, Σιγάλας, Καμπούρης 5, Πάσπαλι 54, Χίγκινς 14, Νάκιτς 2, Μωραΐτης 7, Τόμιτς 7, Τάρλατς 12, Παπαδάκος 2.

Άφησε τα κόκκαλα του στο παρκέ

Τι έκανε σε αυτό το ματς ο Δεμέναγας!

Τα πάντα όλα!

Σκόραρε 18 πόντους, έβαλε δυο τρίποντα, μοίρασε οκτώ ασίστ και το σημαντικότερο: άφησε τα κόκκαλα του πάνω στο παρκέ, καθώς έπαιξε και στα 45 λεπτά!

Την επόμενη ημέρα είχαμε ραντεβού για μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ και ανθολογώ εδώ κάποια σημεία της:

  • «Είχα προετοιμασθεί πολύ γι αυτό το ματς, επειδή συν τοις άλλοις επρόκειτο για το ντεμπούτο μου στην Α1. Με βοήθησε πολύ σε αυτό και ο κόουτς Ταυρόπουλος που με είχε παίκτη επί δυο σεζόν και στον Έσπερο».
  • «Η εντολή που είχα ήταν να ελέγξω το τέμπο, είτε χρειαζόταν να τρέξουμε, είτε να παίξουμε στο πέντε εναντίον πέντε. Δεν φοβηθήκαμε να ανοίξουμε τον ρυθμό και να παίξουμε στους 100 πόντους. Στο τέλος βεβαίως ένιωθα… ρετάλι από την υπερπροσπάθεια και την πολλή σκέψη! Ένιωθα ότι περισσότερο από το κορμί μου πονούσε το κεφάλι μου διότι επί 45 λεπτά σκεπτόμουν τι έπρεπε να κάνω, πώς θα αξιοποιούσα τους συμπαίκτες μου και πώς δεν θα εκτιθόμουν στην άμυνα».

Η χαρά για το κρεσέντο του Πάσπαλι

  • «Όταν έβλεπα τον Πάσπαλι να σκοράρει ακατάπαυστα, κατά βάθος χαιρόμουν διότι διαπίστωνα ότι έπαιζε μόνος του και αυτό θα επηρέαζε αρνητικά τον Ολυμπιακό. Τότε ήρθε στο μυαλό μου αυτό που είχε συμβεί πριν από δυο χρόνια σε έναν αγώνα Κυπέλλου Εσπερος-Ηρακλής στον οποίο ο Ντέιβιντ Ινγκραμ μας έβαλε 58 πόντους, αλλά είχαμε νικήσει».
  • «Δεν παριστάνω τον μετά Χριστόν προφήτη, αλλά το πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να νικήσουμε τον Ολυμπιακό και μάλιστα το συζητούσαμε με τον Καραμανώλη το πρωί, πίνοντας καφέ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης».

Κοντούρα, αλλά όχι Αχίλλειος πτέρνα

Κλασική… κοντούρα της εποχής, με μπόι μόλις 1μ.76, ο Αχιλλέας κάθε άλλο παρά… αχίλλειο πτέρνα των ομάδων του αποτελούσε και έμαθε από μικρός (όπως άλλωστε και ο Τζον Κόρφας) να καμουφλάρει την εγγενή αδυναμία του στα mismatches απέναντι στους ψηλότερους γκαρντ.

Γέννημα θρέμμα του Εσπέρου Καλλιθέας ο γεννημένος στις 8 Απριλίου του 1970, Δεμέναγας, πέρασε από τέσσερις διαφορετικές Εθνικές ομάδες (Παίδων, Εφήβων, Ελπίδων, Β’ Ανδρών) και φόρεσε επίσης τις φανέλες της Δάφνης και του Σπόρτιγκ.

Ως προπονητής έχει εργασθεί στο Γαλάτσι, στον Προφήτη Ηλία, στη Γλυφάδα, στην Ευρυάλη, στον Έσπερο, στο Κρανίδι και στον Άρη Νικαίας, ενώ πριν από τον Ολυμπιακό πέρασε από τα τμήματα υποδομών των Σουρμένων, του Εσπέρου, του Γαλατσίου, του Ελληνικού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.

Η φιλολογία, η κιθάρα και η εργασία για τον Γκάλη

Παράλληλα εδώ και τέσσερα καλοκαίρια διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα, στην Πορταριά και στο Καρπενήσι, camp.a

Άριστος μαθητής στο σχολείο (και επίσης πολύ καλός κιθαρίστας) ο Δεμέναγας ήθελε να σπουδάσει φιλολογία, αλλά εντέλει διάλεξε τη φυσική αγωγή, με μεταπτυχιακό τίτλο στον τομέα «Μεγιστοποίηση της απόδοσης».

Α, για να μην το ξεχάσω: η τελική εργασία του στα ΤΕΦΑΑ είχε ως θέμα μια συνέντευξη με τον Νίκο Γκάλη!

Έκανε μόνος του τις ερωτήσεις, έδινε μόνος του τις απαντήσεις και βαθμολογήθηκε με άριστα!

Πηγή: Sport24