Επιλογή Σελίδας



Του Χρήστου Τσάλτα

Από το περασμένο καλοκαίρι το όνομά του έγινε γνωστό στην Ευρώπη. Μέχρι πρότινος τον γνώριζαν μόνο οι μυημένοι του αθλήματος και όσοι ασχολούνταν εντατικά με το NCAA. Βλέπετε δεν είχε κάνει το βήμα να παίξει επαγγελματικά σε κάποια ομάδα, ενώ δεν έγινε Draft το καλοκαίρι του 2019.

Για τον Ζακ Χάνκινς αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Κάθε άλλο. Ήξερε από δυσκολίες, είχε περάσει ζόρια στην ζωή του, οπότε το να μην επιλεγεί από ομάδα του ΝΒΑ δεν τον πήρε από κάτω. Αντιθέτως, του έδωσε το κίνητρο και τη δύναμη κα αρχίσει την επαγγελματική πορεία του από την Ευρώπη, με τη Νιμπουρκ να του δίνει το πρώτο του συμβόλαιο. Και όλα δείχνουν πως σύντομα δεν θα είναι κάτοικος Τσεχίας, καθώς οι εμφανίσεις του δείχνουν έναν παίκτη που είναι έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Εξάλλου ατυχίες στην ζωή και την καριέρα του είχε αρκετές. Καμία όμως δεν τον έκανε να λυγίσει, αλλά κατάφερε να του δώσει το κουράγιο να προχωρήσει. Και πλέον να έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του κολεγίου που φοίτησε, αλλά και ένας ψηλός με μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της Νίμπουρκ, η οποία θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στα προημιτελικά του BCL.

Τα πρώτα χρόνια, το σπασμένο πόδι και το NCAA II

Έχοντας κολλήσει το… μικρόβιο του μπάσκετ από την οικογένειά του ο Χάνκινς δεν άργησε να δείξει το πόσο καλός είναι σε αυτό το άθλημα. Μάλιστα από τα πρώτα χρόνια του στο High School του Σαρλεβουά στο Μίσιγκαν έδειξε πως θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια πολύ καλή καριέρα ως ένας ψηλός που σκοράρει με post παιχνίδι, με σουτ μέσης απόστασης,αλλά και με παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.

Η τύχη όμως του γύρισε την πλάτη. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14 ο Αμερικανός σέντερ έσπασε το πόδι του και έχασε σχεδόν όλα τα παιχνίδια της ομάδας του. Όπως ήταν φυσικό αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στις προτάσεις για υποτροφία που θα λάμβανε στο μέλλον.

Ομάδες της πρώτης κατηγορίας του NCAA δεν ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή του. Αντιθέτως το Ferris State, που αγωνιζόταν στο NCAA II προσέφερε υποτροφία στον Χάνκινς, ο οποίος τη δέχτηκε χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα.

«Το να πάω στο Ferris State ήταν κάτι απίστευτο και μια μεγάλη ευλογία για μένα. Εάν δεν πήγαινα εκεί το μονοπάτι μου θα ήταν διαφορετικό. Είμαι χαρούμενος για το γεγονός πως πήγα εκεί. Εάν δεν το έκανα, δεν θα είχα αυτούς τους σπουδαίους προπονητές, δεν θα είχα αυτούς τους φίλους και δεν θα πήγαινα στο Xavier να είμαι σε θέση να παίξω μπροστά σε 10.000 ανθρώπους. Στην αρχή ήταν δύσκολο για μένα, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτή η διαδρομή ήταν τέλεια για μένα ώστε να εξελιχθώ ως παίκτης», ήταν τα λόγια του σε παλιότερη συνέντευξή του.

Και η επιλογή του μόνο λανθασμένη δεν αποδείχθηκε….

Θρύλος στο Ferris State

Έχοντας κάνει redshirt στην πρώτη του σεζόν με τους Bulldogs ο Χάνκινς είχε όλο το χρόνο να «καθαρίσει» με το πληγωμένο του πόδι και να μπει και πάλι σε ρυθμό αγώνων σταδιακά. Και από τη σεζόν 2015-16 δεν άργησαν να έρθουν τα αποτελέσματα.

Ο Χάνκινς έγινε ένα από τα σημεία αναφοράς του κολεγίου του. Ο παίκτης πάνω στον οποίο ο Άντι Μπρονκέμα βάσιζε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού, επιθετικά. Και εκείνος με τη σειρά του φρόντισε να δικαιώσει τον προπονητή για την επιλογή του.

Από τις πρώτες μέρες του στο Ferris State ο Χάνκινς έλεγε πως «θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο όσο αντέχουν τα γόνατά μου». Και αυτά φαίνεται πως άντεξαν κάθε βάρος.

Στα 106 παιχνίδια που αγωνίστηκε με το Κολέγιο μέτρησε 11,6 πόντους με 64,2% στα σουτ εντός πεδιάς. Μάλιστα την Τρίτη του σεζόν ως ενεργός παίκτης, 2017-18, ο Χάνκινς ήταν σαρωτικός. Κι αυτό γιατί σε 39 παιχνίδια είχε 15,1 πόντους, 9,7 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ και 63% στα σουτ εντός πεδιάς. Στο διάστημα εκείνο είχε καταφέρει να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σουτ μέσης απόστασης και να πατάει όλο και πιο γερά στα πόδια του.

Κάπως έτσι το Ferris State κατάφερε να γράψει ιστορία. Στον τελικό του NCAA II αντιμετώπισε το Northern State και κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 71-69, κατακτώντας τον τίτλο. Παράλληλα, το παιχνίδι αυτό είχε ξεχωριστή σημασία και για τον Χάνκινς, ο οποίος μέτρησε 19 πόντους και αναδείχθηκε MVP του τουρνουά, αλλά και παίκτης της χρονιάς στην NCAA II. Είχε σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στο Xavier, στο οποίο αγωνίστηκε μέσω μεταγραφής. Και εκεί κατάφερε να αφήσει το σημάδι του, έχοντας κατά μέσο όρο 10,6 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 1,5 τάπα σε 35 παιχνίδια, ενώ με τον τρόπο παιχνιδιού του κατάφερε να αγαπηθεί και από τον κόσμο της ομάδας.

«Θεωρώ πως το καλύτερο παιχνίδι μου με το Xavier το έκανα κόντρα στο Creighton στο Madison Square Garden για την Big East. Ήμουν μέσα στις φάσεις και έκανα το νικητήριο tip. Ένιωθα καυτός εκείνο το βράδυ», θυμάται χαρακτηριστικά.

Ένας… βιολόγος στη Νίμπουρκ

Στο διάστημα των σπουδών του στο Ferris State ο Χάνκινς έδειξε πως δεν είναι καλός μόνο εντός παρκέ, αλλά και εκτός. Κι αυτό γιατί λίγο πριν ολοκληρώσει την παρουσία του στους Bulldogs πήρε πτυχίο στην περιβαλλοντική βιολογία.

«Πάντα μου άρεσε να μελετάω οργανισμούς και μικρόβια. Με εξίταρε η ιδέα να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι και έτσι αφιέρωσα πολύ χρόνο από την πρώτη στιγμή», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του. Και τούτη την εποχή θα μπορούσε να ήταν ένας από τους ανθρώπους που θα έδιναν συμβουλές για την πρόληψη του κορωνοϊού, έχοντας μελετήσει μικρόβια και μικροοργανισμούς.

Ο δρόμος του όμως δεν τον έβγαλε σε κάποιο εργαστήριο, αλλά στα παρκέ. Το καλοκαίρι δοκίμασε την τύχη του στο Summer League με τους Φιλαδέλφεια 76ερς, μέχρι να τον εντοπίσει η…. μόνιμη πρωταθλήτρια Τσεχίας, Νίμπουρκ και να του δώσει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Και μαζί την πρόκληση να ανταγωνιστεί επαγγελματίες και έμπειρους παίκτες και να δείξει τα δόντια του στην Ευρώπη.

«Δεν είμαι ο ψηλός που έχει το καλύτερο σουτ, ούτε θα κατεβάσω τη μπάλα. Αυτό που κάνω είναι να δουλεύω σκληρά και να χτίζω τη δική μου ταυτότητα. Αυτό με βοήθησε να πάω στο Xavier από το Ferris State. Αυτό κάνω και εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου έδωσε η Νίμπουρκ», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του για την μετάβαση στην Ευρώπη.

Πάντα ο Χάνκινς έβαζε ως πρώτο στόχο να δουλεύει σκληρά. Και έχοντας αφήσει πίσω τις ατυχίες, χτίζει τη δική του καριέρα, κάνοντας αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να… μελετά όσα είναι επιβλαβή για τον ίδιο και να αλλάζει την κατάσταση με τον δικό του τρόπο…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This